Českotřebovský deník 293/2016 (17/11)

Bikerezort Orlicko-Třebovsko ohrožen, dotace nepřijde

V dubnu t.r., těsně před podáním žádosti o dotaci na vybudování celého česko-polského komplexu singltracků s názvem Singletrack Glacensis iniciovali zastupitelé z Koalice pro Českou Třebovou mimořádný seminář, kde byl prezentován připravený projekt. Informace podali  za Region Orlicko-Třebovsko (ROT) RNDr. Renata Šedová (OHGS) a Pavel Neumeister, kteří převedli prezentaci projektu v aktuální podobě, podle původních představ opravdu podstatně osekaného. Ukázalo se, že poměrně velký počet majitelů pozemků s realizací tzv. singltracků na svých lesních pozemcích nesouhlasí, nebo si klade řadu těžko splnitelných podmínek. Již na dubnovém semináři si nešlo nevšímnout obav zpracovatelů projektu z toho, že Bikerezort Orlicko Třebovsko získat mezinárodní grant s vysokou 90% dotací ani nemusí. Otevřeně se začalo říkat, že "v 1. kole bude možná  velký převis žádostí", a proto budeme muset počkat třeba až na druhé kolo. Když se projekt poprvé prezentoval v r. 2014, tak takové obavy nikdo nevyslovil.
Hovoří se o projektu "Bikerezort Orlicko-Třebovsko", ale ve skutečnosti jde o daleko větší celek 11 lokalit v České republice a v Polsku. Předkladatelem byla určená Gmina Bardo. V Polsku je do projektu zapojeno 8 lokalit, na české straně tři: Orlicko-Třebovsko, Choceň a Moravská Třebová. 
Ale společný projekt se nyní odkládá. Dotace přiznána nebyla, protože zklamali polští předkladatelé projektu, kteří na rozdíl od nás nedodali potřebné doplňující podklady, a proto byl projekt vyřazen jako nezpůsobilý. Nemůže být tedy ani opraven a po doplnění hodnocen třeba v druhém kole. Přitom chybějící přílohy, prohlášení či majetkové doklady přitom mohly mohly být včas vyřešeny.  Naše práce a úsilí bylo naprosto marné, nemůžeme ani počítat s dotací na projektovou dokumentaci a přípravu. Celkem se projekt ucházel o dotaci cca 140 mil. Kč, z toho na Region Orlicko-Třebovsko cca 40 mil. Kč.
MF Dnes uvedla pochybnosti orlickoústeckého starosty Petra Hájka o tom, zda se česká strana pokusí získat podporu později. To by pak ROT musel podat novou žádost zřejmě samostatně a pod jiným názvem. O tom budou muset rozhodnout zastupitelstva měst a správní rada regionu v nejbližší době. Při opakování žádosti by jistě musel být pak projekt znovu přepracován. To bude stát pak ale další peníze... Zůstává jen pocit marnosti a zloby.... Jak dobře udělali Litomyšlští, kteří z tohoto projektu včas vycouvali!
O financování přípravných prací se dosud dělila města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí rovným dílem. Do podání žádosti do toho již vložilo každé město  370 tis. Kč.  To však nejsou poslední peníze, které nás bude tento neúspěšný projekt stát. Region Orlicko-Třebovsko si pro další práce otevřel u Komerční banky třímilionový úvěr, za který ručí obě města rovným dílem.  Pokud se vyčerpá celý a dotace nebude, potom za plánky, smlouvy, poněkud zjednodušené a nereálné rozpočty a také sny o nových možnostech využití přírody v našem regionu zaplatí každé ze sousedních měst dalších 1,5 milionu korun + úroky. Vlastní iniciátor záměru a také dodavatel služeb pro ROT, tedy Orlickoústecká společnost OHGS, si všechny své práce vyfakturuje a bude pak zas vyhlížet nějaký další dotační titul, který by pro nás mohli "administrovat"....
Nebyla by to první ztráta v našem rozpočtu, na které participovala společnost OHGS. Připomeňme z roku 2008 touto společností  řešený ambiciózní záměr "Osvětlené lyžařské stezky po hřebenech Orlicko -Třebovska a Litomyšlska", který měl být také podpořen dotací EU. Projekt, řádně ovšem schválený jako projektový záměr naším zastupitelstvem, se nakonec neuskutečnil, v rozpočtu města nás to však stálo 800 tisíc Kč. (mm)
 
Poslední podzimní mistrovský fotbal Pod Jelenicí přinesl  výhru na posledním Dolním Újezdem 

Čtvrtek 17. 11. 2016 10:15
Moravská Třebová - Slatiňany 0:2 (0:0)   50 diváků Mor. Třebová
Branky: 58. Kopecký Jiří, 81. Kopecký Jiří  Rozhodčí: Jansa Adam - Depeš Michal, Matoušek Tadeáš. Delegát: Honl Zdeněk.
 
