Českotřebovský deník 306/2016 (30/11)
Akce – sleva časové vstupy do Multifunkčního terminálu Jan Pernera Česká Třebová

Termín akce: 1. 12. 2016 až 28. 2. 2017
Zlevněné artikly: Roční parking 4 000,- (původní cena 6 000,-) 6 měsíční parking 3 000,- (původní cena 4 000,-) 3 měsíční parking 2 000,- (původní cena 2 400,-)
Platnost zlevněných artiklů: Karty platí ode dne zakoupení, doba platnosti je dle zakoupeného artiklu (příklad: 14. 12. 2015 zakoupen „Roční parking“ platí do 13. 12. 2016 23:59 hod., obdobně u dalších artiklů)
Výdejní místa: Pokladna č. 4 v odbavovací hale ČD stanice Česká Třebová Pokladna Zimní stadion Pokladna Krytý plavecký bazén Pokladna Ski areál Peklák
Za správnost: Ing. Miloslav Cink, jednatel
 
Volné sociální byty k pronájmu 

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 7 volných bytů na Semanínské ulici v České Třebové:
Jde o byty č. 5 a 12 o velikosti 1+1 v čp. 2084,  byty č. 6,10,12 o velikosti 1+2 v čp. 2085, byt č. 19 o velikosti 1+1 v čp. 2086 - byty č. 6 o velikosti 1+0 v čp. 2089. Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek 30.12.2016.
V České Třebové dne 30. listopadu 2016                                                 Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
Vernisáž v Modrém trpaslíku Čt 1.12.ve 20:00

Českotřebovský alternativní klub Modrý trpaslík chystá na čtvrteční večer akci, kterou by si neměli nechat ujít příznivci výtvarného umění a také dobré hudby. Svoje práce, převážně perokresby formátu A4, představí sesterské  duo Daniela a Denisa Ponomarevovy.  Talentovaná dvojčata, která studují třetím rokem obor Grafický design na Střední uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, již vystavovala v Brně, Poličce či Lanškrouně a ve čtvrtek večer představí svoji tvorbu také v českotřebovském klubu. Výstavu s názvem Dual jim pomáhal zorganizovat jejich vyučující Bohuslav Špaček „Vzniklo to tak, že jsme si při kurzu litografie povídaly s panem Špačkem o umění, o výstavách a sám nám potom nabídl, zda bychom nechtěly vystavovat v Modrém trpaslíku. Neváhaly jsme a nabídku jsme s radostí přijaly,“ zmiňují Daniela a Denisa Ponomarevovy a k obsahu výstavy dodávají: „Tématem prací jsou většinou naše niterné světy, snové říše, duše člověka. Objevují se zde mechanické principy, ale i scény narození a umírání, radosti a smutku. Kresby jsou takovými portály do poezie naší představivosti. Dále na vernisáži budou k dispozici kresebné deníky, skicáky, které si každý bude moci svobodně prolistovat.“ Začátek vernisáže je naplánován na tradiční „trpaslíkovský“ čas, tedy 20. hodinu. Velkým lákadlem čtvrtečního večera je koncert legendárního písničkáře Vladimíra Merty, jehož vystoupení by mělo na vernisáž Dual volně navázat. „Je skvělé, že se vernisáž sloučila s koncertem významného hudebníka Vladimíra Merty. Z toho máme velkou radost, určitě si nenechte večer v Modrém trpaslíku ujít!“ vzkazují obě vystavující. Ty mají zároveň dobrou zprávu pro všechny studenty své domovské „umprumky“ – ti mají totiž vstup na akci za symbolickou padesátikorunu.
 
Kohouti porazili Chotěboř 5 : 3 

Výsledky zápasů Krajské hokejové ligy z 30. 11. 2016

Chrudim HC Chrudim

6  -  3

BK Havlíčkův Brod B H. Brod

Litomyšl HC Litomyšl

3  -  7

Světlá n. Sázavou Světlá n. S.

Česká Třebová HC Česká Třebová

5  -  3

HC Chotěboř Chotěboř

Choceň HC Choceň

7  -  5

HC Spartak Polička Polička

 
Svatojakubská cesta potřebuje vyznačit. Hejtman o tom bude jednat s Klubem českých turistů

