Českotřebovský deník 287/2016 (11/11)
Parkoviště u Zimního stadionu se dokončuje, také nová tělocvična                    

Zbývají poslední dokončovací práce. Je zde opravdu čilý stavební ruch, je třeba práci dokončit včas, ale také v dobré kvalitě. "Stavba to byla náročná nejen svým rozsahem, ale i tím, že bylo třeba práce koordinovat se stavbou sousední tělocvičny a s provozem a.s. Mika", říká výrobní námětek společnosti Agile Ing. Jan Čulík.  "Stavba parkoviště, kanalizace a komunikací byla pro nás velkou výzvou, sportovnímu areálu na Skalce velmi pomůže. Nebylo to ovšem pro nás jako dodavatele zcela jednoduché. Hloubková dešťová kanalizace ve skalním podloží měla pomalejší tempo. V některých dnech se podařilo položit jen tři metry potrubí, třetinu toho co bylo zapotřebí. Pro dokončení potřebujeme ještě pár dnů s příznivým počasím", dodává Ing. Čulík. Dokončovací práce probíhají v celém areálu, provádí se pokládka dlaždic, montáž veřejného osvětlení. Celý areál Skalka dostává novou tvář a nový charakter. V příštím roce 2017 bude třeba pokračovat na rekonstrukci komunikace od nového parkoviště podél budovy internátu, zatím plné nerovností a louží. Stálo by také za to se zamyslet nad úpravou "zadní" stěny zimního stadionu, která měla být původně přimknutá k uvažovanému tělesu sportovní haly. Ta se zde však stavět nebude a tak by stálo za to provést definitivní úpravu této stěny směrem k novému parkovišti. V nových podmínkách se už o "zadní stěnu" jednat nebude. 
Podobně finišuje  společnost Profistav na stavbě tělocvičny, jejíž nový kabát svítí již do dálky. Zde se vše připravuje na předání investorovi. V prosinci se bude konat slavnostní otevření nového sportoviště. Žáci VOŠ a SŠT budou moci nastoupit do nové tělocvičny již v průběhu ledna. 

Zarostlá plocha v Benátkách je posekána 

Myslím, že nové pohledy jsou rozhodně lepší než ty pořízené před několika dny. Je přitom zajímavé, že podle provedeného zjištění se potřebou posekat  fotografovanou parcelu zabýval odbor životního prostředí již v červenci a dne 18. 7. zaslal písemnou žádost o úpravu plochy na městskou společnost Eko Bi. Tak se však s tímto požadavkem dokázali vyrovnat až nyní v listopadu. Musím se tedy odboru životního prostředí omluvit, urgence odešla z odboru opravdu včas. Českotřebovský deník byl ale úspěšnější, po zveřejnění fotografií byl porost posekán opravdu rychle. Problém je tedy jiný, organizační. Po posekání plochy se z vysokého porostu najednou "vynořily" palety kdysi "odložených" dlaždic. Kdo ví komu patří, ať se přihlásí.... Pro srovnání uvádím snímky současného stavu z 10. 11. a také předešlého stavu z 8. 11. 2016:

 
Koryto Třebovky za Primonou opraveno 

Stroje zmizely, koryto je vyčištěno, stavební úpravy provedeny, Koryto Třebovky v tomto místě má dostatečnou kapacitu.


Od nového školního roku budou v Ústí n.O. studovat také autolakýrníci

od nového školního roku se budou na Střední škole automobilní v Ústí nad Orlicí vzdělávat mladí autolakýrníci. Na čtvrtečním jednání o tom rozhodla krajská rada. Kapacita nového oboru je stanovena na 90 žáků. Doposud se tento obor vyučoval pouze ve Vysokém Mýtě.
„Počet žáků, kteří mají zájem o studium tohoto oboru, v posledních letech roste. Žádost školy byla navíc podpořena kladnými stanovisky zaměstnavatelů zaměřenými na automobilový průmysl, mezi které patří například SOR Libchavy, CZ LOKO nebo OMB composites EU a kladnými stanovisky Svazu průmyslu a dopravy a krajské pobočky Úřadu práce,“ uvedl krajský radní zodpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek. „Otevření oboru by mohlo přinést zvýšený počet absolventů uvedeného oboru z důvodu jeho vyšší dostupnosti pro žáky z regionu a ze sociálně slabších rodin, které zvažují náklady na ubytování a dopravu,“ dodal radní Bernášek s tím, že oboru nevyžaduje žádné další finanční náklady na dovybavení školy, protože ta disponuje materiálně-technickým vybavením a personálním zajištěním oboru.
 
Poslední letošní dotace dostanou kulturní instituce a některé památky

Pardubice (11. 11. 2016) – Radní Pardubického kraje projednali rozdělení posledních prostředků v kapitole kultury určených na letošní rok. Kraj posílil zejména provozní a mzdové prostředky svých kulturních institucí.
„Kromě pokrytí tarifního zvýšení platů v příspěvkových organizacích můžeme také uskutečnit koupi několika zajímavých sbírkových předmětů a provést menší rekonstrukce. Například Východočeské muzeum v Pardubicích získá plochodrážní speciál JAWA 500 a Východočeská galerie cennou plastiku Vladimíra Hanuše. V chrudimském muzeu se dostane na zasklení vstupních prostor muzea za více než 300 tisíc korun a bezpečnostní systém bude instalován v litomyšlském Portmoneu, které je nově v majetku Pardubického kraje,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za majetek kraje, investice a kulturu.
Dodatečné prostředky ve výši 33 tisíc korun na dokončení obnovy fasády a restaurování kamenných prvků kostela sv. Václava v Lanškrouně získá místní děkanství. To v letošním roce vynaložilo na opravu fasády kostela 800 tisíc korun, k tomu kraj přidal dalších 150 tisíc korun.