V Srnově postavili nový totem 

Krásné dílo Jaroslava Nastoupila nemá srovnání


Středa 5. října 2016 dopoledne, střídavě prší a mrholí. V Srnově se na louce u totemu, v altánku i tak schází sledovat vztyčení nově vyřezaného a nabarveného totemu, který bude chloubou nejen tohoto údolí,  více než tři desítky lidí A to přesto, že akce byla vlastně utajena. Aby mohla tato událost vůbec nastat, bylo třeba zařídit a udělat neuvěřitelné množství práce. Podílela se na tom řada lidí, ale jmenujme jen ty nejdůležitější:
Na prvním místě řezbář a restaurátor dřevořezeb pan Jaroslav Nastoupil, Třebovák, který věnoval této práci kus života, prakticky celý letošní rok, dovolenou a celé léto zde nejen pracoval, ale také stanoval, vymýšlel, proměřoval a nakonec také barvil. Pomáhali mu kamarádi, ale především také členové jeho rodiny.  Jeho rodina má k totemům v Srnově velmi úzký vztah, jedná se proto o srdeční záležitost.  Za celou tuto práci si Jaroslav Nastoupil nevzal ani korunu. Takových lidí je dnes už opravdu velmi málo, těžko to tedy jen tak přejít nějakým "poděkováním".  Navíc na obrázcích můžete vidět, že se jedná o dílo zcela unikátní, originální, krásné. Takové jen tak někde nenajdete, jen  nás u nás v Srnově. 
Jděme ale ještě dál. Je třeba najít ještě další "pachatele" nového totemu. Aby se nové dílo mohlo realizovat, musela vůbec vzniknout myšlenka, tu bylo třeba zhmotnit, zajistit a přivést strom, ze kterého bude nový totem vyřezán, zajistit řezbáře a zaplatit techniku, která bude s tím vším manipulovat, připravit vše pro usazení totemu zase  "na své místo" do louky, kde se už dávno říká "u totemu" a znají to tam tak přece už také diváci televizního pořadu "Kamera na cestách".  Tuto nemalou a vyčerpávající práci organizační a technickou si vzali za své ochránci životního prostředí ZO ČSOP Podorlicko a především její předsedkyně PaedDr, Hana Grundová. Ke svým mnoha úkolům si přibrala i tento další, vždyť totem je také důležitým bodem na Stezce smyslového vnímání Údolím Skuhrovského potoka, kterou ZO ČSOP Podorlicko už více než deset let spravuje. Aby to Hana Grundová zvládla, měla pomocníky, které je třeba také zmínit. Jeto samozřejmě její manžel Jiří, ale mimo něho je třeba velmi ocenit práci Libora Zajíčka, který se stává během let mezi ochránci přírody prakticky nepostradatelným. A protože Srnov leží na katastru Rybníka a Libor Zajíček je také bývalým rybnickým starostou, tak má k srnovské stezce velmi blízký vztah. Vlastně ji pomáhal celou zřizovat a každoročně vlastními silami se také podílí na jejích úpravách.  Lze tedy napsat i to, že bez spolupráce Libora Zajíčka by dnes  nový totem v Srnově nestál. Dobře se k totemu postavila i Obec Rybník, která zajistila potřebné finanční prostředky na realizaci instalačních prací a pracovníci obce pomáhali.
Vlastní instalaci totemu do připravené vybetonované jámy zajistila s pomocí svého jeřábu firma RYDO, která si dokázala bezchybně poradit i s dalším složitým a choulostivým zvedáním, vzpomeňme ve Třebové přesun sochy Sbratření k nádraží a její přemístění o pár metrů k poliklinice, letos pak třeba demontáž a montáž morového sloupu na Starém náměstí.  Totem bylo třeba nejdříve zabalit v horní části do dek, nadzvednout, pootočit  a teprve potom celý zvednout umístit do jámy, vyvážit a ukotvit pomocí lan a klínů. Přijela i zvedací plošina aby bylo možné oddělat ochranný obal vysoko pod vrcholem totemu.  Nový totem nese vzadu u paty letopočet "2016" a stylizované iniciály jeho autora JN.

Slavnost nového totemu se uskuteční  za deset dnů 16. října odpoledne v rámci akce Rodina na stezce. (mm)