ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 285/2016 (8/11)                   


V Eko Bi už sekačky uklidili, ale některé plochy ještě letos nesekali !


Nejhůř na tom je parcela číslo 258/2 v katastru Parníka, podél komunikace v Benátkách, která už nepoznala kosu  nejen letos, ale jistě ani v loňském roce.  Je přitom na listu vlastnictví označena jako "trvalý travní porost" a má plochu 379 metrů čtverečních.  Jistě si toho mohla také všimnout nějaká kontrola z odboru životního prostředí. Tak jsem zvědav co s "travním porostem" na této lokalitě bude. Manželé Poukarovi, kteří bydlí ve vedlejším domě již na neposekání parcely upozorňovali, ale nestalo se nic.  Fotografie vypadají děsivě a tak doufám, že  se podaří zasáhnout jako v létě např. na ploše nedaleké bývalé bikrosové dráhy.  Na sekání zelených ploch dostala Eko Bi v rámci druhé rozpočtové změny další peníze a tak by mělo být vše posekáno podle potřeby. Přitom některá zeleň se opravdu seká dle potřeby, na jinou se zapomíná. Jako příklad uvedu zelené plochy v Brožíkově ulici, které jsou dobře posekané během roku opakovaně, zatímco v sousední ulici Alešově byly sekačky letos jen jednou a to naposledy 11. července a od té doby nic. A tak zde zase před zimou rostou na trávníku vysoké keře všelijakých neposekaných bodláků..... (mm)


NOVINKY z CZ LOKO


CZ LOKO modernizuje osobní vlaky Regiosprinter.
Je to další podnikatelský obor, do kterého a.s. CZ LOKO vstoupila. Významnou zakázkou v této oblasti se stala kompletní modernizace motorové jednotky Regiosprinter pro dopravce GW Train Regio..  Rekonstruovanou soupravu převzal dopravce v září t.r. a ihned byla nasazena na "lázeňskou" železniční trať Karlovy Vary - Mariánské Lázně. Souprava byla vyrobena v polovině 90. let v Německu. projekt by měl dále pokračovat, CZ LOKO registruje zájem o další podobné kompletní modernizace. Díky nim se změnil celý interiér, vlak má polohovatelné sedačky, klimatizaci i audovizuální systém pro cestující, také bezbariérové WC.
Obrat firmy přesáhl opět 2 miliardy korun
Hospodářský rok v CZ LOKO končí 30. září. V říjnu probíhají závěrkové operace aby auditor mohl prověřit hospodření, provádí se inventury. Za uplynulý rok byl obrat firmy opět přes 2 mld. Kč, v podobné výši je plánován na další fiskální rok. Zlepšit je třeba efektivitu a ziskovost

 

Spolupráce s Olawou na příští rok projednána


Ve dnech 3.-4.11.2016 navštívili Českou Třebovou zástupci polského partnerského města v čele s místostarostkou  Malgorzatou Pasierbowicz, aby zde projednali možnosti spolupráce na příští rok. V roce 2017 uplyne již  20 let od podpisu smlouvy o spolupráci mezi našimi městy. Také z tohoto důvodu je předjednaný program akcí bohatší v porovnání s minulými obdobími.

Z Olawy bychom měli obdržet pozvání na velikonoční jarmark, závody na lodích, Dni koguta, výměnné akce pro seniory. Měly by se uskutečnit vzájemné výměny zkušeností mezi fotografy, výtvarnými skupinami a eventuálně základními školami. Tradiční je spolupráce mezi skauty a městskými policiemi, vystoupení dětských kulturních souborů, projekt na památku válečných veteránů v České Třebové. Oblastí pro spolupráci je hodně. O tom, co se uskuteční, rozhodne zájem občanů obou našich měst. Delegace si prohlédla exponáty našeho muzea a náměstí Jana Pernera, z památkových objektů navštívila rotundu svaté Kateřiny.

Karel IV. - císař na čtyřech trůnech

Budova Reálky na Komenského náměstí v Pardubicích bude od čtvrtka 10. listopadu do úterý 6. prosince hostit výstavu s názvem Císař na čtyřech trůnech, která je věnována českému králi a římskému císaři Karlu IV, jehož 700 leté výročí narození si tento rok připomínáme. Výstavu pořádá Pardubický kraj ve spolupráci s poslancem Parlamentu České republiky Augustinem Karlem Andrlem Sylorem.  Na patnácti panelech se návštěvníci výstavy, která je umístěna v přízemí Reálky v předsálí sálu Jana Kašpara, seznámí se všemi životními etapy tohoto vladaře, který se narodil 14. května 1316.  Výstava je přístupná volně každý všední den od 8 do 16 hodin.
Korunovační klenoty poprvé ze všech stran

