Českotřebovský deník 297/2016 (21/11)

Stolní kalendář Toulky historickou Českou Třebovou na rok 2017  se začal dnes 21.11. prodávat na pěti prodejních místech v našem městě. Je to především Knihkupectví Paseka, Papírnictví Vlasta Machová, Litomyšlská ulice, Papírnictví Němečkovi, Litomyšlská ulice, Infocentrum města na Starém náměstí v prodejně DAS Jarmila Dlouhá v Sadové ulici. Cena kalendáře je stejná jako v minulých letech a to 78 Kč.  Kalendář vydává nakladatelství OFTIS ve spolupráci s Martinem Šebelou. první kalendáře této řady vyšel  pro rok 2007, tedy na konci roku 2006, před deseti lety. Letos se tedy objevují na pultech prodejen po jedenácté. 
 
Lampionový průvod šel Kozlovem

Jak se stalo tradicí, konal se v mrazivý podvečer 13. listopadu lampionový průvod s názvem "Procházka za duchem. Zúčastnilos e hodně dětí s doprovodu rodičů i prarodičů. Děti s lampióny se vydaly od hřiště hledat ducha, letos jinou cestou než v předchozích letech. Během cesty opět potkávaly světýlka v lahvích a zapálené prskavky. Průvod nakonec došel k dolnímu rybníku, kde na turistickém odpočívadle děti objevily ducha a jeho kamarády a spoustu dalších světýlek. Po malém ohňostroji se rozcházely do svých domovů s rozzářenýma očima a sladkostmi v kapsách. Za zdařilou akci patří velký dík Martině Kolářové a Věře Kovářové, také osadnímu výboru za finanční podporu. Všem také děkuji za účast. Zd. Jindra ml.
 
Národní přehlídka seniorského divadla skončila

Porota využila svého práva nominovat – a na Jiráskův Hronov 2017 z České Třebové vyslala Divadelní spolek Vojan Libice nad Cidlinou s inscenací Jiřího Hlávky „Co vyprávěl Sepp Jörgen“. Tuto adaptaci Dykova Krysaře sám pro sebe (neb se jedná o monodrama) napsal a téměř po všech stránkách také připravil Jiří Hlávka, který sám sebe také režíroval na jevišti.

V příběhu inspirovaném příběhem krysaře ve městě Hammeln, plného krys, je rybář - jednoduchý muž, kterému se celé město posmívá, protože chápe některé věci pomalu. Ale on vidí svět kolem sebe a vnímá život.Jen si nepřipouští strasti a bolesti. A když už se k němu dostanou, tak až druhý den. Nemá nic než své sítě a vidí obyvatele města  svým pohledem. Vidí také krysaře a jeho příchod do města, vidí odvádění krys do řeky, lásku krysaře a Agnes, která byla jediným důvodem, proč krysař z města neodešel po vykonané práci. Vidí radní, kteří slibují mzdu za vyčištění města od krys, ale také zradu,faleš, sobectví, vidí tragédii krysařovy lásky k Agnes....
 
Adventní koncerty v Dlouhé Třebové a v Řetové budou 18. prosince

Tradiční adventní koncert v Dlouhé Třebové se koná v neděli  18. prosince 2016 od 17 hodin v kostele sv. Prokopa.
Účinkují:   Schola u sv. Prokopa Dlouhá Třebová
                    Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová
                    Smíšený pěvecký sbor Žerotín Brandýs nad Orlicí
 
Adventní koncert v Řetové se koná v neděli  18. prosince 2016 od 19 hodin v kostele sv. Maří Magdalény.
Účinkují:   Schola u sv. Prokopa Dlouhá Třebová
                    Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová
                    Smíšený pěvecký sbor Žerotín Brandýs nad Orlicí
Výtěžek koncertu bude věnován na opravu varhan.
 
Církev adventistů sedmého dne oznamuje:

Sbor CASD srdečně zve na:
Adventní koncert - písně o naději
Kdy: neděle 4. 12. 2016 v 16:00 hodin
Kde: Sborový dům CASD, Smetanova 1450, Česká Třebová
http://ceskatrebova.casd.cz
Všichni jste srdečně zváni.
 
