Českotřebovský deník 286/2016 (10/11)
Den veteránů                 s Řetůvankou
V pátek dne 11. listopadu v 16 hodin se u památníku obětem válek uskuteční slavnostní vzpomínkový akt u příležitosti Dne veteránů. Tento den si připomínáme výročí ukončení první světové války. Symbolem Dne veteránů jsou vlčí máky symbolizující krev hrdinů, obětí válek.
Na slavnostním aktu vystoupí dechová hudba Řetůvanka a na položení věnců a květin k památníku se budou podílet  také delegace našich partnerských měst ze Svitu  a  také dobrovolníci , kteří spolupracují na projektech v Domě dětí a mládeže Kamarád.  
 
Národní potravinová sbírka také v České Třebové.
V sobotu 12.11. se v Česku již počtvrté koná charitativní Národní potravinová sbírka, díky níž se před Vánocemi dostanou k lidem bez prostředků potraviny, které by si jinak nemohli dovolit koupit.Sbírka v České Třebové se uskuteční např. v prodejně Tesco Stores ČR a.s. nebo dm drogerie markt s.r.o.   Jídlo, které obyvatelé nakoupí a vzápětí vloží do speciálních košů v supermarketech, poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem.
Sbírka Galerie Václava Havla v České Třebové

V úterý 6/12 2016 proběhne ve výstavní síni Kulturního centra Česká Třebová vernisáž grafik, linorytů, slepotisků, litografií i dalších kombinovaných technik ze sbírky Galerie Václava Havla, kterou založil a vede Ladislav Zeman.
„Kulturní centrum se již téměř rok a půl snaží představit svým návštěvníkům zajímavé výtvarníky – malíře, grafiky, sochaře, fotografy, ale i konceptuální umělce a performery. Většinou u nás vystavují současní autoři, představujeme ale samozřejmě i „klasiky“. Vybíráme autory regionální – ale i ty, jejichž jméno má glanc i za hranicemi východních Čech - nebo dokonce i za hranicemi republiky. A tato výstava, která je realizována díky Galerii Václava Havla, je právě jednou z těch, které představí skutečné bonbónky,“ říká k chystané výstavě Josef Kopecký, ředitel Kulturního centra.
Na výstavě budou k vidění práce Jiřího Anderleho, Vladimíra Komárka, Ladislava Zívra, Olbrama Zoubka, Jiřího Brázdy, Milana Langera, Jaroslava Klápště, Bohdana Kopeckého, Aleše Lamra, Kristiána Kodeta a dalších. Všechna díla jsou majetkem Galerie VH, která je do České Třebové zapůjčuje až do Nového roku. A výstava bude prodejní!
 
Oslavili jsme 25. výročí českotřebovské firmy SIGAS

Firma SIGAS vznikla v roce 1991 a specializovala se na servis v energetice, který provádí do dnešních dnů. Za dobu své 25-leté existence si vybudovala pozici dobrého a spolehlivého partnera jak v ČEZ, tak i v dalších provozech.
Její zakladatelé Jaroslav Šichan a Josef Faltus se po několika letech podnikání rozhodli udělat také něco sobě pro radost i ku prospěchu města. Proto zakoupili dům Na Splavě, který komplet přestavěli. Vznikla zde prodejna SIGAS a zároveň Pizzerie Miláno (dnes Restaurace, kavárna Eva), kde se právě oslava 25. výročí konala.  Jak při úvodu našeho setkání pan Faltus připomněl, nebylo to někdy lehké, ale vždy se snažili obklopit spolehlivými a schopnými lidmi, což se v řadě případů i podařilo. Firma spolupracuje úzce i se svými bývalými zaměstnanci a podařilo se jí snad i zvelebit část města v okolí své firmy.
Měla jsem tu čest být při počátcích provozu Pizzerie Miláno jako zaměstnanec. Je to již mnoho let co podnikám v jiném oboru a velmi mě potěšilo, že jsem na tuto významnou událost byla také pozvána a musím říct, že mnoho takových zaměstnavatelů a firem neznám. Firma vzkvétá, rozvíjí se a majitelé po celá ta léta zůstávají pracovními partnery, přáteli, jejich přístup k ostatním ve firmě byl vždy srdečný, s pochopením a zůstávali stále stejní jako na počátcích svého podnikání. 
Díky tomu také setkání probíhalo mezi současnými i bývalými zaměstnanci, což se v málokteré firmě může stát a také díky naprosto skvělému programu, který pro nás majitelé firmy připravili, byla oslava velmi veselá. Kouzelník Aleš Krejčí, imitátor Václav Faltus, dvě živé kapely, které se v programu vystřídaly a naprosto dokonalé občerstvení současné provozovatelky Restaurace, kavárna Eva paní Novákové vytvořili atmosféru, na kterou budeme všichni moc rádi vzpomínat.
Ráda bych tímto poděkovala a zároveň popřála všem ve firmě hodně elánu a pohody v dalším podnikání. Děkujeme!
Táňa a Zdeněk Řehákovi
 
