Českotřebovský deník 281/2016 (4/11)
Dar pro Pečovatelskou službu
 v České Třebové

Zaměstnanci prodejny Billa v České Třebové přispěli v rámci své Společenské odpovědnosti  ke zkvalitnění úklidových prací, prováděných zdejší pečovatelskou službou, zakoupením a darováním čističe oken značky LEIFHEIT.
Ten bude využíván pracovnicemi zdejší pečovatelské služby v bytech obyvatel DPS čp. 2100 v Masarykově ulici.
Ti jsou ve většině případů dlouholetými zákazníky  tohoto sousedního supermarketu. Čistič však bude používán také u dalších klientů pečovatelské služby, žijících v našem městě a spádových obcích.
Předání daru se uskutečnilo ve čtvrtek 20. října v odpoledních hodinách, kde jej  od vedoucí prodejny Billa, Kateřiny Hájkové převzala vedoucí pečovatelské služby Mgr. Linda Chadimová.
Martin Šebela

 

 


Předseda právního výboru Evropského parlamentu zavítal do Ústí nad Orlicí

V pátek 4. listopadu zavítal do Ústí nad Orlicí na krátkou pracovní návštěvu europoslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL). V doprovodu místostarosty Michala Kokuly a zastupitele Jana Pokorného, nejprve navštívil kostel Nanebevzetí Panny Marie, absolvoval hodinovou besedu s maturanty gymnázia. V rámci páteční návštěvy se dále uskutečnilo krátké jednání na radnici za účasti místostarosty města Jiřího Preclíka a návštěva městského muzea
 
Elektronická evidence odpadu v orlickoústeckém  sběrném dvoře

Od 1. 2. 2016 na Sběrném dvoře v Ústí nad Orlicí elektronicky sledují množství odevzdaného odpadu obyvateli města. K tomu využívají  "Městskou kartu", kterou je možné si zdarma vyzvednout TEPVOSu nebo v pokladně ústecké radnice. Zdarma vydanou kartu na Sběrný dvůr lze v budoucnu za poplatek aktivovat i pro vstup do rekreačních zařízení.

Současně se realizuje slevový systém pytlového sběru  pro ty, kdo jsou ochotni třídit pytlový sběr. Za to získají slevy z poplatku za komunální odpad. Ti co třídí odpovědně plast, papír a nápojové kartony (tetrapack), v rámci slevového systému pytlového sběru obdrží po registraci 20 ks evidenčních samolepek a příslušný počet pytlů na odpad na rok. Poté budete mít možnost po odevzdání řádně naplněných a samolepkami označených pytlů s papírem, plastem, nebo nápojovými kartony, získat úlevu (slevu) z poplatku za komunální odpad v následujícím roce až do výše 200 Kč na jednoho poplatníka (200 Kč = 10 Kč x 20 pytlů/poplatník/rok).
Co město Ústí nad Orlicí vedlo k zavedení těchto slev?
V roce 2014 v Ústí vytřídili na obyvatele 28,7 kg těchto komodit, ale průměr ČR je 40,5 kg na obyvatele. Proto se hledaly možnosti jako získat lepší výsledek. Město využilo např. dotační titul (kompostéry) k podpoře separace (Je snaha to zavést po jejich vzoru i v České Třebové). Město Ústí chce také ocenit snahu o individuální separace, tyto možnosti jsme v České Třebové zatím zamítli.  Podobný systém však funguje i ve více městech., např. v Rychnově nad Kněžnou. Poplatek za likvidaci odpadu v Ústí n.O. byl v roce 2016 zvýšen z 550 na 590 Kč/ osobu, v České Třebové je již několik let stejný 588 Kč/osobu.
 
Doba Karla IV. ožívá v Chrudimi

Regionální muzeum v Chrudimi přispělo dalším kamínkem do mozaiky oslav 700. výročí narození Karla IV. A vzhledem k tomu, že v té době byla Chrudim významným královským věnným městem, dochovaly se zde i konkrétní dobové památky, které mohla veřejnost zhlédnout při vernisáži v originále, a nyní jsou k vidění v kopiích.
Návštěvníci si mohli prohlédnout originály ze Státního okresního archivu, které se vystavují jen výjimečně. Jedná se o Chrudimský berní rejstřík z let 1399 až 1402 a nejstarší dochovanou městskou knihu s opisy městských privilegií z roku 1439, která udělili městu Chrudim Karel IV. a Václav IV. Město na vernisáž zapůjčilo dvě unikátní sakrální sošky apoštolů ze 14. století z pozlaceného bronzu. Pocházejí z blízkých Medlešic nebo okolí, ale jejich původ badatelé kladou do středověké Francie.
„Všechny krajské příspěvkové kulturní instituce se fenoménu Karla IV. nějakým způsobem věnují a jsem velmi rád, že v Chrudimi k tomuto výročí vznikla nejen tato výstava s mnoha archeologickými nálezy, ale také kniha o Chrudimi v době Karla IV., kterou zde můžeme společně se starostou města Petrem Řezníčkem slavnostně pokřtít,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má vedle majetku a investic zodpovědnost také za kulturu.