Mariánský sloup na Starém náměstí

chtěli také odstranit i komunisté


V říjnovém čísle Českotřebovského zpravodaje je příspěvek o 310 let dlouhé historii Mariánského sloupu na českotřebovském Starém náměstí inspirovaný letošní realizovanou důkladnou opravou. V článku se píše o tom, že Mariánský sloup měl na mále po roce 1918, kdy po vzniku republiky byla v nově vzniklém státě nálada, která měla změnit nebo odstranit všechno z předchozí doby. Tak zanikl např. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze...

Ohrožení Mariánského sloupu v České Třebové vzniklo po roce  1918 znovu v roce 1962, kdy Městský výbor KSČ uložil tehdejšímu předsedovi Městského národního výboru soudruhu Rolečkovi úkol zajistit zbourání Mariánského sloupu s odůvodněním, že je překážkou provozu n a náměstí.  předseda MěNV pak uložil tento úkol  rozhodnout odboru výstavby.

Naštěstí se tak nestalo. Odbor výstavby rozhodnutí o demolici odmítl vydat a odůvodnil to tím, že sloup je v seznamu kulturních památek a Ústav památkové péče nedal k jeho odstranění souhlas. Dalším důvodem pak bylo že sloup netvoří závažnou dopravní překážku. Kopie písemného sdělení o této skutečnosti by měla být uložena v archivu.  

Ing. Milan Řezník