Skokanem roku v návštěvnosti je na Pardubicku Soubor lidových staveb Vysočina

Uplynulý víkend formálně ukončil hlavní sezónu na hradech a  zámcích Pardubicka ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově. Rok 2016 se do novodobé historie objektů zapíše jako jeden z nejúspěšnějších co do návštěvnosti – na Pardubicku je jasným vítězem Soubor lidových staveb Vysočina, spokojení jsou také na Slatiňanech. Ve skutečnosti se ale nezavírá – v tuto chvíli se chystají adventní a vánoční akce.

Objekty ve správě NPÚ na Pardubicku (hrad Kunětická hora, Litice, zámek Litomyšl, Slatiňany a Soubor lidových staveb Vysočina) navštívilo k 31. 10. celkem 171 765 návštěvníků. Největším skokanem je Soubor lidových staveb Vysočina (Veselý Kopec a Betlém), který dosud navštívilo celkem 60 853 osob, což je více jak o 11 tisíc více, než-li  v loňském roce za stejné období. SLS Vysočina končil rok 2015 s celkovým číslem 63 606, kdy návštěvnicky nejsilnější je v roubenkách měsíc prosinec – během adventu a vánočních svátků očekáváme ještě nejméně 10 tisíc návštěvníků.

Úspěšnou sezónu jistě ovlivnilo počasí, ale také rozšiřující se nabídka objektů – konkrétně na Veselém Kopci to byla, kromě tradičních kulturních akcí, výstava Jsme tu pro vás přibližující zákulisí práce v tomto skanzenu a upozorňující na význam SLS Vysočina z hlediska ochrany, dokumentace a prezentace lidové kultury téměř v celé šíři; v září zde byla zpřístupněna unikátní hospodářská část objektu č. p. 4 U Pilných, což je jediný objekt, který je na Veselém Kopci na původním místě. Na Betlémě v Hlinsku byla v květnu otevřena expozice dílny a bydlení pilníkáře - expozice dokládá ruční výrobu pilníku na Hlinecku a Svratecku, která zde byla rozšířena od druhé poloviny 19. století do konce 60. let 20. století; SLS Vysočina zpracoval nominaci tkalce pana Josefa Fidlera pro udělení titulu Nositel tradice v oboru tradičních řemesel. Ministr kultury panu Fidlerovi tento titul udělil v září a výrobky vycházející z Tkalcovny na Betlémě (domek č. p. 361) se tak mohou pyšnit ochrannou známkou výrobek zhotovený Nositelem tradice. V rámci investičních akcí proběhla oprava havarijního stavu vodních děl u mlýna a olejny na Veselém Kopci a také oprava fasádního pláště  u  č. p. 350 na Betlémě. Na Veselém Kopci i Betlémě se chystají adventní a vánoční akce, Betlém Hlinsko je otevřený celoročně kromě pondělí.

Také správa zámku Slatiňany hlásí velice úspěšnou hlavní sezónu – k 31. 10. jej zatím navštívilo 23 111 osob, kdy za celý loňský rok to bylo celkem 22 614 návštěvníků. Vzhledem k tomu, že na Slatiňanech chystají vánoční prohlídky, není tento údaj konečný. Slatiňany jsou navíc jediným zámkem, který má na Pardubicku otevřeno i 24. prosince. Velkou novinkou byl na prohlídkové trase zpřístupněný budoár kněžny. Na Slatiňanech v letošním roce proběhlo a probíhá také velké množství stavebních akcí – je dokončována oprava střešní konstrukce, probíhá revitalizace zásobní zahrady, došlo k zabezpečení opěrné zdi zahrady, byla provedena celková oprava střešních konstrukcí provozního domku. Byl schválen projekt na obnovu areálu (IROP)  a v současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele.

Hrad Litice byl z důvodu vydrolení zdiva u bývalého severního paláce od 12. května 2015 uzavřen. Statické posudky ukázaly větší rozsah poškození, než-li  se  původně předpokládalo a tak byl hrad zpřístupněn až od letošního srpna a to pouze o víkendech. Přesto jej stihlo navštívit  3 135 turistů. V rámci rozsáhlé rekonstrukce bývalého severního paláce proběhly také archeologické práce, které odkryly původní podobu i částečné vybavení tohoto gotického sídla a návštěvníci se s těmito informacemi mohou seznámit na https://www.hrad-litice.cz/cs/o-hradu/archeologie-severni-palac V příští sezóně bude hrad zpřístupněn již v běžném návštěvním režimu, přestože konzervace paláce bude pokračovat i v roce 2017.

