Českotřebovský deník 297/2016 (22/11)
Obyvatelé Křibu si pochvalují nově vybudovaná parkovací místa  

Situace na Křibu byla opravdu neúnosná, parkovalo se kde to šlo, protože prostě počet parkovacích míst neodpovídá počtu automobilů, které patří obyvatelům sídliště. A to i přesto, že v těsném okolí Křibu je poměrně velké množství vybudovaných garáží, daleko více než v případě jiných sídlišť. Nová úprava nebyla složitá a pomohla, i když  bylo vybudováno pouze 8 parkovacích míst. Po novém dětském hřišti toje  letos pro obyvatele Křibu již druhý dárek.

Úmrtí v listopadu a závěru října

Jiří Pávíček  nar. 1934 Brožíkova ul. Česká Třebová
Miloslav Knížek nar. 1930 Česká Třebová
Josef Rožek, nar. 1944 Česká Třebová
Jaroslav Kučera nar. 1942 Česká Třebová
Petr Hamon, nar. 1984 Česká Třebová, Kyralova ulice
Jan Oujeský nar. 1933 Česká Třebová
Marie Křibská nar. 1926 Česká Třebová
Oldřich Kubík, nar. 1928 Třebovice
Petr Kaňovský nar. 1944 Česká Třebová, Trávník
Josef Varačka nar. 1940 Česká Třebová
Zdeněk Krof nar. 1955 Česká Třebová
Jiřina Vytlačilová nar. 1921 Česká Třebová
Světlana Sotolářová, nar. 1949 Č. Třebová, Sadová ul.
Ivo Vencl nar. 1935  Česká Třebová, Nerudova ul.
Anna Závodská nar. 1935 Nové náměstí Česká Třebová
Jaroslav Fiala nar. 1951 Česká Třebová
Zuzana Macasová nar. 1983 Česká Třebová
Elena Dychová nar. 1941 Česká Třebová,
Božena Dlouhá, nar. 1926, Semanín
Dagmar Popelářová, nar  1933 Česká Třebová Jana Drobného    Čest jejich památce!   (více ZDE)
 
V domě s pečovatelskou službou v Masarykově ulici vzniká samospráva

V tzv. "žluťáku" již delší dobu řeší problémy spojené s dalším osudem jídelny, hrozí její zrušení a obědy budou dovážet každému obyvateli DPS v jídlonosičích.  S tím se zde nechtějí smířit. Situace obyvatele stmelila natolik, že na dřívější doporučení ředitele Sociálních služeb vytvořili samosprávu, která bude  jistě dobrým řešením, umožní lepší komunikaci mezi obyvateli DPS a správcem domu, tak i vedením města a Sociálních služeb, které zde provozují Pečovatelskou službu. Na práci samosprávy se zatím podílejí čtyři obyvatelé DPS. Samospráva bude mít také možnost ovlivňovat i společenský život, tedy např. využití jídelny pro volnočasové aktivity, besedy nebo přednášky.
 
