Petice proti přestavbě domku u rotundy úspěšná


Petice, která požadovala, aby byl obnoven původní tvar a výška střechy (valba), byly upraveny střešní lodžie a bylo vyvoláno nové stavební řízení, byla projednána se vší vážností. Výsledkem je 13ti stránková odpověď MÚ, ze které uvádím alespoň závěrečné pasáže z dohody mezi zástupci petičního výboru a Městem Česká Třebová.

Odbor výstavby - stavební úřad
•    projedná se stavebníkem prezentované účely užívání stavby,
•    projedná se stavebníkem označení objektu štítkem o povolení stavby,
•    vznese dotaz na provozovatele kanalizační sítě k ověření správnosti "Vyjádření č.    
     151/12",
•    vyhodnotí podnět petičního výboru (stížnost na porušování ochranného pásma)
•    vyhodnotí předložené důvody žádosti obnovy ze strany účastníků stavebního řízení.

Odbor životního prostředí vyhodnotí stížnost na porušování ochranného pásma.

Pokud se jedná o zeleň, která způsobuje zastínění pohledu na rotundu sv. Kateřiny, vede v současné době odbor životního prostředí správní řízení ve věci zrušení ochrany památného stromu. Až následně bude možné zahájit řízení o pokácení.

Odbor rozvoje města a investic - orgán státní památkové péče vyzve stavebníka k podání vysvětlení ve věci provedení záchranného archeologického průzkumu.

Rada města se na jednání dne 03.10.2016 seznámila s doplněním žádosti petičního výboru o obnovu řízení a zváží, zda Město Česká Třebová využije práva účastníka řízení a podá žádost o obnovu stavebního řízení u přestavby rodinného domu č.p.254.

 Rada města následně velmi důkladně vyhodnotila, zda skutečně vyšly najevo nějaké neznámé důkazy nebo skutečnosti, na jejichž základě by bylo možné obnovu řízení zahájit a vést nové stavební řízení. Výsledek jednání pak formulovala ve svém usnesení č. 939  z  10. 10.2016,    kdy schválila podání žádosti o obnovu řízení ve věci „Stavební úpravy RD  č.p.254, U Kostelíčka, Česká Třebová“ v souladu s důkazy dodanými petičním výborem.                   Obnovením stavebního řízení v této věci se bude zabývat znovu odbor výstavby městského úřadu. Žádost o obnovu řízení podal petiční výbor i nespokojení účastníci stavebního řízení.    Je velmi těžké předpovídat dopředu výsledek, lze však předpokládat dlouhý proces. Ať už bude výsledek jakýkoliv, vždy se může proti němu druhý účastník řízení ještě odvolat nebo případně řešit problém dokonce až před správním soudem.

Všichni členové petičního výboru si vstřícného kroku od rady města cení. "Je to jistě také díky tomu, že jsme si s přípravou vlastní petice dali hodně práce, našli skutečné problémy stavby, která není ozdobou lokality u rotundy. A také díky aktivním spoluobčanům", říká Dana Svatošová, členka petičního výboru.

„Získaných 1620 podpisů občanů a návštěvníků města pod naši petici za pouhých 14 dnů má svou velkou váhu. Bylo nám jasné, že majitel a investor – spolek Jeunesse Lumiere, již několik let veřejně propaguje tuto stavbu jednoznačně ke zcela jinému účelu, než byla úřadem povolena. Není bez zajímavosti, že po našem jednání na radnici, byla pozvána k podání vysvětlení na odbor výstavby i předsedkyně spolku Mgr. Helena Johnová. Výsledkem tohoto jednání pak bylo, že webová stránka spolku Přátelé Jeunesse Lumiere byla následně rychle změněna - prakticky "vyluxována". Znamená to, že se změnily i tolikrát prezentované záměry majitelů? Opravdu bylo všechno kolem této přestavby v pořádku?" říká Petr Kulička mluvčí petičního výboru.  

Členka petičního výboru, paní Dana Svatošová ještě dodává "Ceníme si také velké pomoci viceprezidenta Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, z.s. Ing. Martina Kadrmana, který nám pomohl jak konzultacemi, tak i svými zkušenostmi."