Českotřebovský deník 304/2016 (28/11)
Zraněný hokejista Patrik Stehno se cítí lépe

Devět minut před koncem nedělního utkání krajské hokejové ligy Choceň – Česká Třebová (4:12) všem objektivním divákům zatrnulo. Po hrubém faulu choceňského obránce Jiřího Tölga zůstal na ledě bezvládně ležet českotřebovský útočník Patrik Stehno. Faulovaný hráč upadl do bezvědomí, po prvním ošetření v útrobách zimního stadionu byl záchrankou převezen do nemocnice v Ústí nad Orlicí, kde mu lékaři diagnostikovali otřes mozku a potvrdnutou krční páteř.
Zraněného hokejistu navštívil v nemocnici manažer Kohoutů Vladimír Vaněk. „Patrik je malý muž, ale velký bojovník. V pondělí navečer se cítil relativně dobře. Původně si myslel, že stráví v nemocnici pouze jednu noc, ale měl zvýšený tlak, proto mu lékaři řekli, že musí zůstat minimálně do úterý. Je jisté, že si bude muset od hokeje nějaký čas odpočinout. Pořádal mne, abych za něj poděkoval všem, kteří jej podpořili a přáli mu brzké uzdravení.“
Manažer českotřebovského hokejového klubu se rovněž vrátil k tomu, co se v neděli odehrálo na choceňském ledě. „V první řadě je třeba zdůraznit, že obránce Tölg atakoval našeho hráče několik vteřin po odehrání puku. Byl to nesmyslný a zbytečný zákrok za stavu, kdy již o nic nešlo. Chci věřit tomu, že to nebyl zlý úmysl,“ říká Vladimír Vaněk, kterého překvapil následný verdikt rozhodčího Jana Doležala.
„Je to kvalitní a zkušený rozhodčí. Dost dobře si to neumím vysvětlit, podle mého názoru sudí Doležal ten faul neviděl. Reagoval po několika málo vteřinách, když diváci řvali, že na ledě leží zraněný hráč. Po konzultaci s čárovým udělil domácímu hráči dvouminutový plus desetiminutový trest za úder do oblasti hlavy a krku. Došlo k vážnému zranění, na místě byl trest na pět minut plus vyloučení do konce utkání.“
Manažer Vaněk v této souvislosti poukazuje na jednu zajímavou věc. „Choceňský útočník Zavřel, jehož nedávný slovní výlev tímto neobhajuji, dostal v jednom z předchozích utkání za hrubé urážky rozhodčího od disciplinární komise trest na pět zápasů. Tady hráč vážně zraní protihráče a dostane trest, který jeho unfair činu naprosto neodpovídá. Jak říká jeden můj kamarád, vždy záleží na úhlu pohledu…“     
Talentované sestry budou vystavovat v Modrém trpaslíku

Českotřebovský alternativní klub Modrý trpaslík chystá na čtvrteční večer akci, kterou by si neměli nechat ujít příznivci výtvarného umění a také dobré hudby. Svoje práce, převážně perokresby formátu A4, představí sesterské duo Daniela a Denisa Ponomarevovy.  
Nápad vznikl na litografii
Talentovaná dvojčata, která studují třetím rokem obor Grafický design na Střední uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, již vystavovala v Brně, Poličce či Lanškrouně a ve čtvrtek večer představí svoji tvorbu také v českotřebovském klubu. Výstavu s názvem Dual jim pomáhal zorganizovat jejich vyučující Bohuslav Špaček „Vzniklo to tak, že jsme si při kurzu litografie povídaly s panem Špačkem o umění, o výstavách a sám nám potom nabídl, zda bychom nechtěly vystavovat v Modrém trpaslíku. Neváhaly jsme a nabídku jsme s radostí přijaly,“ zmiňují Daniela a Denisa Ponomarevovy a k obsahu výstavy dodávají: „Tématem prací jsou většinou naše niterné světy, snové říše, duše člověka. Objevují se zde mechanické principy, ale i scény narození a umírání, radosti a smutku. Kresby jsou takovými portály do poezie naší představivosti. Dále na vernisáži budou k dispozici kresebné deníky, skicáky, které si každý bude moci svobodně prolistovat.“
Hudební doprovod? Vladimír Merta!
Začátek vernisáže je naplánován na tradiční „trpaslíkovský“ čas, tedy 20. hodinu. Velkým lákadlem čtvrtečního večera je koncert legendárního písničkáře Vladimíra Merty, jehož vystoupení by mělo na vernisáž Dual volně navázat. „Je skvělé, že se vernisáž sloučila s koncertem významného hudebníka Vladimíra Merty. Z toho máme velkou radost, určitě si nenechte večer v Modrém trpaslíku ujít!“ vzkazují obě vystavující. Ty mají zároveň dobrou zprávu pro všechny studenty své domovské „umprumky“ – ti mají totiž vstup na akci za symbolickou padesátikorunu.
O Mikulášskou jízdu nebyl v sobotu ve Třebové zájem  

Mikulášská jízda ze Třebové na Svitavy odstartovala s prázdným motorákem. Nenalezl se nikdo, kdo by za jízdu třeba jen do Svitav investoval v sobotu ráno 60 Kč. V případě celé rodiny to je ovšem  třeba násobně více....  Se zájemci tedy pořadatelé museli počítat až na další trase Svitavy - Polička - Borová a zpět, tuto trasu pak projížděl historický motorák víckrát denně. O Parní vlak zájem býval větší, ovšem hodně lidí se přišlo především k vláčku vyfotografovat s čertem a pak zase zašli domů....
 