Martin Netolický podpoří demonstraci v Králíkách

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se ve středu 23. listopadu zúčastní demonstrace proti zřízení vězeňského zařízení v Králíkách, proti kterému vystupují nejen samosprávy města a kraje, ale také celá řada občanů. O dva dny později se ve městě uskuteční referendum, ve kterém občané vyjádří svůj názor, zda jim zařízení tohoto typu ve městě vadí či nikoliv. Již nyní se však objevila informace o zahájení procesu převodu objektu na Vězeňskou službu.
„Chci vyzvat veřejnost, aby s referenda zúčastnila, protože kdo jiný by se měl vyjádřit o této záležitosti než ti, kteří v místě žijí. Ve středu 23. listopadu proto podpořím občany města, protože velká skupina obyvatel není se záměrem spokojena a sdílí názor Pardubického kraje. Tato demonstrace je opodstatněná, protože Ministerstvo spravedlnosti nekomunikuje tak, jak bych si představoval,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Osobně jsem přesvědčený, že ministerstvo má jiné možnosti na umístění tohoto zařízení a nevím, proč si vybrali oblíbenou turistickou lokalitu, kterou Králicko je. Pokud je důvodem malá počáteční investice do objektu, tak i přesto je nutné počítat s investicí v řádech desítek milionů korun. Jsem také přesvědčený, že na Králicku není ani dostatek personálu, který by zde mohl pracovat,“ uvedl hejtman a nastínil možné využití areálu. „Objekt by mohl být lépe využit jako domov pro seniory, ale také se opakovaně hlásí investor, který by jej upravil na startovací byty. Koneckonců bytová otázka je v oblasti problém, takže bych se osobně přikláněl k této variantě, která bude v souladu s dlouhodobým záměrem města a kraje,“ sdělil Netolický.
Ten se také okomentoval vyjádření ministra Pelikána, který označil jeho zájem o oblast za čistě předvolební kalkul. „Zájem o areál a jeho další směřování jsem projevil opakovaně již v souvislosti se záměrem zřídit zde azylový dům, a to z obdobných důvodů, kterými argumentuji nyní v tomto případě, byť se pan ministr na setkání s občany vyjádřil jiným způsobem,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že požádal o osobní setkání generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala, ale také ministra Roberta Pelikána. „Bohužel nemám od pana ministra žádnou zpětnou vazbu na možnost našeho setkání, které by bylo zcela jistě ku prospěchu věci,“ dodal hejtman Netolický.
 
Krajský rozpočet znovu počítá s přebytkem

Mezi hlavní priority krajského rozpočtu patří finanční zajištění rozvoje kraje, realizace investičních projektů včetně projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie, zajištění provozu zřizovaných organizací a další snižování zadlužení kraje, tak jak jsme činili předchozích osm let,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Schválený návrh počítá s celkovými příjmy ve výši 3 363 781,52 tisíc korun. Celkové výdaje jsou navrženy v objemu 3 317 946,28 tisíc korun. Znovu je tak rozpočet kraje navržen jako přebytkový s rezervou přesahující 45 milionů korun,“ dodal hejtman Netolický.
Schválený návrh stále nepočítá s kapitálovými příjmy. Ty budou zapojeny do krajského rozpočtu v průběhu roku 2017, a to podle skutečné výše finančních prostředků. Nedílnou součástí schválené předlohy je i zásobník projektů spolufinancovaných z rozpočtu Evropské unie, které jsou připraveny pro programové období 2014–2020. „V této fázi jsou zapojeny pouze projekty, jejichž realizace bude pokračovat i v následujících letech a u kterých známe jejich financování. Další projekty zapojíme, jakmile budeme vědět, že jejich realizace bude podpořena z evropských fondů,“ řekl hejtman Netolický a dodal, že jejich krytí bude zajištěno nejenom příjmy z rozpočtu Unie, ale i uspořenými prostředky kraje z minulých let. 
 
Dotace pro začínající včelaře

Rada Pardubického kraje schválila i pro letošní rok vyhlášení programu na podporu začínajících včelařů. V rozpočtu kraje je na tento dotační titul vyčleněno 600 tisíc korun, které pomohou mladým včelařům s pořízením včelstev a minimálního nutného vybavení k včelaření.
„Poskytnutá podpora prokazatelně zpomalila úbytek včelstev a stabilizovala počet včelařů s poklesem jejich průměrného věku v rámci našeho regionu. Konkrétní výsledky se však projeví až za několik let,“ uvedl krajský radní pro oblast zemědělství, životního prostředí a venkova Václav Kroutil. „Díky informovanosti základních organizací Českého svazu včelařů byl o finanční podporu pro začínající včelaře velký zájem, a proto očekáváme, že i v letošním roce bude program úspěšný a budou podpořeni další mladí včelaři,“ dodal Václav Kroutil s tím, že termín pro podání přihlášek do dotačního programu je od 4. ledna 2017 od 7.00 hodin do 31. ledna 2017 do 12.00 hodin.
Dotační prostředky budou poskytovány pouze na pořízení tří včelstev prostých včelího moru, tří nových nástavkových úlů se třemi nástavky, oddělitelným dnem, víkem, mateří mřížkou a příslušenstvím, včelařských potřeb a pomůcek. Maximální výše dotace je stanovena na 12 tisíc korun na jednoho žadatele. Poskytnutí dotace je podmíněno finanční spoluúčastí.