Nový totem v Srnově                             

V neděli 16.10.2016 bude v obci Rybník-místní část Srnov, která sousedí s Českou Třebovou  představen nový totem. Srnov je chatová oblast s dlouhou trampskou tradicí. Údolím prochází smyslově naučná stezka Údolím Skuhrovského potoka. Přirozeným centrem oblasti je louka ohništěm, kde se pořádaly trampské potlachy.  Zde stál od roku 1973 let totem vyřezaný Josefem Nastoupilem.  V roce 2000 byl chátrající totem doplněn novým totemem Jaroslava Nastoupila, syna původního řezbáře. Tento totem se svoji výškou  16,5 m byl v době svého vzniku nejvyšším totemem v Čechách.  Přilákal tak do oblasti mnoho turistů.  Stanoviště naučné stezky bylo doplněno smyslovými prvky, totem se stal součástí pracovních listů pro školy a geocaschingových tras. Později musel být totem zkrácen a v roce 2015 byl z důvodu nestability skácen. Stanoviště u totemu bylo bez totemu....

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko, která je provozovatelem smyslově naučné stezky, se snažila o vznik nového totemu. Nakonec se práce ujal  opět řezbář Jaroslav Nastoupil.  V zimě byl vybrán a skácen vhodný strom, převezen na stanoviště a celé léto strávil Jaroslav Nastoupil řezáním, tesáním a malováním nového totemu. Práci prováděl zdarma z úcty k rodinné tradici a jeho rodina mu také pomáhala. Prostředky na materiál, dopravu a technické prostředky potřebné k postavení nového totemu poskytla Obec Rybník.  Totem byl dokončen a ZO ČSOP Podorlicko, ve spolupráci s firmou RYDO  a pracovníky Obce Rybník, zajistila vybetonování lože a vztyčení totemu. Ten nyní čeká na své představení.

ZO ČSOP Podorlicko zajišťuje údržbu a opravy stanovišť smyslově naučné stezky a pořádá pravidelně akce pro veřejnost. Prostředky na tuto činnost získává z dotace Pardubického kraje v rámci programu Vzdělávání, výchova a osvěta v oblasti životního prostředí a z dotace Města Česká Třebová i Obce Rybník. Letošní podzimní akce Rodina na stezce začíná v neděli 16. 10. 2016 od 13.00 na prvním stanovišti smyslově naučné stezky v Rybníku u kurtů. Jedná se o vycházku se soutěží rodinných týmů. Vyvrcholením této akce bude Slavnost nového totemu, která začne v trampském duchu v 16,00 na stanovišti U totemu.

 H. Grundová ZO ČSOP Podorlicko