Památku UNESCO, zámek Litomyšl, si zatím přišlo prohlédnout 50 031 návštěvníků – i na Litomyšli ale plánují vánoční akce a tudíž toto číslo není konečné. V loňském roce byl konečný počet 50 888 návštěvníků. V letošní sezóně došlo k obnově velkého souboru původního biedermeierovského nábytku, který doplnil tři sály zámku a umožnil návštěvníkům prohlédnout si Dámský hudební salon v podobě, jak vypadal ve 30. a 40. letech 19. století. Novinkou letošní sezóny byly Gurmánské prohlídky, naopak stálicí potom zkrácené prohlídky zámkem Letní pozastavení pro ty, kteří pospíchají, ale rádi by tuto památku alespoň v rychlosti, navštívili. V současné době probíhá oprava vybraných podlah a restaurování mobiliáře. Velká pozornost je věnována především přípravě projektů Integrovaného regionálního operačního programu zaměřeného na revitalizaci vybraných památek – strategický cíl 3. 1 (52. výzva). V návaznosti na dokončenou revitalizaci tzv. Zámeckého návrší, která byla realizována z finančních prostředků evropských strukturálních projektů v minulém programovém období, se připravují pro Litomyšl dva projekty. První se zaměřuje na samotnou budovu zámku. Pod názvem „Litomyšl – Božský zámek“ se skrývá plánovaná obnova krovů, střešních plášťů a dvaceti unikátních renesančních a raně barokních komínů, restaurování jak figurálních tak i psaníčkových sgrafit. Bude vytvořeno návštěvnické centrum, provedena obnova Sloupového sálu v přízemí a vytvoření zázemí pro pořádání kulturních a společenských akcí. Ve třetím nadzemním podlaží je plánováno vytvoření menšího koncertního sálu v prostoru starého zámeckého divadla, vznikne multimediální expozice věnovaná sgrafitové výzdobě a renesančnímu stavitelství. Jsou plánovány i úpravy obrazárny, které umožní celoroční provoz a důstojnou prezentaci jedinečné umělecké sbírky děl J. Mařáka, K. Čapka, F. Kupky a M. Švabinského. Významnou součástí bude i nová expozice zaměřená na dochované zámecké divadlo a prezentaci kulisových scén Josefa Platzera, nejvýznamnějšího tvůrce kulisových scén pro česká a rakouská divadla 2. poloviny 18. století. Druhý připravovaný projekt nazvaný „Panský dům – Depozit krásných umění“ zahrnuje zachování památkových hodnot a obnovu budovy včetně úpravy prostoru před památkou na odpočinkovou zónu. Projekt využije prostor třetího nadzemního podlaží na celoročně přístupnou galerii, ve druhém podlaží bude pracovní depozitář. Přízemí se přemění na dílny provozu zámku a zázemí pro restaurátory.

Kunětická hora končí hlavní sezónu s návštěvností 34 635 osob, což je o 8 602 méně, než-li  v loňském roce. V roce 2015 byly ale na hradě, tedy „Rumburakově“ hradě, vystaveny kostýmy a rekvizity se seriálu Arabela, které se setkaly s velkým ohlasem od návštěvníků. Vzhledem k tomu, že se návštěvnost Kunětické hory v průměru pohybuje kolem 30 tisíc osob, panuje i zde spokojenost. Proběhla úprava nádvoří u Jurkovičova paláce – pokládka štětové dlažby, pracovalo se na plánech k dokončení Jurkovičova paláce a velká pozornost je také věnována přípravě projektové dokumentace k projektu IROP - Dušan Jurkovič – básník dřeva na Kunětické hoře, který je připravován v rámci 48. Výzvy Integrovaného operačního programu – Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví v  Pardubicko – královéhradecké aglomeraci. Žádost bude podána v roce 2017. Správa hradu zve na již tradiční Novoroční výstup  a  „odemčení“ hradu 1. ledna 2017.

Na objektech se zimní nabídkou je nadále možné aplikovat věrnostní program NPÚ – Klíč k památkám a využít také reciproční slevy pro dospělého návštěvníka, který se prokáže vstupenkou ze ZOO Liberec nebo ZOO Dvůr Králové (pouze na objektech ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově).