Rok po válce v mém městě

Město Česká Třebová každoročně organizuje jako součást oslav Dne válečných veteránů (11. 11.) několikadenní setkání studentů ze svých partnerských měst, například ze slovenského Svitu, v rámci projektu, který v tomto roce dostal název Rok po válce v mém městě.
Letos jsme se se členy slovenské delegace setkali poprvé na slavnostní večeři v českotřebovském hotelu Bravo. S nimi zde byli i Gabriel Navarro ze Španělska a Simona Chiusolo, italská dobrovolnice z DDM Česká Třebová.
Na další den, čtvrtek, jsme již měli naplánovaný celodenní program. Ráno jsme se sešli v DDM, kde si pro nás připravil workshop s názvem Hrdinství 2.0 Petr Kadlec, odborník na programy primární prevence. Odpoledne se nám věnoval pracovník Městského muzea Česká Třebová Jindřich Žák. Nejprve jsme se pokusili vytvořit volební plakát z roku 1946, týkající se událostí v našem městě. Od půl sedmé jsme měli přichystanou večeři v Národním domě, následovala zábava v podobě bowlingu. Tím jsme náš čtvrteční program zakončili.
V pátek už byly na programu tři prezentace v muzeu určené studentům Gymnázia Česká Třebová. Jednu z nich připravily studentky místního gymnázia Markéta Záluská a Karolína Manová pod vedením Jindřicha Žáka, druhou pak studenti ze Svitu a třetí Simona Chiusolo. Všechny se tematicky týkaly roku 1946 v České Třebové, ve Svitu a v Itálii. Odpoledne nás čekal pietní akt k uctění památky padlých vojáků z minulých válek, jehož součástí bylo kladení věnců k pomníku u Základní školy Habrmanova. Večerní program se odehrával v klubu Rébus, kde jsme si mohli například zahrát kulečník, stolní fotbal nebo hry na konzoli xbox 360.
V sobotu byl celý projekt zakončen společnou návštěvou Prahy.
Tento projekt byl podle mého názoru velice vydařený. Náš společný program jsme si užili, navázali nová přátelství a budeme rádi, když se ještě někdy setkáme.
Matěj Vašina, 7.A  Foto: Michal Horák