Českotřebovský varhanní festival pokračuje v sobotu v Litomyšli                    

Koncert varhanice Drahomíry Matznerové a mezzosopranistky Barbory Poláškové v kostele Nalezení sv. Kříže organizovaný v rámci 12. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka
Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka (MVF) v České Třebové za dobu své existence přivítal již celou řadu špičkových interpretů české i zahraniční varhanní hudby. Jméno festivalu je od roku 2005 při příležitosti 70. narozenin Zdeňka Pololáníka spojeno s tímto dosud žijícím hudebním skladatelem, varhaníkem a pedagogem, který je autorem více než sedmi stovek hudebních děl.
Většina varhanních koncertů konaných v rámci MVF se logicky odehrává v České Třebové, nicméně již dva roky Kulturní centrum, hlavní pořadatel festivalu, organizuje také externí koncerty. A letos poprvé se jeden z těchto mimotřebovských koncertů uskuteční v Litomyšli - v nedávno zrekonstruovaném piaristickém kostele Nalezení sv. Kříže a to v sobotu 22. října 2016 od 19 hodin.
Interpretkami litomyšlského koncertu budou varhanice Drahomíra Matznerová a mezzosopranistka Barbora Polášková. Obě umělkyně jsou absolventkami pražské konzervatoře. Drahomíra Matznerová svá studia dovršila absolutoriem na Akademii múzických umění pod vedením prof. Jaroslava Tůmy. Těžištěm jejího repertoáru je romantická a moderní hudba se zvláštním zaměřením na francouzskou varhanní literaturu 19. a 20. století. Pro Český rozhlas vytvořila záznamy skladeb předních českých skladatelů např. Jiřího Ropka, Jiřího Laburdy a Jana Bernátka. Jako sólistka pravidelně koncertuje jak na domácích tak i zahraničních mezinárodních hudebních festivalech, kde obdržela řadu ocenění a uznání odborné kritiky. Jako vyhledávaná komorní hráčka spolupracuje s předními pěveckými i instrumentálními sólisty.
Barbora Polášková si své hudební vzdělání doplnila studiem jazyků na Univerzitě Karlově. Absolvovala mnoho úspěšných českých i zahraničních turné, spolupracuje se světovými a českými dirigenty a orchestry. Jako sólistka hostuje v Národním divadle Moravskoslezském, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ve Slezském divadle Opava, v Severočeském divadle Ústí nad Labem, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.
Obě umělkyně si pro nás připravily program složený z děl J. S. Bacha, G. Donizettiho, T. Duboise, J. Haydna, J. Lemmense, G. Rossiniho a dalších. Věříme, že tento varhanní koncert i program celého letošního ročníku Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka (od 1. do 29. října), osloví širokou obec posluchačů z Litomyšle a okolí, a současně jim nabídne příjemný hudební zážitek.
 
Program koncertu

Johann Sebastian BACH                 
Fantazie g moll
Árie „Bereite Dich zion“
 
Joseph HAYDN
Árie „Fac me vere, tecum flere
 
Johann Gotfried Walther -Antonio VIVALDI
  Concert h moll pro varhany
  Allegro, Adagio, Vivace         
 
