Českotřebovský deník 294/2016 (18/11)
Medailové žně českotřebovských krasobruslařek 

Start do nové sezony se českotřebovským krasobruslařkám povedl na výbornou. Sedmičlenný závodní tým se vydal nejprve do Dvora Králové nad Labem na Memoriál Karla Diviše – v rámci mezioddílových závodů Bruslička.
Pod vedením nových trenérek Ivany Kameníkové a Kateřiny Doubravové měly bruslařky volné jízdy poctivě natrénované, ale nikdo dopředu nevěděl, jestli samotný závod neovlivní třeba taková závodní tréma - ať už u nováčků, nebo ostřílených závodnic. Třebovský klub měl zastoupení téměř ve všech kategoriích, takže bylo od brzkých ranních hodin komu fandit. Hned první kategorie Kadet cinkla kovem nejcennějším, vyhrála Radka Hůlková.
Kategorie Benjamínů byla rozdělena na dvě skupiny podle dovedností a v obou se děvčatům podařilo vystoupit na stupně vítězů. V jedné skončila Nikola Orlichová druhá a v druhé medailové umístění doplnila ještě Vendula Absolonová třetí příčkou. Aneta Smolová ve své závodní premiéře, a rovnou mezi zkušenými bruslařkami, získala „bramborovou“ a uzavřela tím kompletní sadu  medailí.  Ostatní přidaly další krásné výkony, za které jim patří velká pochvala.
Týden poté naše děvčata ve stejném složení čekal druhý závod Brusličky tentokrát v Náchodě a předvedla se v nejlepším možném světle. Jízdy zajeté s úsměvem a bez chyb a to znamenalo naprosto nečekané. 7 závodnic a 6 medailí. O zlatou se postaraly Radka Hůlková a Nikola Orlichová, stříbrné braly Daniela Marková, Aneta Smolová a Vendula Absolonová a bronzovou doplnila Simona Foffová.
Nejmladšímu Cvrčkovi Terezce Smolové se jízda také povedla bez chyb a pádů, ale musí ještě hodně potrénovat, aby uspěla v těžké konkurenci.  

Poděkování

Blížící se konec roku člověka přiměje k bilancování, co se povedlo, co ne. Ráda bych napsala o tom podařeném. Každoročně pořádáme letní dětský tábor v lokalitě Podkova u Třebovic. Jeho zdárný průběh závisí na mnoha věcech. Na programu, na počasí, ale i na tom, co v průběhu tábora už děti nebo jejich rodiče ani nevnímají. A to je například sekání trávy. To nám již několik let nezištně a obětavě zajišťuje firma Eko Bi s.r.o.. Ráda bych všem angažovaným poděkovala za všechny táborníky a využila situace k přání krásných vánočních svátků a mnoha radosti a úspěchů v příštím roce pro všechny pracovníky Eko Bi.
Další, komu bych za přispění k zdárnému fungování tábora chtěla poděkovat, je Truhlářství pana Ondřeje Vencla. l tato firma nám velice pomohla a samozřejmě také bez nároku na jakékoli úhrady. Všem za nás za všechny přeji také nádherné Vánoce a vše nejlepší v roce 2017.
A ještě do třetice bych ráda využila této příležitosti k přání krásných svátků a hlavně hodně, hodně zdraví a to pro pana Jindřicha Dvořáka, jemuž taky nedokážu dost poděkovat za všechno, co pro nás dělá.
Krásné svátky nám všem, zasloužíme si je, když vidíme, kolik obětavých lidí kolem sebe máme. Jako lidé nejsme opravdu ztraceni.
Za táborníky Zuzana Soukupová
 
ZO ČSOP Zlatá studánka nabízí poslední volná místa v dílně:
NETRADIČNÍ ADVENTNÍ VĚNEC

Úterý 22.11.2016 v 16:30 hodin v ekocentru Červenka
Účastník si vytvoří adventní věnec na dveře nebo na stůl.
S sebou: tavící pistoli, kleště na drát, zahradnické nůžky, nůžky na papír. K dispozici budou pouze bílé Ikea svíčky. Cena 100,- - 250,-Kč podle materiálu.
Přihlášky: LILA.flowers -  Hana Fialová tel.: 723 074 475, lila.flowers@seznam.cz nebo na Facebook LILI.flowers.
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ.
 
