Českotřebovský deník 289/2016 (13/11)
Fotovýstava v ekocentru Podorlicko
Téma Probouzení přírody 2016 - vernisáž v sobotu 12. listopadu 2016.

Výsledky fotosoutěže - oceněné snímky
Kategorie A1
1. Anna Nemšáková - Já jsem tygr
2. Adéla Korbelová  Ranní ropsa na růžích
3. Jiří Láslo - Krása pro mravence
 
Kategorie A2
David Horáček Ranní peřinka
Daniel Toppich Kvetoucí jabloň
Adéla Anna Aligerová - Nebreč kopretino  
V kategoriích B1 a B2 nebyly ceny uděleny
 
Kategorie C1
1. Jiří Kočí - Probouzení jara
 
Kategorie C2
Lemka Mládková U kostelíčka
Jaroslav Plocek Podzimní ráno
Jiří Kočí - v růžové
 
Zvláštní cena
Ondřej Hylena - Pučení
 
Účast autorů byla však proti minulým ročníkům opět o něco nižší, malý byl zájem především ze strany českotřebovské veřejnosti. Podstatnou část fotografií dodali autoři z Ústí nad Orlicí. V kategorii B1 a B2 proto také nebyly oceněny žádné fotografie. Dříve se soutěže účastnili také autoři z našich partnerských měst - fotografie má mezinárodní vypovídací možnosti.
 
K problematice fotovýstavy říká PedDr. Hana Grundová "S vlastní organizaci  máme nemálo starostí, snažíme se v tradici "ekologické" fotovýstavy i nadále pokračovat, témat zaměřených na přírodu a její vnímání máme dostatek. Pozorujeme však pokles zájmu  zejména mladých autorů, všichni sice fotografují, avšak připravit snímek pro výstavní účely a do soutěže dá více práce a není k tomu zřejmě velká motivace.  proto zvažujeme i možnost pořádat tuto fotografickou výstavu  jednou za dva roky. Ještě se o tom poradíme, je třeba zvážit klady i zápory takového rozhodnutí."  Opravdu  není pořádání fotovýstavy záležitostí na jedno odpoledne. Dá to spoustu organizátorské práce, propagace, zajištění vlastních  snímků pro výstavu, obesílání dříve aktivních fotografů, evidence snímků, zajištění poroty a cen pro oceněné snímky, příprava expozice, hlídání výstavy, vytápění budovy, likvidace expozice a vrácení snímků autorům a jistě to není všechno.  A no tuto práci není k dispozici nijak  početný kolektiv. Ohlédneme-li se dozadu za celou historií fotovýstav v ekocentru, je to velký kus práce, který si zaslouží pokračování, třeba se současný nedostatek autorů podaří opět rychle navýšit. (mm) Snímky z prvního dne výstavy 12. listopadu:

Den veteránů 2016 - pátek 11. listopadu v 16 hodin                                             
Den veteránů se  v České Třebové připomíná tradičně 11. listopadu - ve výroční den ukončení první světové války pietním aktem u památníku obětí válkem v Habrmanově ulici za přítomnosti sokolů, skautů, a také ozbrojených složek Obvykle se slavnosti účastní i delegace z našich partnerských měst. Slavnostní ráz aktu dodává dechová hudba Řetůvanka.  Slavnosti se i letos zúčastnil ve velkém počtu i veřejnost. S hlavním projevem zaměřeným k tématu slavnosti na slavnosti vystoupila ředitelka Městského muzea Česká Třebová Mgr. Jana Voleská a zástupce ozbrojených složek, jehož projev byl více politicky zaměřený.  Více ZDE
 

RC ROSA připravuje na adventní období

Začínáme  21. 11. "Perníkovým týdnem", ale ráda bych připomněla akci "Malování na trička se šablonami", kdy si 16. 11. a 30. 11. můžete přijít vyrobit krásný dárek. Další oblíbenou akcí je vyrábění adventních věnců, těšit se můžete i na výživovou poradnu, kde si vyrobíme bezlepkové cukroví. A odpoledne možná přijde i Mikuláš. V dalším týdnu se účastníme Vánoční výstavy v Kulturním centru, a tady bych Vás chtěla poprosit o spolupráci - jestli máte doma nějaké výrobky, které se vztahují k tomuto předvánočnímu i vánočnímu období a bylo by možné je zapůjčit. V prostoru kuchyně v Rose můžete od 14.11. umístit zapůjčené věci do připravené krabice. Děkujeme. Ještě si můžete přijít zarelaxovat u výroby Andílků z korálků, a poslední akcí tohoto roku bude posezení s první ochutnávkou vánočního cukroví - Přijďte pobejt. Budeme opravdu rádi, když přijdete.
 
16. 11. 9:00 – 12:00 + 30. 11.  9:00 – 12:00 a od 16:00 - Malování na textil se šablonami – téma Mandaly,
s sebou: vlhčené ubrousky, dobrou náladu, trička na zdobení – 1 až 2 bavlněná trička nejlépe tmavé barvy, ale může být i světlé (bude možno si na místě dokoupit tašku za 40,-), vstup 100,-. Prosíme o příhlášení na e-mail kaplanovamoni@seznam.cz.
 
21. 11. – 25. 11.  9:00 – 11:30 Perníkový týden – příprava těsta, pečení a následně i zdobení (přihlášení předem z důvodu zajištění dostatečného množství surovin, vstup 50,- v ceně část výrobků, bonusem nášup znalostí, tipů i „perníčkových“ triků)
21. + 22. 11. – příprava těsta a pečení, 23., 24. a 25. 11. pečení a zdobení
 
23. 11. od 9: 00 a od 17:00 Dílna pro dospělé  Adventní věnce – vstup 50,-
 
2. 12. 9:30 Bezlepková koulovaná – s akreditovanou výživovou poradkyní Štěpánkou Procházkovou budeme připravovat vánoční cukroví bez lepku.
 
2. 12. 17:00 MIKULÁŠSKÁ BESÍDKA – připravíme společně Rosu pro vzácnou návštěvu Mikuláše a jeho družiny
 
5. – 11. 12. Vánoční výstava v Kulturním centru – Rosa se zúčastní výstavy s výrobky maminek a dětí -přidejte se i Vy!
 
7. 12. 17:00 Dílna pro dospělé – Andílci z korálků – vstup 50,-
 
16. 12. 9:00 Přijďte pobejt – předvánoční posezení s ochutnávkou cukroví
 
16. 12. 2016 18:00 Valná hromada spolku Rosa rodinné centrum, z. s.

Za tým RC Rosa se na Vás na našich akcích těší Pavla Jansová


KLUB ČERVENKA z.s. Vás zve na prosincovou dílnu                  

1.12. 2016  v 16.00 hod. - první čtvrtek v měsíci
Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
10. DÍLNA: KLÍČENKA
Lektorka:  Oldřiška Smékalová
Pomůcky:   velikost klíčenky 10x10 cm,
3 pruhy k sobě ladících látek 5x30cm (mohou být již sešité),
termolín  (výplňová výztuž) 15x30cm, látku dovnitř klíčenky
15x30 cm, karabinku, kroužek na klíče, pruh na klíče 5x30 cm,
umělohmotný zip 15cm
 
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
Finančně podpořeno Pardubickým krajem