Rozpočet kraje bude opět přebytkový

Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání projednala záležitosti spojené s krajským rozpočtem na rok 2017. Prozatímní návrh, který bude dále projednáván a upravován, počítá s daňovými příjmy ve výši tři miliardy korun. Ty však tradičně zůstávají pod predikcí daňových příjmů propočtenou Ministerstvem financí České republiky. Celkové příjmy v tomto návrhu rozpočtu přesahují výdaje o necelých 47 milionů korun.
„Již nyní vzhledem k daňovým příjmům víme, že budeme navyšovat příjmovou stránku v oblasti daní na 3,2 miliardy korun a budeme také, stejně jako v minulých letech, zapojovat přebytek z hospodaření z roku letošního, a to primárně do investiční stránky, pro kterou počítáme s prostředky ve výši 500 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že výsledný návrh rozpočtu bude předložen krajským radním dne 21. 11. 2016 a následně bude projednán zastupiteli na prosincovém zasedání. „Výdaje jednotlivých rozpočtových kapitol odpovídají s drobnými odchylkami schválenému rozpočtu kraje na rok 2016,“ sdělil hejtman Netolický.
V současném návrhu se neuvažuje s žádnými kapitálovými příjmy. Tyto příjmy budou zapojeny do rozpočtu kraje až v průběhu roku 2017, a to podle skutečné výše finančních prostředků. Součástí návrhu je i zásobník projektů EU, které byly krajem připraveny pro programové období 2014–2020. „Do návrhu rozpočtu jsou v této fázi zapojeny pouze projekty, jejichž realizace bude pokračovat i v následujících letech a u kterých známe jejich financování. Ostatní projekty budou do rozpočtu zapojovány v okamžiku, kdy budeme vědět, že jejich realizace bude podpořena z fondů EU,“ řekl hejtman Netolický a dodal, že jejich krytí bude zajištěno nejenom příjmy z rozpočtu Unie, ale i uspořenými prostředky kraje z minulých let. 
Celkové příjmy jsou v tomto prvotním návrhu stanoveny na 3 149 milionů korun a výdaje 3 102 milionů korun.
 
Výroční jednání "literátů na trati" bude v hotelu Bravo

Zítra a v sobotu (11 - 12. 11. 2016) proběhne v hotelu Bravo v České Třebové výroční jednání skupiny Literáti na trati Českého zemského svazu FISAIC. Zahájení bude v pátek od 17, hodin. Akce se bude v pátek účastnit i místní přispívatel do antologie Literáti na trati a "železniční fotograf" Pavel Stejskal.

Jízdní řády zveřejněny, ale ne pro tratě 010, 250, 260 a 330.


Vznikl problém - spor o jízdu vlaků ČD a vlaků Regiojet ve směru na Praha- Brno_Bratislava, případně Staré Město u U.H.   Tyto vlaky mají jezdit na vlastní komerční riziko. Spor dopravců o jízdu svých vlaků ve obdobném časovém termínu omezuje možnost vydat definitivní jízdní řád. Regiojet však údajně již na své  dosud nezveřejněné vlaky prodává jízdenky.  Jízdní řády těchto trati již byly zveřejněny, po té zase staženy.  Jsem zvědav, jak dlouho se tato situace potáhne.
 
Podorlicko potřebuje opravit silnice a zrychlit vlaky. Kraj pomůže i se zvelebením Pastvin

Doprava a dopravní obslužnost, a to jak silniční, tak i železniční, byly stěžejními tématy setkání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Letohradu Petra Fialy. Rekonstrukce komunikace i další kroky by mohly do budoucna prospět také rekreační oblasti Pastviny. V rámci cesty do Letohradu hejtman navštívil také společnost OEZ.
Oblast Podorlicka je pro Pardubický kraj jednou z prioritních, a proto vnímám potřebu zlepšit infrastrukturu především v dopravním hospodářství. Stejně tak je nezbytné zlepšit napojení regionu na západní část regionu, kde je administrativní centrum kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tyto potřeby jsou ostatně požadovány opakovaně a já si myslím, že v průběhu čtyřleté etapy, která nás společně čeká, jsme schopni projekty posunout dopředu,“ dodal hejtman Netolický po setkání se starostou Letohradu Petrem Fialou, který je zároveň předsedou Sdružení obcí Orlicko.
„Řešili jsme především stav silnic a dostupnost Pardubic z naší oblasti nejen po silnici, ale také po železnici. Snažíme se o zajištění rychlejšího vlakového spojení, které by pro některé občany mohlo být výhodnější než jízda autem. Lepší přístupnost po kolejích by mohla prospět i cestovnímu ruchu,“ doplnil starosta Letohradu Petr Fiala a zdůraznil potřebu podpory pro rekreační oblast Pastviny.
„Pastviny považujeme za jeden ze skvostů v našem regionu a chceme mu pomoci dostat se v návštěvnosti na výsluní,“ řekl na adresu turisticky zajímavé, ale stále nedostatečně vyhledávané oblasti Petr Fiala. „Po určitém útlumu se turisté na Pastviny vracejí, a proto by komunikace kolem přehrady měla projít obnovou, například ve formě cyklostezky. Aktivity na Pastvinách je potřeba posunout i z toho důvodu, že zde bude pravděpodobně působit jeden významný investor v oblasti cestovního ruchu,“ podotkl hejtman Netolický.
 