Pardubice (30. 11. 2016) – Záměr o propojení východních Čech a poutního města Santiago de Compostela ve Španělsku se posunul blíže k realizaci. Členové spolku Ultreia v minulých měsících jednali se zástupci obcí a měst na trase, nyní je potřeba vyznačit, kudy Svatojakubská cesta povede. Za tímto účelem se hejtman Pardubického kraje Martin Netolický sejde s vedením Klubu českých turistů, aby povolili rozšíření již používaného značení.   
„Vítáme každou příležitost, která přiláká nové návštěvníky do Pardubického kraje. Projekt Svatojakubské cesty je v tomto ohledu velice významný, protože je cílený na specifickou skupinu turistů se zájmem v poutních místech,“ uvedl hejtman Martin Netolický a přislíbil pomoc při jednání ohledně vyznačení trasy. „Typickým symbolem Svatojakubské cesty je mušle. Budu jednat s vedením Klubu českých turistů, aby mohl být tento symbol umístěn na jejich síť ukazatelů, která je v celosvětovém měřítku velice kvalitní,“ doplnil hejtman Netolický s tím, že kraj každoročně přispívá na údržbu turistického značení přibližně 400 tisíc korun.
Zmíněné jednání je dalším postupným krokem vedoucím k uskutečnění celého projektu. V červenci tohoto roku Pardubický kraj uspořádal informativní setkání starostů obcí, kterými Svatojakubská cesta prochází. Záměr se setkal s veskrze pozitivními reakcemi.
Poutnická cesta ke svatému Jakubu Kompostelskému je nepochybně nejzávažnějším svědectvím trvalých styků mezi Iberským poloostrovem a českými zeměmi. Na tuto cestu se každoročně vydává až čtvrt milionu poutníku, z nich až jeden tisíc tvoří turisté z Čech, Moravy a Slezska.
 
Nejlépe se žije v Praze. Pardubický kraj poskočil na stříbrnou příčku

Praha, 30. listopadu 2016
Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku. Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko. Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.
Nejlepší Místo pro život 2016? Jednoznačně Hlavní město Praha
V Praze se žije jedna báseň a na své si zde přijdou všichni. I z toho důvodu se hlavní město opět stalo nejlepším místem pro život v České republice. Praha uspokojí skoro všechny. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací. Ve všech těchto oblastech a kritériích je Praha jasně na špici. V Praze však není jen blaze, samozřejmě se jí nevyhýbají problémy pro velkoměsta typické. Mezi ně patří především velká kriminalita a to i přesto, že Prahu hlídá nejvíce policistů v celé republice. Další oblastí, která život v našem hlavním městě ztěžuje je oblast ekologie a životního prostředí. Množství emisí je zde nejvyšší ze všech krajů a zeleně tu naleznete naopak úplně nejméně. Co je však oproti loňskému roku pozitivní, je fakt, že Praha se s těmito nedostatky snaží bojovat a v investicích do životního prostředí poskočila z poslední příčky hned na pátou.
Pardubicko stoupá vzhůru. Letos bere stříbro
Lidem na Pardubicku se žije skvěle. Ba co víc, o hodně lépe než loni. Pardubický kraj se totiž v meziročním srovnání posunul z deváté příčky rovnou na druhou! Čím to je? Nezaměstnanost je dlouhodobě na dobré úrovni a konkurence na pracovním trhu je třetí nejnižší v republice. Kromě dobrých pracovních podmínek je v regionu bezpečno. Pardubicko je jedním z nejbezpečnějších krajů České republiky. Pochlubit se může bezpečnými silnicemi, nejnižší kriminalitou a místní policii se daří velmi efektivně objasňovat trestnou činnost. A to i přesto, že jich zde působí téměř nejméně v celé České republice. Pokud se máme zaměřit také na problémové stránky v regionu, tvoří je především oblast infrastruktury, volnočasových aktivit a péče o děti a vzdělávání. Podíl obyvatel připojených ke kanalizaci je téměř nejnižší v republice, počet kulturních akcí je tristní a atraktivitou neoplývají ani regionální vysoké školy. Dlouhodobým problémem je také kvalita životního prostředí. Nelichotivý pohled na ni však alespoň z části vylepšuje snaha obyvatel a veřejné správy tento trend obrátit. Investice do životního prostředí jsou totiž na Pardubicku vůbec nejvyšší z celé ČR.


 Pardubický kraj podpoří studentský projekt pro fanoušky retro hudby

V osmdesátých a devadesátých letech vzniklo nepřeberné množství hudebních hitů. Dnes je s oblibou poslouchají i ti, kteří v té době ještě ani nebyli na světě. Právě pro ně vzniká s podporou Pardubického kraje putovní studentský projekt, který bude formou videoprojekcí ty nejznámější skladby a samozřejmě jejich klipy připomínat.
„Projekt je unikátní možností, jak propojit nejen generačně, ale třeba i zájmově zcela odlišné skupiny lidí. Hudba z osmdesátých a devadesátých let je stále velice populární a některé hity jsou nesmrtelné. Ačkoliv v dnešní době může každý neomezeně poslouchat to, co se mu líbí, tak písně z této doby jsou všeobecně oblíbené a přijímané téměř všemi,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že projekt by měl odstartovat na začátku příštího roku.