Třebováci ve světě                                  

Představujeme Kateřinu Vejvodovou (Kudláčkovou)
Kateřina Vejvodová, pro Třebováky Kudláčková (* 1986) je v současné době Sportovní psycholožka s dlouhodobou zkušeností v oblasti mentálního tréninku, koučování a trenérství. V USA (Florida) zajišťovala sportovcům různého věku (mládeži i dospělým), různých sportovních odvětví, i různé úrovně psychickou přípravu. Působila také Anglii (Durham University) a Rusku (tenisové centrum v Moskvě). Svými zkušenostmi přispívá každoročně do populárně odborných publikací (v USA). Při studiu se podílela na organizování konferencí a působila jako výzkumná pracovnice. V současné době zajišťuje psychický trénink pro profesionální české sportovce (tenis, hokej, fotbal, golf, atletika atd.).  
Kateřina Kudláčková a sport patří k sobě od malička. Kdo Vás  přiměl k tomu, abyste sport brala tak vážně, že se nakonec záliba stala profesí?
Pocházím ze sportovní rodiny. Táta mě vždy vedl ke sportu a už v 7 letech jsem věděla, že tenis se stane mou vášní. Bratři (Michal a Vlastik) také sportovali a byli pro mě velkými vzory. S mamkou jsme jim chodili fandit na basketbalová utkání a sport mi zkrátka přirostl k srdci. Baví mě ho sledovat i provozovat – prakticky cokoliv. Jako malá jsem samozřejmě snila o tom, že ze mě bude profesionální tenistka, ale čas ukázal, že bez dobrého finančního zázemí to není možné. Naštěstí jsem měla talent a dostala se i bez peněz do USA, kde jsem se dozvěděla, že existuje sportovní psychologie. Zažádala jsem o magisterské studium se zaměřením na sportovní psychologii a objevila jsem svoji novou vášeň! Sportovní psychologie mi změnila život. Naučila jsem se pracovat s vlastní hlavou a užívám si, když to mohu naučit i druhé.
Vzpomínáte na začátky s tenisem v České Třebové?
Ano. Dodnes si pamatuji, jak jsme s tátou přišli na tenis, trenéři mi půjčili dřevěnou raketu a nahráli mi míček. Já se trefila a velká záliba byla na světě J
Jak jste se  dostala do role tenisového trenéra v USA a na Florida State University?
Jako trenérka jsem působila na Floridě a v New Yorku. Na Floridě v rámci studia. Potřebovala jsem si vydělat peníze na studium, a tak jsem oslovila trenéry univerzitního týmu. Přijali mě a já nabrala další kupu zkušeností. Práce s jedním z nejlepších trenérů mládeže v USA byla úžasná. V New Yorku jsem pracovala přes léto na tenisových kempech. To bylo něco jako brigáda. Trénovala jsem amatéry za hodně dobré peníze a přitom poznávala svět.
Je důležitější mít talent nebo velkou vůli? (Nebo obojí?) 
Talent je hodně důležitý, ale bez dřiny, pro kterou je vůle nutná, to nejde. Bez talentu se člověk může stát hodně dobrým v tom, co dělá, ale do absolutní špičky se také nedostane. Talent jde tedy s vůlí ruku v ruce.
Jak je daleko od sportu ke sportovní psychologii?
Sportovní psychologie by měla být využívána ve prospěch sportovců a jejich výkonů, a proto má podle mě ve sportu zásadní význam. Ve vrcholovém sportu jde o výkon a s ním přichází stresové situace. Tělo se tak může v klíčových situacích „zaseknout“ a vypovědět sportovci službu. Sportovní psycholog by měl sportovci nastínit, jak jeho hlava funguje a pomoci mu ji v klíčových situacích využívat naplno. 
Jak se cítíte v roli tenisového trenéra, pomáhají zkušenosti hráče nebo psychologa?
Jako trenérka už několik let nepůsobím, ale když si vzpomenu, využívala jsem obojí. Některé situace člověk lépe pochopí díky vlastní zkušenosti. V jiných je zas užitečný vhled z třetí strany sportovního psychologa. To jak se uvolnit mezi gemy mě za celou kariéru nikdo nenaučil. Za to vděčím až svému studiu sportovní psychologie.
Jste také autorkou publikací?
Vlastní monografii jsem nikdy nevydala, ale jako spoluautorka jsem se již několikrát v USA podílela. Letos a minulý rok tam vyšly dvě sbírky v oboru sportovní psychologie, na kterých se podíleli odborníci z celého světa. Jsem poctěná, že jsem se mohla podílet vedle takových osobností jako je například ředitel oddělení mentálního tréninku v IMG institutu Nicka Bolletieriho.
Jak trávíte volný čas? Přijedete někdy také do České Třebové?
Máme dvě malé děti – Samuela (20 měsíců) a Natálku (6 měsíců), takže o nějakém volném čase si mohu nechat zdát J Do Třebové čas od času jezdíme za rodiči. Ráda se tam vracím. Je to krásné město, na které mám spoustu hezkých vzpomínek a ty se mnou zůstanou navždy.
Ptal se Milan Mikolecký