100 let od úmrtí Franze Josefa I.

a jeho zachovalé památníky


Jistě málokdo si připomněl dnešního dne 100. výročí úmrtí císaře Franze Josefa I. (18.8.1830 – 21.11.1916). Rozhodl jsem se zapálit svíčku u asi jediných jeho památníčků v našem okrese. Bohužel tyto císařské památky byly po vyhlášení Republiky včetně soch povinně likvidovány. Jen shodou náhod se na Ústeckoorlicku do dnešních dob zachovaly dva památníky, upomínka na tohoto kdysi ctěného a oblíbeného mocnáře.
První z nich je v damníkovských lesích, poblíž studánky Nad Damníkovskou hájovnou, kam byl nově instalován Lesy ČR v roce 2013. Do té doby ležel zapomenutý a vyvrácený v příkopě u cesty, poblíž jeho původní rozvalené kamenné mohyly, která stála asi o 200 m jižněji. Okolo památníku bylo v době jeho vybudování zasazeno 6 javorů (za každých 10 let panování), což je i vytesáno německým nápisem na pomníčku (Císařské javory, 60. let panování, 2.12. 1908), konkrétní jméno zde ale není. Památník nechal vybudovat z vděčnosti císaři Lichtenštejnský lesnický personál na území svých lesů.
Ke druhému památníku jsem se vypravil do obce Horní Dobrouč, před bývalou faru. Na desce tohoto pomníku je jméno císaře a letopočet 1848 – 1908, tedy také k 60 letům jeho panování. Byl zde údajně vybudován na počest panovníka, který se v roce 1894 v okolí Lanškrouna účastnil velkých vojenských manévrů. I tento památníček má svoji historii. Odstraněná deska s nápisem byla ukryta a téměř zapomenuta ve sklepě sousedního domu. Podle pamětníků se měl několikrát likvidovat a také vyrovnat po vyvrácení do původní polohy. Nakonec se jej podařilo  ale úspěšně zachovat i podle dobové německé fotografie na původním místě. Jediné negativum u této události proto pro mě tedy byl velký vítr, který po krátké chvíli svíčku zhasil.
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz



  •