Českotřebovský deník 290/2016 (14/11)


V neděli 20. listopadu budeme parkovat už na novém parkovišti u ZS             

Slavnostní otevření parkoviště bude spojeno s otevřením nové sportovní haly (tělocvičny VDA) na Skalce někdy v průběhu prosince. Bude to v režii Pardubického kraje, který je investorem nové tělocvičny. Ovšem potřeba dobře zaparkovat u zimního stadionu je nyní v rozjeté hokejové sezóně tak veliká, že přijde vhod i ne zcela ze 100% dokončené parkoviště, např. zatím bez fungujícího veřejného osvětlení. A tak zde bude možné zaparkovat již při návštěvě utkání s Ledčem nad Sázavou 20. listopadu.
ISCAREX pohár 2016 finišuje!

Do konce letošního ISCAREX poháru zbývají poslední 2 bodované závody: Běh 17. listopadu v Poličce a Čertovský běh v Damníkově. Slavnostní vyhlášení celkových výsledků proběhne 17. prosince po skončení Vánočního běhu okolo Zlatého pásku v kulturním domě Němčicích. Doprovodný program, kterým bude vyhlašování výsledků proloženo, bude, jak pevně doufáme, také kulturní :)
 
Čerstvá zpráva od vedoucího ISCAREX poháru mládeže

V kategoriích žactva chlapců i dívek (roč. 2007-08, 2006-05, ml. žactvo a st. žactvo), bude v ISCAREX poháru 2016 vyhlášeno a pohárky odměněno prvních pět závodníků a závodnic. V dorostu tradičně první tři.
Vánoční kvíz 2016 pro každého

Otestujte své znalosti o přírodě a vyhrajte jednu z cen, které se hodí do přírody! Stačí úspěšně zodpovědět deset kvízových otázek a stan, batoh nebo nafukovací karimatka se mohou stát právě vaším vánočním dárkem od programu NET4GAS Blíž přírodě. První vylosovaný navíc obdrží roční předplatné časopisu Naše příroda. Vánoční kvízová soutěž Blíž přírodě trvá od 14. 11. do 14. 12. 2016 a zapojit se do ní může každý. Více najdete ZDE
V Žamberku se budou nově učit klempíři

Krajští radní na svém čtvrtečním jednání schválili záměr Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku na vytvoření vzdělávacího oboru klempíř od školního roku 2017/2018 s kapacitou 36 žáků. Zároveň bude rozšířena kapacita oboru obráběč kovů. Oba záměry reflektují poptávku na trhu práce mezi významnými zaměstnavateli v regionu.
„Zaměření oboru je v regionu jedinečné a vhodně doplňuje současnou nabídku školy o další strojírenský obor, který bude mít vysokou uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Zároveň pokračuje spolupráce s významnými zaměstnavateli v čele se společností Bühler, kde bude část výuky budoucích klempířů přímo probíhat,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Proti tomu bude na škole snížena kapacita oborů, po kterých není na trhu práce ani u studentů taková poptávka. Zároveň radní schválili navýšení kapacity u oboru vzdělávajícího obráběče kovů z 36 na 72 žáků z důvodu vysokého zájmu uchazečů o studium.
 
Modernizace sálu zastupitelstva Pardubického kraje

Sál Zastupitelstva Pardubického kraje, vybudovaný v roce 2001 z několika školních tříd, ředitelny a sborovny tehdejší střední zdravotnické školy, se v příštím roce dočká modernizace. Radní na svém posledním jednání schválili investiční záměr za přibližně 10 milionů korun. Po patnácti letech provozu se změnily požadavky na vybavení a techniku sálu,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který byl u uvedení sálu do provozu jako první hejtman kraje. „Současný stav už byl po technické stránce nevyhovující. Při té příležitosti chceme zastupitelům vytvořit i lepší pracovní prostor. Rozhodli jsme se vyměnit příliš těsný nábytek a především pak celé IT vybavení včetně hlasovacího systému a záznamových médií. S tím jsou spojeny i další související úpravy jako je vzduchotechnika či akustika.“
 
Nemocnice získala dva nové výtahy

Pardubice (14. 11. 2016) - Pacientům i personálu začaly v Pardubické nemocnici sloužit dvě technické novinky. V pavilonech ORL kliniky a interních oborů došlo k modernizaci výtahů a na obou místech byla instalována zbrusu nová zařízení s větší nosností.
„Stavební úpravy a nové vybavení v hodnotě 4,5 milionu korun byly financovány ze společného dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR a Pardubického kraje. To byl program, který nám umožnil dílčí vylepšení na řadě oddělení našich nemocnic, a byli bychom rádi, pokud by mohl pokračovat i v dalších letech,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice Roman Línek.
V budově číslo 6, kde vedle ORL kliniky sídlí i psychiatrické oddělení, se jednalo o osobní výtah. Dosavadní zařízení již bylo v havarijním stavu. Nyní se pacienti i nemocniční personál mezi jednotlivými patry již pohybují v moderním typu s automatickým otevíráním kabinových dveří. Jeho nosnost je 1300 kilogramů, což je o 800 kilogramů více než dosud. V rámci rekonstrukce byla opravena strojovna, šachta i dojezd výtahu. A také bylo vylepšeno osvětlení nástupišť na jednotlivých podlažích.
„Součástí stavebních prací byla rovněž modernizace sociálního zařízení u ambulancí v prvním podlaží v bezprostřední blízkosti výtahu. Oproti dřívějšku je přístupnější pro tělesně postižené, což je jistě další plus,“ uvedla ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová.
V pavilonu číslo 28 došlo k modernizaci nákladního výtahu, který slouží personálu interního oddělení, geriatrického centra a centra rehabilitace. Byl vyměněn jako poslední ze čtyř výtahů v této budově a je určen pro zaškolený personál zajišťující zásobování všech oddělení jídlem, prádlem a dalším materiálem. Nové zařízení, jehož nosnost oproti předchozímu typu byla zvýšena na 750 kilogramů, byl instalován do původní šachty. Rovněž u něj bylo zhotoveno nové osvětlení u jednotlivých nástupišť včetně části nových podhledů v chodbách pavilonu.