Křivolík pro všechny


K tomu co bylo publikováno - ohlas Jiřího Popa: 

Nevím, co pan Škrkoň myslí nepravdami. Faktem je, že na jednání zastupitelstva 10.8.2016 starosta města oznámil Vaši žádost o pozemky. Druhým faktem i to, že jště před tím přišel pověřený pracovník MěÚ oznámit Vaši žádost o pozemky předsedovi zahrádkářů v Křivolíku doloženou okopírovaným plánkem. To jsou nepravdy?
Můj článek byl reakcí na Vaši prvotní žádost o pozemky, které jsou určeny ke sportu a rekreaci. To, co jste napsal  o stromech a rybníku bych nevymyslel ani ve snu, kdy kde co a před kým jste to řekl musíte vědět sám. V západní Evropě je asi zvykem mít k firmě parky jezírka a zámečky. Ale my ještě nejsme tak daleko, aby jedinec vlastnil to, co patří nám všem.
To, že jste vybudoval prosperující firmu a dal lidem práci je Vám ke cti, každý by to nedokázal. Ale že chcete vzít Českotřebovákům jedinou přírodní nádrž, kde mohou v parnu smočit tělo není správné. A není jich málo, co se tam chodí koupat.
Máme stát za plotem a koukat se, jak jedinec užívá to, co by mělo patřit všem?  Proč si nepožádáte o rybník nad Vašim areálem? Je sice zanedbaný, ale při Vašich ambicích v tom nevidím problém.
Do Panamáku se hodně investovalo, dokonce s pomocí dotací. Rybáři si tam udělali také svůj kus práce, tak nač ho dávat k využívaní jednomu člověku.  Říká se :"Nebourej, cos nestavěl"....
Jiří Pop
 
KŘIVOLÍK PRO VŠECHNY - Areál zdraví Křivolík 

Zastánci myšlenky zachování všech veřejně přístupných ploch, které jsou nyní v oblasti Křivolík v majetku města, tedy včetně rybníčku Panamák, rozpracovali projekt s názvem AREÁL ZDRAVÍ KŘIVOLÍK = KŘIVOLÍK PRO VŠECHNY. Vznikla  pracovní skupina, která  soustřeďuje podklady a návrhy na řešení prostoru tak, aby se podle jeho poslání v územním plánu města stal  lokalitou pro každodenní rekreaci  a měl by také význam edukační např. pro školní mládež a umožňoval i rekreační sportovní aktivity.  Projekt počítá s úzkou návazností na areál obnoveného koupaliště (nebo i biokoupaliště) a využívá též  i přilehlé lesní pozemky, které jsou také v majetku města. Nebude zde tedy třeba stavět nákladné investice s ubytovací kapacitou, lze využít přírodní bohatství oblasti včetně vybudované soustavy rybníčků, celý prostor bude otevřen pro veřejnost. Vytvoření takového areálu zdraví obohatí naše město, umožní  denní  rekreaci i výlety a vycházky školní mládeže, školních družin zájmových i sportovních  kroužků a skupin či mateřských škol.  Prezentace celého záměru v současné době by byla ještě předčasná. Autoři záměru se nebrání jakékoliv spolupráce a kooperace s městem Česká Třebová. Naopak,  bylo by ideální, kdyby se tento záměr na areál zdraví Křivolík mohl  spoluvytvářet (projektovat) společně se záměrem na obnovení koupaliště či vybudování  biokoupaliště.  Při společné realizaci záměru, třeba i po etapách, by bylo možné využít i některý vyhlášených z operačních programů MŽP.
Za autory záměru Milan Mikolecký