Z jednání zastupitelstva města dne 24. října 2016         

Majetkové záležitosti
Zastupitelé řešili 5 majetkových záležitostí, všechny byly odsouhlaseny dle návrhu rady města, tak, jak byly předloženy beze změn..
 
Rozpočtová změna č. 2
Z vývoje inkasa daňových příjmů za  leden – září lze očekávat  vyšší inkaso u všech daní mimo daně z příjmu fyzických osob, kde lze předpokládat mírný pokles V rozpočtu je v příjmech za prodej majetku zvýšen příjem celkem o 620 tisíc Kč, který odpovídá nově schváleným prodejům pozemků. N vrh upravuje i úpravu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do rozpočtu města. Jde např. o dotaci pro SDH Česká Třebová na zásahové vozidlo ve výši 100 tis. Kč. Dotaci pro zásuvkový a regálový systém pro depozitář Městského muzea (100 tis. Kč). Dotaci z Pardubického kraje na multifunkční dobrodružnou věž Peklák (950 tis. Kč) nebo o státní dotaci na volby do zastupitelstva kraje a Senátu PČR ve výši 560 tis. Kč. Další menší dotace jsou určeny pro kulturní aktivity KC, městské knihovny nebo ZŠ Ústecká. Rozpočtová změna umožňuje snížit předpokládané zapojení přebytku z minulých let o 1,8 mil. Kč. Rozpočtové  příjmy je celkem  nyní činí 264 440 tis. Kč, pro financování výdajů ve výši 264 440 tis. Kč je třeba  zapojit přebytek z hospodaření minulých let ve výši 18,1 mil. Kč. V rozpočtu výdajů jsou jen malé změny:  Zatímco provoz sběrného dvora vychází lacinější o 163 tis. Kč, tak odvoz odpadů z chatových oblastí je třeba posílit o dalších 120 tisíc Kč  na rekordních 630 tisíc korun.  Sekání veřejných zelených ploch bude letos proti rozpočtu o 435 tisíc Kč  (o 6,25%)  dražší, 100 tisíc je třeba přidat na letošní úpravy veřejné zeleně. Zahrada mateřské školy U stadionu potřebuje nový plot  (372 tis. Kč), 335 tisíc Kč se ušetřilo na údržbových pracích na ZŠ Nádražní. Novou položkou v rozpočtu města je částka 330 tisíc Kč věnovaná na projektovou přípravu stavebních úprav budovy DDM v Sadové ulici. Podle návrhu jde o dostavbu a vestavbu budovy, má zde být využit podkrovní prostor a vybudován výtah, vše s pomocí dotace z operačního fondu.
Rozpočet výdajů je pak nižší ještě o 1,4 mil Kč díky nerealizování rekonstrukce ulice Cechovní, letošní etapa výstavby parkoviště a komunikace a dešťové kanalizace u Zimního stadionu a nové tělocvičny na Skalce bude dražší o 815 tisíc Kč, takže letos bude na tuto akce určeno 14750 tisíc Kč a to ještě zůstává  velká položka pro financování v příštím roce.
 
 Změna funkce části objektu čp. 240  v rámci Změny územního plánu neschválena. Zastupitelé také znovu jednali o  žádosti SBD o zařazení změny funkčního využití části objektu čp. 240 v Lidické ulici, která byla z již schválené změny územního plánu č. 9 vypuštěna. Jednání o problému bylo 15.2. po diskuzi přerušeno, z konzultace s odborem územního plánování MMR ČR vyplývá, že rozhodnutí je jedině na zastupitelstvu města.  Zastupitelé tedy hlasovali o původním návrhu usnesení rady města z 1. 2. 2016. Pro žádost SBD tedy nebude žádná nová změna územního plánu pořizována.
 
Kompostéry pro Českou Třebovou. Zastupitelé odsouhlasili investiční záměr, tj. podání žádosti o poskytnutí podpory ze státního fondu životního prostředí.  Projekt je zaměřen na omezení množství skládkovaných komunálních odpadů, biologicky rozložitelné látky budou zpracovávány v domácích kompostérech pořízených s pomocí dotace.  Pro textilní a oděvní odpad bude rozšířena síť kontejnerů. Celkové odhadované náklady na projekt je 2 634 tis. Kč bez DPH. V případě přiznání podpory je podílů dotace stanovena na 85% a podíl města 15% .
 
Schválení přísedících okresního soudu. ZM schválilo na žádost předsedy okresního soudu v Ústí nad Orlicí do funkce přísedících na další čtyřleté funkční období pana Vlastislava Mazuru, Annu Schmidovou a Václava Koníčka. Nově bude v této funkci pracovat pan Josef Augustiňák. Jmenování do funkce přísluší dle zákona o soudech a soudcích zastupitelstvu obce.

V závěru jednání  se v diskuzi ještě jednalo o problematice přestavby domu u rotundy a problémů s tím spojených. JUDr. Martin Netolický poukázal na to, že v materiálech, ve kterých se odpovídá petantům, je často zdůvodnění vztaženo ke komisi městského architekta, která jedinou složkou samosprávy, která se problematikou stavebních změn ve městě zabývá. Jinak stavební řízení probíhá na samosprávě zcela nezávisle.   To je pro Martina Netolického důvod, aby se změnilo složení komise městského architekta tak, aby zde byli především odborníci a nikoliv jen zástupci volebních stran zastupitelstvu. Tím by se pro příště mohlo předejít  obdobným problémům. Přestože má  komise městského architekta  dle svého statutu v podstatě možnost vydávat jen tzv. doporučení, bývá mu ve stavebním řízení dávána velká váha. I proto by bylo výhodné, kdyby se jednalo především o názor odborníků, politické hledisko zde může být spíše na  škodu.