Slavnostní vernisáž výstavy České korunovační klenoty na dosah otevřela včera ve Východočeském muzeu jedinečnou příležitost v klidu a podrobně se seznámit s českými korunovačními klenoty. Dokonalé repliky z pozlaceného stříbra a ze sklářských kompozitů doprovází i dobové oblečení a dochované předměty z doby Karla IV.
Za zřizovatele muzea, Pardubický kraj, výstavu otevřel hejtman Martin Netolický. Připomenul, jakým symbolem jsou korunovační klenoty pro český národ a jak lidé neváhají stát mnohahodinové fronty před Pražským hradem, kde jsou při výjimečných příležitostech vystaveny. „Proto vítám tuto možnost prohlédnout si je opravdu zblízka a poprvé ze všech čtyř stran. Muzeum pro jejich vystavení vybralo skvěle pasující prostředí velkého gotického sálu a sousední věže. Každý, kdo nasvícené klenoty v zatemnělém prostředí věže už ze dveří uvidí, zůstane překvapeně stát nad tímto majestátním pohledem, doprovázeným hudbou,“ řekl hejtman.
Hlavní „hvězdou“ výstavy je samozřejmě svatováclavská koruna, kterou nechal vyrobit Karel IV. ještě před svou korunovací českým králem. Koruna se třpytí 96 drahokamy a 20 perlami, umístěnými na 21 až 22 karátovém 1 mm silném zlatém plechu. Na vrchu koruny je umístěn křížek, který údajně obsahuje trn z Kristovy koruny.  „Kromě 700. výročí od narození Karla IV. si letos připomínáme také 670 let od zhotovení první verze této koruny, kterou Karel IV. postupně doplňoval o další drahokamy, které se mu podařilo získat. Proto jsem rád, že letošní výstavní sezónu v Pardubicích zakončujeme právě možností si korunu, ale třeba i reliéfy na korunovačním jablku velmi podrobně prostudovat,“ dodal Martin Netolický.
Pardubice jsou sedmým místem, kde jsou tyto repliky korunovačních klenotů vystaveny. Všude se těšily mimořádnému zájmu. Majitel agentury Rea Models, která je nechala zhotovit, Ondřej Mikulášek, zprostředkoval na vernisáži divákům i řadu podrobností o jejich vzniku i pověstí s nimi spojených. Jedna například hovoří o tom, že kdo si svatováclavskou korunu posadí na hlavu a není jí hoden, zemře do roka nepřirozenou smrtí. Říká se, že po obsazení Prahy nacisty si ji na hlavu posadil Reinhard Heydrich a vyzkoušel ji i svému synovi. Oba skutečně do roka zemřeli, protektora zastřelili parašutisté a jeho syna porazilo o něco později auto.
Tyto pověsti se ovšem nevztahují na divadelní korunu, se kterou se mohou děti i jejich rodiče na výstavě na Zámku Pardubice vyfotit ve společnosti dobových modelů. Výstava potrvá do 5. února 2017.
 
Tomáškova a Novákova hudební Skuteč 2017 již zahajuje předprodej !

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje na přelomu listopadu a prosince předprodej vstupenek na svůj XIV. ročník. Klasická hudba, opera, balet ale i spřízněné žánry a nové hudební projekty budou do města lákat návštěvníky v období od 12. března do 7. května 2017
Zahajovací koncert bude opět jedním z vrcholů. Na programu je symfonie Novosvětská od A. Dvořáka v podání Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Městské muzeum nabídne Moravskou lidovou poesii v písních v neobvyklé instrumentaci. O cenu Vítězslava Nováka se opět utkají dětské a mládežnické pěvecké sbory z celé České republiky. Další oblíbené dílo z pera J. Offenbacha potěší příznivce operety. Moravské divadlo Olomouc uvede titul Rytíř Modrovous. Jedním z koncertů pro děti a mládež bude Naše písnička v provedení Hudebního divadla dětem z Hradce Králové. S výpravnou a dramatickou  operou Tosca G. Pucciniho se o přízeň diváků bude ucházet Slezské divadlo Opava. Filmová hudba od mládeže pro mládež zazní v pořadu Hraje Decapoda.
Dubnový program zahájí chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri, Christina Johnston a Komorní filharmonie Pardubice a představí vám To nejlepší z klasikyOtčenáš L. Janáčka zazní v chrasteckém kostele v podání regionálních těles: Chrudimské komorní filharmonie a pěveckých sborů Slavoj a Rubeš. Prvním velkým koncertem na zimním stadionu bude Bealtes Mania.  Hity legendární anglické skupiny zahraje orchestr Filharmonie Hradec Králové, zpívat budou vynikající Q VOX. Komorní sbor Collegium Cantantium zavítá se svým programem Duchovní hudba na Chlumku do Luže. Filmová filharmonie představí velkolepý projekt Dobrodružství filmové hudby na zimním stadionu. A duben zakončí klasický balet Giselle francouzského skladatele A. Ch. Adama v provedení Severočeského divadla Ústí nad Labem.
Pořad Alferda Strejčka a Jitky Molavcové Oráč a smrt se uskuteční v kostele ve Skutči. Festival v květnu zakončí Závěrečný koncert s Carmen, který v komponovaném programu nabídne nejslavnější španělská díla.
Také rok 2017 přinese odvážný a bohatý program, Můžeme jen závidět. Festival existuje díky velkému nasazení organizátora Matěje Zelinky z odboru školství a kultury Městského úřadu v pětitisícovém městě Skutči. Zahrnuje duchovní hudbu, operu  i velké koncerty na skutečském zimním stadionu. Koncerty jsou ovšem zaplněné a vyprodané. Skuteč se stala "vlastníkem" prestižního festivalu. Díky tomu získala Tomáškova a Novákova hudební Skuteč  podporu sponzorů i Pardubického kraje.