Čtvrtek 17. 11. 2016 13:30
Svitavy - Hlinsko 3:1 (1:0)  80 diváků Svitavy - UMT
Branky: 6. Čížek Michal, 71. Frolo Michal, 78. Frolo Michal - 87. Dostál Zdeněk (pen.)  Rozhodčí: Šlor Robert - Schmeiser Kamil, Schmeiser Marek. Delegát: Valenta Petr.
 
Čtvrtek 17. 11. 2016 13:30
Česká Třebová - Dolní Újezd 4:1 (1:1)  50 diváků Česká Třebová
Branky: 4. Urbanec Patrik, 54. Fučík Michal, 84. Rufer Daniel, 88. Fučík Michal - 40. Vomáčka Martin  Rozhodčí: Hořínek Lukáš - Papežík Jakub, Mach Aleš. Delegát: Suchý Miloš.
Tabulka je ještě neúplná, počkejme na neděli.....
 
Houby v listopadové Javorce

Příroda se pomalu ukládá k zimnímu spánku, ale některé druhy hub teprve nyní  začínají růst. Přímo ve městě, v parku Javorka se v těchto dnech pod velkou lípou objevily trsy krásné, svěží houby - Šupinovky kostrbaté. Neuškodily ji ani listopadové mrazíky, ani sníh. I když se jedná o jedlou houbu, odborníci ji pro její tuhost moc nedoporučují. Přesto každého milovníka přírody tento určitě nevšední obrázek z poloviny listopadu potěší.  Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

Před pěti lety: Sídliště Trávník připojeno na dálkové teplo

Slavnostní předání výměníkové stanice v kotelně Trávník se konalo ve středu 14.12. za účasti zástupců investora (České dráhy), projektanta, dodavatele (firmy Uchytil), Města Česká Třebová (starosta Jaroslav Zedník,  vedoucí odboru investic Ing. Karel Švercl), a jednatele obchodní společnosti TEZA, s.r.o. Gustava Dolečka. Tím byla předána a dokončena investice, kterou ze svých prostředků platily České dráhy,  a. s. aby zvýšily využitelnost uzlové kotelny ČD. Současně připojením městských kotelen Nové náměstí, Trávník 1 a 2 (ve vlastnictví TEZY, s.r.o.) došlo k ekonomickému zvýhodnění odběratelů dálkového tepla v bytech na sídlištích vytápěných dálkovým teplem  prostřednictvím TEZY.  TEZA před pěti lety odebírala pro své odběratele 40% tepla z uzlové kotelny ČD a snížila tak svou závislost na cenových kotrmelcích dodavatelů plynu.  Z uzlové kotelny bylo také vytápěno sídliště Borek na Semanínské ulici. Další efekt, který přináší připojení  sídliště na dálkový zdroj tepla je  zlepšení ekologických podmínek pro bydlení občanů ve městě, snížila se emise oxidů dusíku. Dosavadní plynové kotelny v centru byly odpojeny, ale kotle zůstaly v pohotovostním stavu, sloužily např. pro ohřev teplé užitkové vody v době letní odstávky uzlové kotelny a byly zálohou pro případ havárie. připravovalo se další rozšíření systému pro ZŠ Habrmanova a gymnázium, ke kterému ovšem již nedošlo. Podobně se připravovala rekonstrukce třetího kotle uzlové kotelny, který měl být upraven pro spalování biomasy s pomocí dotace EU, o kterou požádalo DKV Česká Třebová.   
Jaká je situace dnes po pěti letech: stalo se to, co nikdo nečekal. Pokles ceny plynu a dražby odběru umožnily snížit cenu odebírané  komodity dokonce pod cenu dodávek tepla z uzlové kotelny. A tak kotelny na Trávníku opět pracují  a spalují levnější plyn. Jedovaté oxidy dusíku v ovzduší už nás tak moc nezajímají.