Peklák zasněžuje

Mrzne, tak proč toho nevyužít. Ani prognóza není zcela špatná.  A tak se  můžeme těšit, že zima přinese i možnosti lyžování. Včasný  začátek sezóny by byl jistě hodně důležitý.
 
Do Pardubic se vrátí dvůr Pernštejnů

Pardubice (29. 11. 2016) – Pardubický kraj se bude ucházet o více než 200milionovou dotaci pro Zámek Pardubice. Ten patří mezi padesát nejvýznamnějších národních kulturních památek v republice, přičemž vedení kraje chce peníze použít mimo jiné na obnovu renesančního paláce, zpřístupnění nových míst a s tím související přestěhování stávajících sbírek do nových depozitářů v Ohrazenicích. Finanční prostředky chce kraj čerpat v následujících čtyřech letech. Záměrem je představit památku jako sídlo významného šlechtického rodu Pernštejnů.
Dnešní podoba Zámku Pardubice začala vznikat na přelomu 15. a 16. století. Jeho zdi, podlahy či klenby mají tedy za sebou už pětisetletou historii. Dlouholeté devastující chátrání celého areálu bylo zastaveno až po Sametové revoluci. Rekonstrukce v 90. letech v celkové hodnotě 105 milionů korun financovalo Ministerstvo kultury a částečně i Město Pardubice. Od roku 2001 je vlastníkem zámku Pardubický kraj, který pokračuje v obnově jak vnitřních prostor, tak i nádvoří, hospodářských budov a valů. Za posledních 15 let činily stavební investice do Zámku Pardubice na 170 milionů korun.
 „Nechceme předbíhat s detaily, zatím jsme teprve vysoutěžili projekční práce, ale musíme být připraveni na možnost úspěšně čerpat peníze na památky z evropských fondů,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti kulturu, majetek a investice. „Naše zadání spočívá ve snaze co nejvíce zpřístupnit zámek veřejnosti. Ukázat ho nejen jako výstavní prostory muzea a galerie, ale také jako živé svědectví života šlechty ve středověku. Vždyť ve své kombinaci zachovalého renesančního paláce s nádhernými freskami a mohutného gotického opevnění je pardubický zámek raritou v celé střední Evropě,“ dodal Línek.
Stavební práce se budou týkat jak hlavního paláce, tak i hospodářského křídla, kde jsou nyní konzervátorské dílny, přednáškový sál, kanceláře odborných pracovníků a truhlárna. Pro návštěvníky vznikne nová zámecká expozice, která má název „Vítejte na dvoře Pernštejnů“. Její součástí bude také Pernštejnská zbrojnice. Nový prohlídkový okruh bude procházet celým zámkem. „Chtěli bychom ukázat návštěvníkům všechny podstatné body spojené se životem Pernštejnů v Pardubicích, a to od podzemních prostor, přes jejich soukromou kapli, rytířské sály až po pokoje panstva. K vidění budou i některé obslužné prostory, uvidíme, jak si s tím projektant poradí,“ prozrazuje Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea.
Obnova počítá s posílením některých stropních konstrukcí, rekonstrukcí rozvodů všech vnitřních instalací a přímotopů, opravou dlažeb a restaurováním kamenných prvků. Z podzemních dosud nepřístupných prostor nynější truhlárny vznikne nový výstavní sál. Konzervátoři, jejichž práce je pro muzeum klíčová, získají moderní dílny. Součástí projektu je také modernizace zabezpečení areálu a digitalizace památky. Vylepšení se dočká i přednáškový sál. Podmínkou toho všeho je ale uspět s projektem a získat financování s velkou podporou evropských fondů.
 
Ekologická výchova v kraji má zelenou

v pardubickém ABC klubu a nedalekém Natura parku se uskutečnila konference věnovaná enviromentálnímu vzdělávání v Pardubickém kraji. V rámci konference byly také vyhlášeny výsledky soutěže Zelený ParDoubek, do které se přihlásilo 54 mateřských a základních škol v regionu.
„Osobně vnímám, že je nutné poděkovat lidem, kteří se v ekovýchově pohybují a odevzdávají velmi dobrou práci, která má vliv na formování mladé generace a jejich přístup k ekologii a přírodě jako takové. Jsem také rád, že jsou využívány bohaté zkušenosti zemědělců či lesníků, kteří jsou součástí hospodářství a mají mladé generaci co předat,“ uvedl radní Pardubického kraje Václav Kroutil a připomněl, že kraj má dlouhodobě ve svém grantovém systému vyčleněny finance na podporu ekologické výchovy.
Konference přinesla celou řadu prezentací týkajících možností rozvíjet ekologické a přírodní vzdělávání v mateřských a základních školách. „Důležité je, že se stále prezentují nové a velmi zajímavé myšlenky a to jak v oblasti třídění odpadů, tak lesní pedagogiky či výchovy ke správných stravovacím návykům pro všechny generace,“ dodal radní Kroutil.
V odpoledních hodinách se v Natura parku uskutečnily praktické semináře a dílny pro pedagogy.