Bendl hostoval v Liberci


V sobotu 5. listopadu vyrazila třicítka zpěváků z Bendlu pod vedením sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše na již třetí zájezd v nové sezóně. Tentokrát zavítali do Liberce upevnit přátelství se sborem Ještěd, kde působí jako 2. sbormistryně Silvie Pálková, manželka bývalého sbormistra Bendlu Petra Pálky a bývalá sbormistryně Kajetánku. Smíšený sbor Ještěd jsme měli možnost slyšet loni v Přívratě na jednom z koncertů pořádaných v rámci festivalu Antonína Bennewitze.
Společný koncert obou sborů se konal v kostele sv. Bonifáce, který se nachází přímo pod Ještědem. Kostel již delší dobu prochází postupnou rekonstrukcí, na kterou sbor Ještěd pravidelně přispívá prostřednictvím pořádání benefičních koncertů. Také výtěžek z dobrovolného vstupného na sobotní společný koncert s Bendlem bude věnován na opravu kostela. Bendl předvedl poměrně pestrý výběr ze svého repertoáru, tvořeného jak z duchovních tak světských skladeb a lidových písní. Ještěd se pak v početném složení (téměř 60 zpěváků) zaměřil zejména na duchovní repertoár. V provedení obou sborů pak zazněla píseň Napadly písně Antonína Dvořáka, a to pod vedením Davida Lukáše. Po koncertě byla pro oba sbory připravená společná večeře a společenský večer s živou hudbou, kde panovala velmi přátelská atmosféra.
Pro Bendl znamenal zájezd do Liberce nejen další úspěšný koncert, ale byla to pro něj především srdeční záležitost díky přátelskému vztahu se Silvií Pálkovou a jejím tragicky zesnulým manželem. Členové Ještědu pak v neděli zpříjemnili Třebovákům pobyt prohlídkou Liberce, která začínala u přehrady, pokračovala prohlídkou Štrossovy vily, libereckou obdobou brněnské vily Tugendhat a procházkou po architektonicky zajímavé vilové čtvrti na Masarykově třídě. Výstup na Ještěd byl vzhledem k větrnému počasí a prvnímu sněhu odložen na příští návštěvu. V neděli odpoledne před odjezdem Bendl ještě zavzpomínal na Petra Pálku u jeho hrobu, kde mu na jeho počest zazpíval Bortňanského Tebe poem. Byl to silný zážitek... PS