Nové vedení Pardubického kraje se setkalo se zaměstnanci krajského úřadu

Setkání se uskutečnilo v sále krajského zastupitelstva ve čtvrtek 10. listopadu dopoledne za účasti nově zvolených krajských radních. Zaplněny byly nejen všechny prostory pro krajské zastupitele, ale také oba balkony. 
 
Pardubický kraj chystá zásadní rekonstrukci objektu bývalé finanční stráže v Horní Lipce.

Objekt, který kraj převzal do svého vlastnictví v roce 2015, se tak dočká nezbytné modernizace za více jak 11 a půl milionu korun. Po rekonstrukci by mohl sloužit například při lyžařských kurzech nebo školách v přírodě.
„V rámci stavby zrekonstruujeme vnitřní prostory objektu a provedeme stavební a dispoziční úpravy všech podlaží. Po rekonstrukci bude nová kapacita objektu celkem 41 lůžek,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V současné době probíhají vstupní konzultace projektové dokumentace a na konci ledna příštího roku by měla být zpracovaná dokumentace pro podání žádosti o stavební povolení. Samotné zahájení rekonstrukce plánujeme na květen 2017,“ dodal Netolický s tím, že vše by mělo být dokončeno v říjnu příštího roku.
Budova, kterou kráčela historie
Hlavní budova objektu byla dostavěna v roce 1935 a bylo v ní umístěno Oddělení Finanční stráže Prostřední Lipka, které bylo podřízeno tehdejšímu Inspektorátu Finanční stráže v Králíkách. Po podpisu Mnichovské dohody museli příslušníci Finanční stráže, v té době už zařazení v jednotkách Stráže obrany státu, objekt nuceně opustit a postupně ustupovat do vnitrozemí. Po ukončení II. světové války se do objektu vrátili a znovu zahájili výkon strážní služby na státní hranici, nyní však už s Polskem. V roce 1948 došlo ke zrušení Finanční stráže a její kompetence převzal Sbor národní bezpečnosti. Problematiku celnictví pak od roku 1949 převzaly do své působnosti finanční odbory tehdejších Okresních národních výborů, při kterých byla zřízena celní oddělení. Celní správa pak znovu získala svéprávné postavení v roce 1952, kdy byla začleněna pod Ministerstvo zahraničního obchodu. Činnost finanční stráže obnovena nebyla, objekt Horní Lipka převzala armáda, která ho využívala jako kasárna.
V roce 1991 byla obnovena činnost celní stráže a byly zřízeny celní stanice v celním pohraničním pásmu. V roce 1997 byla činnost celních stráží ukončena. Horní Lipka poté měla řadu statut výcvikového zařízení služební kynologie. V roce 2013 požádal Pardubický kraj o bezplatný převod objektu do svého vlastnictví. Převod byl dokončen počátkem roku 2015.
Šest velkých kulturních institucí přebírá v krajské radě Roman Línek

Nově má v krajské radě na starosti majetek kraje, investice a také oblast kultury 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Tento týden se sešel s řediteli šesti příspěvkových organizací kraje v oblasti kultury, aby zahájili vzájemnou spolupráci.
Pardubický kraj má pod svými křídly tři organizace s celokrajskou působností – Krajskou knihovnu, Východočeské muzeum a Východočeskou galerii, všechny v Pardubicích. Ty doplňují tři regionální muzea, a to v Chrudimi, Vysokém Mýtě a v Litomyšli. „To s sebou nese i velkou starost o jejich budovy a sbírkové fondy. Velkou zkouškou bude pro náš kraj zpracování a uložení předpokládaných archeologických nálezů při stavbě D35. Mým cílem je ale také profilovat krajská muzea a galerie v oblasti cestovního ruchu jako zajímavé cíle našich i zahraničních turistů,“ uvedl Roman Línek.
Celkem pracuje v kulturních institucích kraje více než 200 zaměstnanců, nejpočetnější je Východočeské muzeum s 80 lidmi.  Instituce sídlí většinou v krajských budovách, navíc s velkou historickou hodnotou. Větší investice s pomocí evropských fondů plánuje kraj v nejbližší době na Zámku Pardubice, na rekonstrukci tří budov nedalekého Příhrádku a velmi potřebné budou také nové muzejní depozitáře v Ohrazenicích.
„Ukazuje se, že velkou část návštěvníků našich kulturních institucí tvoří účastníci různých tematických akcí, takže hodně záleží na dramaturgii a kreativitě odborných pracovníků, co všechno vymyslí a na co lidi nalákají. Naše instituce tak nejsou jen zakonzervovanými sbírkami, ale jsou důležitou součástí kulturního a společenského života svých sídelních měst,“ dodal Línek.

Východočeské muzeum Pardubice                                                             Východočeská galerie Pardubice
Regionální muzeum Litzomyšl                                                                                    Regionální muzeum Chrudim
                Regionální  muzeum Vysoké Mýto                                                             Krajská knihovna Pardubice