Chci pro zaměstnance dobrý plat a dlouhodobou jistotu

Jedním z největších zaměstnavatelů v regionu je firma CZ LOKO, která vyvíjí a vyrábí lokomotivy a úspěšně je exportuje do řady zemí. V dubnu t.r. se jejím generálním ředitelem stal dosavadní obchodní ředitel Josef Gulyás. Jeho hlavním krédem a cílem je zvýšení prosperity společnosti CZ LOKO. „Čím je vyšší, tím z ní víc profitují zaměstnanci i místní ekonomiky, v nichž nechávají své peníze za nákupy a služby. Svou roli si uvědomujeme, chceme být úspěšní a atraktivní pro lidi, kteří u nás pracují,“ konstatuje.
Firma se musela vyrovnat i s propadem tržeb v Rusku a Bělorusku, což pro ni bylo podle ředitele bolestivé. „Přišli jsme tím o trh za víc
než půl miliardy korun. Neopouštíme ho, ale oslabení rublu skokově zdražilo dovozy ze zemí Evropské unie. Proto jsme hledali nové trhy, úspěšní jsme třeba v Turecku, Itálii, Finsku či na Balkáně,“ popisuje. V letošním roce firma dokončila i první elektrickou lokomotivu EffiLiner 3000 pro trh zemí Visegrádu a Balkánu. „A byť se ještě dokončují certifikace, už registrujeme první zájemce,“ doplňuje ředitel.

Jako základní cíl  zmiňujete prosperitu. Jak ji zajistit? Zvýšit výkonnost a efektivnost je náročný proces, který chvíli trvá. Musí se  připravit, provést řada změn  a přesvědčit lidi o jejich smysluplnosti. Máme za sebou hodně měsíců tvrdé práce, ale změny se už  projevují. Pořád však platí, že zásadní kus práce je stále před námi.

Co se tedy podařilo? Dokončili jsme specializaci provozoven. Tady v regionu se to týká České Třebové, Letohradu a Žamberku, a dále těch v Jihlavě, Přerově, Studénce, kde rovněž působíme. To umožnilo zkrátit výrobní časy a výrazně zlepšit průchodnost zakázek. Je to místy velmi těžké, neboť se bourají zažité stereotypy, ale moderní firma se bez toho nemůže obejít. Zvláště když potřebujeme razantně zvýšit provozní zisk.

Co z toho budou mít zaměstnanci?  Ti kmenoví bezesporu vyšší plat. Už od roku 2017 chystáme další zvýšení až o 7 procent a navážeme na předchozí růsty mezd. A věřím, že to není poslední slovo, protože základní pilíř zakázek máme naplněný na dalších pět let. Vedle platu jde tedy i o dlouhodobou stabilitu práce a perspektivu. Chci, aby u nás byli zaměstnanci za svou výbornou práci dobře placeni. Hodně také investujeme do modernizace a tedy i zlepšení pracovního prostředí. Letos jste zaznamenali několik pracovních úrazů. Jak zvýšit bezpečnost práce? To nikoho z nás netěší. Přijali jsme řadu opatření, na které jen v roce 2017 vynaložíme téměř 20 milionů korun. Chceme, aby k podobným událostem nedocházelo. Investujeme mimo jiné do ochrany práce ve výškách, měníme logistiku dopravy uvnitř továren, aby byla co nejmenší, budujeme bezpečné komunikace. Stejně důležitá je ale i změna myšlení. Pokud se každý z nás nebude chovat zodpovědně, nebudou opatření fungovat nikdy.

V příštím roce plánuje firma investovat 80 milionů, kam je vložíte?  Hlavně do dokončení loni zahájené přestavby motorány a podvozkárny a dalších  nových technologií. A jak už bylo řečeno, i do zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. (zr)