Českotřebovský deník 301/2016 (25/11)
Komorní orchestr Jaroslava Kociana   
ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST – DĚKANSTVÍ ČESKÁ TŘEBOVÁ
Vás zve
J.J. Ryba: Česká mše vánoční
Účinkují:         
Komorní orchestr Jaroslava Kociana  
Smíšený pěvecký sbor  BENDL
Sbormistr:       Josef  MENŠÍK   
Varhany:        Miluše MIMROVÁ
Sólisté: 
Jana Ženková  - soprán  
Magdaléna Peterková ml.  – alt
František Mikeš  -  tenor   
František Čech  -   bas
Dirigent:  Bohuslav  MIMRA
Sobota  17. prosince  2016 v 19.00 hod. 
Kostel sv. Jakuba v České Třebové
V s t u p n é   d o b r o v o l n é
 
Komorní orchestr Jaroslava Kociana v Lanškrouně  

Tři týdny po úspěšném vystoupení na Národním festivalu neprofesionálních komorních a  symfonických těles v muzeu hudby v Praze, se KOJK představil na Podzimním koncertu v evangelickém kostele v Lanškrouně, 20.11.2016. V bohatém a náročném programu vystoupili i dva mladí sólisté, nadějná trumpetistka Linda Drexlerová, studentka konzervatoře Jaroslava Deyla v Praze a mimořádný talent, kontrabasista Ondřej Sejkora, student pardubické konzervatoře, který svým virtuózním projevem strhl posluchače k výkřikům nadšení, kteří si vynutili i přídavek, kterým Ondřej opět přesvědčil o svých mimořádných kvalitách. Velmi kladné ohlasy početného publika na vystoupení KOJK i  sólistů znovu potvrdily  vysokou úroveň tohoto tělesa. Dirigentem koncertu byl Bohuslav Mimra, varhanního  partu se s velkým přehledem zhostila Miluše Mimrová. Je třeba však poděkovat všem členům orchestru, kteří věnují vedle svého zaměstnání, značné úsilí přípravě partů všech skladeb obsažených v programech koncertů.

Domov na Rozcestí získá novou budovu

Rada Pardubického kraje projednala možnost odkoupit pro Domov na rozcestí Svitavy dvoupodlažní administrativní objekt spolu s pozemkem za 4,7 milionu korun ve svitavské části Lány. Koupi rada doporučila ke schválení příštímu jednání Zastupitelstva Pardubického kraje.
Domov na rozcestí ve Svitavách prochází stejně jako další krajské organizace sociální péče transformací, která má klientům dát více možností žít podobně jako v domácím prostředí a umožnit jim zapojit se do práce nebo do různých činnost. „Máme zájem, aby Domov na rozcestí přibližně do tří let opustil současnou budovu, kterou město Svitavy využije k rozšíření svých služeb pro seniory. Nabízená budova je necelé tři roky stará a naše příspěvková organizace by zde získala nové administrativní zázemí. Ve starší části domu by pak měly vzniknout terapeutické dílny,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor hovořil o dalším  plánech: „ Už na jaře by se mohla odstěhovat administrativa a příští rok se chceme ucházet o evropské dotace na výstavbu dvou dvojdomků celkem pro 24 klientů a tím bychom posléze uvolnili celý zbytek budovy. V současné době z celkového počtu 114 klientů jich už 72 žije v některém typu komunitního bydlení a 39 jich má pracovní uplatnění.“
 
Stát bude respektovat výsledky referenda v Králíkách

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes jednal s ministrem financí Andrejem Babišem. Jedním z důležitých témat byla také situace týkající se záměru Ministerstva spravedlnosti vybudovat v Králíkách vězeňské zařízení v areálu bývalého výchovného ústavu.
„Byl jsem panem ministrem ujištěn, že veškeré případné kroky státu budou uskutečněny až po vyhlášení výsledků pátečního referenda, což je pro uklidnění situace důležité sdělení,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který ministra financi informoval o současné situaci ve městě včetně protestů celé řady obyvatel proti tomuto záměru, se kterým přišlo Ministerstvo spravedlnosti v čele s ministrem Robertem Pelikánem. „Podle výsledků referenda budou poté řešeny další případné kroky,“ dodal hejtman Netolický.