Krajské investice pokračují ve stejném tempu

„Například v oblasti školství jsme zahájili výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce kuchyňského provozu na Gymnáziu Pardubice, Mozartova. Studenti a učitelé by se měli dočkat zlepšení od příštího školního roku, práce se uskuteční během letních prázdnin 2017. Další výběrové řízení je vyhlášeno na rekonstrukci hlavní budovy v areálu stavební průmyslovky ve Vysokém Mýtě, kde bude působit Stavební centrum trvale udržitelných budov a v budoucnu by zde mělo být poradenské centrum na realizaci staveb s téměř nulovou spotřebou energií,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za investice kraje.
LDN v Rybitví sníží počty pacientů na pokojích
Radní schválili také nový investiční záměr týkající se zkvalitnění ubytování pacientů v Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví u Pardubic. Projekt za přibližně 25 milionů korun vymístí hospodářskou správu a pomocné provozy do novostavby na volném prostranství areálu a uvolní místnosti v 1. patře budovy pro přibližně 24 pacientů. „V současné době jsou na některých pokojích v léčebně lidé po pěti až šesti, díky tomuto rozvolnění se pak jejich počet sníží na maximálně čtyři na pokoji,“ uvedl Línek. Kraj počítá s tím, že by se celý projekt uskutečnil za provozu v období 2018-2020.
Magnetická rezonance 3T do Pardubické nemocnice
Radní na svém jednání také potvrdili vítěze výběrového řízení na zpracování projektové dokumentace na stavební úpravy pro umístění magnetické rezonance 3T v Pardubické nemocnici. Nový přístroj bude umístěn v přístavbě budovy radiodiagnostického oddělení. Budova bude dvoupatrová, ve druhém patře bude umístěna seminární místnost a zázemí pro zdravotnický personál. V rámci přístavby se také dokončí rekonstrukce severní části objektu.
Kraj chce využít evropské fondy i pro projekty ve školství
Tři větší investiční projekty v oblasti školství připravuje kraj pro Integrovaný operační program Evropské unie. Radní zahájili zadávací řízení na výběr projektové dokumentace pro rekonstrukci a vybavení odborných učeben a dílen ve Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk, dále na stavbu Střední školy uměleckoprůmyslové v areálu Perla v Ústí nad Orlicí na Centrum odborné přípravy řemesel v ISŠ Moravská Třebové.
Nový projekt čeká Zámek Pardubice
„Kromě řady projektů oprav silnic máme před sebou také velký projekt na Zámku Pardubice připravený také pro evropské fondy.  Jedná se o čp. 1 a čp. 2, tedy hlavní budovu a hospodářskou budovu v křídle, kde jsou kanceláře a kavárna. Zatímco se zámek dosud opravoval spíše po stránce statiky a vnější obnovy, teď bude potřeba se zabývat stavebně technickými záležitostmi uvnitř. Chceme také zpřístupnit veřejnosti další prostory, kam se dosud návštěvníci nedostali, vybudovat nové expozice, digitalizovat sbírky a celou památku dobře zabezpečit. Zatím jsme vysoutěžili zpracování projektové dokumentace, takže věřím, že budeme připraveni včas na možné využití evropských fondů,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Domov sociálních služeb zlepší technické zázemí
Další investici připravuje Pardubický kraj v Domově sociálních služeb ve Slatiňanech. Jedná se o stavební úpravy stávajícího objektu kotelny včetně vestavby nových provozů prádelny a kuchyně a přístavbu nového objektu pro potřeby skladů a kanceláře. K novému objektu budou vybudovány nezbytné přístupové komunikace, inženýrské sítě a odlučovač tuků. Současně bude provedena výstavba nové rozvodny elektrické energie.
Investice se na Pardubickém kraji připravují a realizují na základě požadavků gesčních radních z jednoho společného místa, kterým je odbor majetkový, stavebního řádu a investic.