Externí festivalový koncert  v kostele sv. Jiří v Třebovici

Václav Uhlíř & Jiří Stivín


Třetí koncert letošního mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka  se konal v kostele sv. Jiří v Třebovici za velkého zájmu veřejnosti. Předtištěné programy ani nestačily. Koncert byl specifický tím, že sloužil také k upozornění na zdejší zajímavý varhanní nástroj. Pochází z roku 1869, který byl do koku 1888 umístěn v děkanském kostele sv. Jakuba v České Třebové. Nástroj je dosud téměř v původním stavu včetně dispozice a ovládacích prvků na hracím stole. Je však napaden červotočem a znečištěn, potřebuje důkladnou opravu. Na koncertě mohli posluchači ocenit mohutný zvuk, i když jen v několika skladbách, po koncertu si mohli na kůru nástroj a hrací stůl prohlédnout zblízka a mohli přispět na opravu varhan do umístěné pokladničky, což mnozí využili.  
V programu koncertu se střídala sólová vystoupení Jiřího Stivína na flétnu s doprovodem Václava uhlíře na virginal i s varhanními skladbami a improvizacemi. V programu byla zařazena také Fantasie na téma Zdeňka Pololáníka. Návštěva koncertu byla pro pořadatele velmi potěšující, byla důkazem správnosti zařazení tohoto externího koncertu do programu varhanního festivalu 2016.
Příští týden v sobotu 22. října od 19 hodin se uskuteční předposlední koncert festivalu uskuteční další externí koncert v rekonstruovaném kostele nalezení sv. kříže v Litomyšli a lze očekávat, že bude také velmi dobře navštíven. Vystoupí Drahomíra Matznerová (varhany) a Barbora Polášková (zpěv).