Dětské rybářské soustředění Dolce u Trutnova 2016         

Po několikaleté odmlce jsme se v letošním roce rozhodli obnovit tradici  dětských rybářských soustředění . A tak ve dnech 9.-15.července 2016 vyrazilo celkem 25 dětí organizovaných v rybářském kroužku při DDM Kamarád v České Třebové vstříc novým  zážitkům při pobytu v přírodě, poznávání nových kamarádů a sportovnímu rybolovu. Na mladé rybáře pečlivě dohlíželi vedoucí Michal Šindelář, Radek Vaňous, Ondřej Marko, Dominik Šípoš a Tomáš Rákosník. Mladí rybáři byli ubytováni ve vlastních stanech v areálu rekreačního zařízení Rybářská bašta Severka v lokalitě Dolce III. u Trutnova., kde probíhalo zároveň i stravování všech účastníků formou plné penze včetně pitného režimu.

Počasí nám vcelku přálo, ryby byly aktivní, co více si tedy může sportovní rybář přát. Většina mladých rybářů aplikovala lov ryb na plavanou. Nástraha těsně nad dnem či ve vodním sloupci je pro ryby velmi lákavá a kroutící se červ na háčku je pro ně neodolatelný za všech okolností. Při lovu na plavanou je důležitou součástí krmení. Vnadící směs jsme zajistili hromadně a děti si potřebné množství pro lov většinou míchaly samy nebo s naší pomocí. K dispozici jsme měli běžné vnadící směsi různých příchutí. Přikrmování během lovu se odvděčovalo krásnými úlovky ryb. Mezi ulovené ryby patřili především cejni, plotice, perlíni, ale i kapři a okouni.  Ulovené ryby byly samozřejmě vráceny zpět do revíru.

Rybářské soustředění není jen o rybolovu…

Děti měly během rybářského soustředění i ostatní doplňkové aktivity. Zpestřením horkých letních dnů byly návštěvy přírodního koupaliště, kde se děti příjemně osvěžily a některé využily i nabízené atrakce. Velkým zážitkem byl pro většinu dětí celodenní výlet do nedalekého městečka Dvůr Králové nad Labem, ve kterém se nachází známá zoologická zahrada s vyhlášeným africkým Safari. Soutěžními disciplínami pak byly střelba ze vzduchové pistole na terče a pro zpestření i na dřevěné špalíčky, orientační závod s plněním různých úkolů s rybářskou tématikou a projížďky na pramicích. Vyvrcholením pobytu se pak stal závod v lovu ryb s losováním lovných úseků a následným opravdovým pasováním na rybáře, které provedl osobně místní strážce vod, vodník Olda Melichar. Atraktivní pro děti se stala návštěva zástupců profesionálního hasičského sboru z Trutnova, kteří s dětmi nejprve besedovali a poté provedli několik ukázek z jejich nelehké činnosti. Děti si tak mohly samy vyzkoušet záchranu tonoucího ze člunu přímo pod odborným dohledem profesionálních  hasičů .

Noční lov

Neopakovatelným zážitkem pro děti je bezesporu noční lov. Svítící splávky na vodní hladině jsou okouzlující nejen pro děti. Mezi úlovky v noci nechyběl  kapr obecný, občas se spletl nějaký ten „had“. Ani se nám nechtělo do spacáků…

Závěr

Celkem děti strávily při vlastním rybolovu za dobu konání soustředění u vody asi 40 hodin. Konec soustředění vyvrcholil vyhlášením výsledků závodů a hlavně celotáborové soutěže, kdy každý mladý rybář získal cenu v podobě rybářských potřeb. Touto cestou bych chtěl poděkovat ČRS z.s. MO v Česká Třebová za poskytnutí finanční podpory nutné k realizaci soustředění, vedoucím za trpělivost a obětavost věnovat se mládeži, Pepovi a Ivě Ožďanovým  za poskytnutí nezbytného zázemí k ubytování, kuchařům za vynikající stravování během celého pobytu a firmě Drumel Česká Třebová za zajištění dopravy. Dále chci poděkovat sponzorům za hodnotné dary pro děti. Jedná se o : Rybářské potřeby Na Splavě Česká Třebová – paní Jiřelová,  Rybářské potřeby Jaroslav Řehák Trutnov, VČE Trutnov, časopis Rybářství, firma Techplast  Česká Třebová, Stavební firma J.B.& M.K. Martin Klejch Česká Třebová. Zvláštní poděkování patří MŠMT, které částečně podpořilo tuto akci finanční dotací ze svého programu.