Giuseppe VERDI
            Ave Maria
 
Giulio CACCINI
            Modlitba
 
Jacques Lemmens
            Fanfáry pro varhany
 
Gaetano DONIZETTI
  Árie „Parafrasi del Christus“ 
           
Théodore DUBOIS
            Toccata
 
Gioachino ROSSINI
            Árie „Fac ut portem“
 
César FRANCK
            Ave Maria
 
Johann Sebastian BACH
Koncert G dur pro varhany
Allegro, Andante, Vivace
 
Drahomíra Matznerová Chvátalová 

vystudovala Pražskou konzervatoř pod vedením profesora Jana Hory a Akademii múzických umění ve třídě profesora Jaroslava Tůmy. V době studií se zúčastnila řady varhanních kurzů v Čechách, Holandsku a ve Francii pod vedením Petra Ebena, Martina Sandera, Heidi Emmert, Jana Jongepiera a Jana Willema Janssena. Za studií získala 3. cenu na Varhanní soutěži Petra Ebena, na mezinárodní interpretační soutěži Moravský podzim postoupila do semifinále. 
Těžištěm jejího repertoáru je romantická a moderní hudba se zvláštním zaměřením na francouzskou varhanní literaturu 19. a 20. století .Pro Český rozhlas vytvořila záznamy premiér předních českých skladatelů Jiřího Ropka, Jiřího Laburdy, Jana Bernátka, Karla Skleničky a Emila Viklického.
Jako sólistka pravidelně koncertuje v tuzemsku i v zahraničí na rúzných festivalech. V roce 2011 měla samostatný recitál na Mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, ve stejném roce účinkovala na Mezinárodním festivalu v Kutné hoře a varhanním festivalu v katedrále sv. Víta v Praze. V roce 2012 na festivalu PROMS uvedla společně se sólistou na trubku Janem  Hasenöhrlem světovou  premiéru skladby Emila Vilklického Variace na Over The Rainbow. V roce 2013 vystoupila dvakrát jako sólistka ze Severočeskou filharmonií Teplice, nebo na Mezinárodním varhanním festivale v Olomouci a začátkem roku 2014 se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK ve Smetanově síni v Praze. V příštím roce si zahraje jako sólistka s Filharmonií Brno, nebo s Komorní filharmonií Žilina. V roce  roce 2014 ji vyšlo u Radioservisu Českého rozhlasu nové CD. Na všech pódiích, kde vystupovala, byla vysoce ceněna odbornou kritikou. Drahomíra Matznerová je zároveň vyhledávanou komorní hráčkou, kde spolupracuje s předními pěveckými i instrumentálními sólisty. Mimo komorní a sólistickou činnost se průběžně věnuje s různými soubory provozování oratorní hudební literatury.
Od roku 1995 působí jako titulární varhanice v kostele Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně, kde hrála rovněž papeži Benediktu XVI. při návštěvě Pražského Jezulátka. Od roku 1996 je také varhanicí v obřadní síni Novoměstské radnice.
 
Barbora Polášková - mezzosoprán

Mezzosopranistka Barbora Polášková získala hudební vzdělání na konzervatoři v Praze a v Plzni (absolvovala ve třídě Jaroslavy Niederlové) a na řadě mistrovských kurzů doma i v zahraničí (mj. Masterclass Josého Cury v roce 2016 či Dagmar Peckové v roce 2012). Od roku 2012 pracuje pod vedením Petra Martínka. Své vzdělání si doplnila studiem jazyků na Univerzitě Karlově. Vystupuje pravidelně po celé republice, absolvovala turné po Brazílii, Japonsku, Thajsku, Izraeli, Maroku, Francii a Německu, spolupracuje se světovými a českými dirigenty (A.Scarano, O.Vänskä, Z.Mácal, V.Válek, P.Altrichter, Ch.Olivieri-Munroe, S.Vavřínek, J.Talich, aj.) a orchestry (Sao Paulo Symphony Orchestra, Thailand Philharmonic Orchestra, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražská komorní filharmonie, Fihlarmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Filharmonie B.Martinů či Jihočeská komorní filharmonie).
V roce 2009 jí vyšly dva kompaktní disky s operními áriemi 19. a 20. století a s hudbou současného skladatele Zdeňka Zahradníka. Další nahrávkou je záznam koncertu z ledna 2011 s písněmi Almy Mahlerové pod vedením dirigenta Zdeňka Mácala a za doprovodu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Nejnovějším přírůstkem v její diskografi je Schulhoffova Symfonie pro alt a orchestr Menschheit a Mahlerovy Písně o mrtvých dětech nahrané v lednu a září 2015. Na disku s názvem "A Tribute to the Jewish Soul" se pod taktovkou Alfonsa Scarana vystřídala Moravská filharmonie Olomouc a Severočeská filharmonie Teplice.
V červnu 2010 Barbora Polášková debutovala jako Carmen v Moravském divadle Olomouc, kde v letech 2010-2016 působila jako sólistka opery a operety, a kde nadále vystupuje jako stálý host. Dále hostuje  v Národním divadle Moravskoslezském, v Hudebním divadle Karlín, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ve Slezském divadle Opava, v Severočeském divadle Ústí nad Labem, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích.
V listopadu 2011 vystoupila na koncertě se sopranistkou Metropolitní opery Sondrou Radvanovsky. V témže roce se představila jako Carmen v Národním divadle v Praze na festivalu Opera 2011.
Pravidelně spolupracuje s kytarovým duem Siempre Nuevo (tvořeným kytaristy Matějem Fremlem a Patrickem Vacíkem).
Od září 2015 působí jako pedagog sólového zpěvu na Konzervatoři v Teplicích.