Mikulášská besídka v Malé scéně 

Loutkářský soubor Čtyřlístek a Kulturní centrum Česká Třebová připravili pro děti opět Mikulášskou besídku. Konat se bude 3. prosince a děti se mohou těšit krom Mikuláše a čerta také na loutkové představení „Pohádka se vrací“.
Besídka začne v sobotu 3. prosince ve 14.00 hod. Mají-li děti dostat nadílku, prosí Mikuláš, aby ji rodiče pro své dítě dobře označili a nechali ji před začátkem besídky v pokladně Malé scény. Vstupné na besídku je symbolické: 40,- Kč.
 
Hej, mistře!  Divadlo mimo předplatné - unikátní představení v předvánočním čase

Osud hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby - autora České mše vánoční - v nové inscenaci režiséra Michaela Taranta, uměleckého šéfa Moravského divadla Olomouc. Příběh o životní pouti významného hudebního skladatele plný naživo hraných a zpívaných hudebních ukázek.
„Musím říct, že fakt, že se nám tuto inscenaci podařilo získat do Kulturního centra, považuji za majstrštyk. Já byl ve Východočeském divadle Pardubice na její premiéře – a naprosto mne uchvátila. Navíc jsem si okamžitě vzpomněl na slavnou inscenaci Noc pastýřů, kterou před lety nazkoušel divadelní spolek Hýbl společně s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana a která měla v našem městě obrovský úspěch. Hned poté jsem jednal s panem ředitelem, zda by zájezd k nám byl realizovatelný, protože v Pardubicích využívají obrovskou hloubku jejich jeviště, kterou my jim u nás v KC nabídnout nemůžeme. Nicméně jsme si plácli – a Michael Tarant musel vytvořit ještě „zájezdovou“ úpravu inscenace. To, že Hej, mistře! nabídneme ve zcela výjimečném vánočním termínu (úterý 20/12 od 19.00 hod.), to je už pouze třešnička na dortu,“ říká ředitel KC Kopecký.
Představení NENÍ součástí předplatného, všechny lístky jdou do volného prodeje. Zájemci si je mohou již dnes kupovat na Informačním centru MěÚ. (Pro ředplatitelé DP je představení BONUSOVÝM a mohou na ně uplatit slevu.)
 
Vyhlášení krajských dotačních programů pro rok 2017 

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila vyhlášení dotačních programů pro rok 2017 v oblastech územního plánování, regionálního rozvoje, ekovýchovy, péče o životní prostředí, podpory začínajících včelařů, kultury a památkové péče, podpory rozvoje vnějších a zahraničních vztahů a sociálního podnikání a rozvoje neziskového sektoru.
„Podmínky dotačních programů budou vyhlášeny a uvedeny na webových stránkách Pardubického kraje včetně formulářů žádosti o poskytnutí dotace, vzorových smluv, formulářů vyúčtování dotace a návrhů na složení výběrových komisí pro posouzení žádostí o poskytnutí dotace,“ uvedla radní pro regionální rozvoj Hana Štěpánová. „Finanční zajištění vychází ze střednědobého rozpočtového výhledu Pardubického kraje na roky 2017 až 2019 a bude upřesněno v závislosti na konečné podobě schváleného rozpočtu kraje pro rok 2017,“ dodala Štěpánová.
 
Gymnázium Jevíčko - oprava střechy

Krajští radní na svém dnešním jednání schválili výběr dodavatele na rekonstrukci střechy včetně krovu budovy Gymnázia Jevíčko, která je v havarijním stavu. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky podle zadávací dokumentace činila více jak deset milionů korun. Vysoutěžená částka je řádově o čtyři miliony korun nižší.
„Současný stav krovu je nevyhovující, protože dřevěné prvky jsou napadeny dřevokazným hmyzem a vlhkostí a jeho další oprava již není možná,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. „Je nutná celková výměna veškerých prvků krovu s tím, že pouze krov nad aulou zůstane ponechán a opatří se impregnací proti dřevokaznému hmyzu a houbám,“ dodal radní Bernášek.
Nová střecha bude tvarově stejná jako střecha stávající. Dosavadní plechová krytina bude vyměněna za pálenou střešní krytinu a nad hygienickými místnostmi bude zastřešení z předzvětralého plechu.
Skiservis
Oldřich Dostál                                                          Příjem zakázek:
Grégrova 78                                                             pondělí, úterý, čtvrtek       
Česká Třebová                                                  15 00 – 18 00 hodin  nebo dohodou
ski.dostal@ktct.cz                                                    na telefonu 722 593 784.