Tříkrálová sbírka 2017                         


Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR již posedmnácté a její výtěžek je určen především na podporu charitních služeb v našem regionu. Oblastní charita Ústí nad Orlicí zaměstnává cca 120 lidí a v celém okrese poskytuje už 25 let více než desítku služeb lidem všech generací.
Našimi klienty jsou mladí i staří - lidé čelící nemocem a zdravotním potížím, chudobě, samotě apod. Stabilní rodina je základ životní jistoty každého člověka, a právě podpora rodiny je jedním z hlavních cílů naší práce. I tento ročník Tříkrálové sbírky podpoří dárci naše služby na Orlickoústecku:
-         Domácí hospicová péče
-          Pečovatelská služba
-          Rodinná centra
-          Sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi
-          Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež
-          Občanská poradna
-          Zařízení pro osoby bez přístřeší
-          Dar na realizaci humanitárních projektů v Indii
Ve sbírce za rok 2016 se v orlickoústeckém okrese vybralo 2.439.598,- Kč. 65 % výtěžku použila Oblastní charita v souladu se záměry zejména na zajištění domácí hospicové péče, pečovatelské služby, automobil pro pečovatelky a další charitní služby. Další podíl z výtěžku je určen na projekty Diecézní charity HK (15 %), na zahraniční humanitární fond CHČR (10 %), na režii TS (5 %) a projekty CHČR (5 %).
 „Máme právo brát a povinnost dávat,“ tak formuloval své životní krédo prof. MUDr. Josef Koutecký, zakladatel české dětské onkologie. Až nám v lednu budou koledníci zpívat „štěstí, zdraví vinšujem vám…“, můžeme se nechat obdarovat jejich přáním. Naše společnost patří k té, která se může rozdělit s  těmi, kdo v životě neměli takové štěstí. Proto nám i tentokrát koledníci nabídnou možnost přispět prostřednictvím organizací Charit potřebným.
Těšíme se na krátká setkání u vašich dveří.
Bližší obecné informace k Tříkrálové sbírce najdete na www.trikralovasbirka.cz, regionální informace k TS a k činnosti Oblastní charity naleznete na www.uo.charita.cz a v časopise Charitní aktuality, který budou rozdávat koledníci.
Iva Marková, tel. 734 769 713, www.uo.charita.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tříkrálová sbírka je největší celostátní dobrovolnická akce, Charita ČR je pověřena její organizací. Oficiální veřejná sbírka je řádně povolena Magistrátem Města Prahy. Pokladničky jsou pečetěny a rozpečeťovány za přítomnosti zástupce obecních/městských úřadů a zástupců Charity (asistentů TS). O každé pokladničce a jejím obsahu je veden úřední záznam (výčetkový list). Veškerá dokumentace je po sbírce uložena na Diecézní charitě Hradec Králové. Výtěžek TS je rozdělen dle schválených záměrů použití. Každá skupinka koledníků TS má u sebe zapečetěnou pokladničku se znakem Charity ČR, průkaz vedoucího skupinky, na kterém je číslo shodné s číslem pokladničky, a občanský průkaz, kterým se v případě potřeby prokazuje.