KŘIVOLÍK BUDE PRO VŠECHNY                                    

Nejprve ještě poznámku k výměně názorů po zveřejnění "Otevřeného dopisu" 44 osobností města, který měl zabránit směně pozemků Křivolík - Primona dle návrhu firmy Techplast. Byl označen za poplašnou zprávu, za fámu, za nešťastnou událost a to jen proto, že byla do problému zapojena veřejnost. Nakonec se však ukázal být dobrým řešením vzniklého problému, požadoval zachování Křivolíku jako celku bez odkrojení jakékoliv jeho části.  Dopis vycházel z informací zveřejněných na veřejných jednáních a poskytnutých pracovniky MěÚ. Na základě pochybností o pravdivosti zpráv v Českotřebovském zpravodaji, vyjádřených starostou města v radničním tisku, jsem oficiálně požádal městský úřad o předložení textu v srpnu podané žádosti i s přílohami. Konfrontace s tímto dokumentem potvrdila pravdivost tvrzení v otevřeném dopise. Naopak prezentace žádosti o směnu starostou města tomuto dokumentu neodpovídala. Starosta podanou žádost pozměnil (také při jednání zastupitelů 26.9.), úpravy měly návrh zřejmě učinit vstřícnější a přijatelnější. Od srpna do listopadu také žádost nebyla v radě města projednána. Nyní je již minulostí, žádost o směnu pozemků Křivolík - Primona byla majitelem firmy Techplast  4. listopadu stažena, projednávat se tedy dále nebude.

Díky možnosti prostudovat žádost a záměry investora jsem toho názoru, že ze zachování celé revitalizované oblasti jako celku bude mít užitek i firma Techplast. Revitalizovaná oblast v Křivolíku bude tedy jako celek v majetku města bez omezení veřejnosti. To bylo také přáním signatářů otevřeného dopisu. Nyní bude možné připravit vizi rozvoje celé oblasti, i když nakonec realizace proběhne třeba v několika etapách. Celý prostor bude zachován podle stávajícího územního plánu města jako rozvojová plocha pro sport a rekreaci (zejména každodenní a krátkodobou). 

Celá patálie s Křivolíkem měla užitek i v tom, že se podařilo vytvořit skupinu, která  připravuje projekt "Areál  zdraví Křivolík" a rozvíjí ho ku prospěchu oblasti, město plochu neztratí. Nebude zde třeba stavět wellness hotely, motely, campy nebo jiné velké  investice s nejasným zájmem investorů a využitím, ale využijeme toho, že se zde v Křivolíku dotýká město a příroda. Křivolík bude cílem vycházek a výletů obyvatel města, školních a zájmových kolektivů, které zde budou mít dost důvodů pro to přijít právě sem. Oblast bude také východiskem dalších vycházek buď údolím Křivolíku směr restaurace Hory nebo "Pravěká osada" spolku Bacrie nebo na druhou stranu na Jelenici a Peklák, kde je a bude rok od roku stále lepší sportovní centrum s celoročním provozem. Dohodl jsem se se starostou Jaroslavem Zedníkem na tom, že bude užitečné, když náměty vyplývající z práce skupiny posoudí i odborníci, kteří se chystají na plány revitalizace areálu bývalého koupaliště (zřejmě biokoupaliště), v České Třebové veřejností tolik postrádaného, a zahrnou je do společného projektu. K podrobnějšímu popisu aktivit a záměrů projektu "Areál zdraví Křivolík" se budu více věnovat v samostatném článku.

Jsem přesvědčen, že mnohé návrhy pana  Josefa Škrkoně na využití  Křivolíku bude možné řešit i při zachování celistvosti území v majetku města ku prospěchu občanů města i firmy Techplast. Také firma Techplast ve svých záměrech vychází z toho, že chce mít prostředí před nově vybudovaným závodem upravené a funkční a lze akceptovat i potřebu zajištění určitého počtu parkovacích míst, např. formou sdružené investice. Parkování bude totiž také zapotřebí pro návštěvníky Křivolíku a revitalizovaného koupaliště. Protože hlavní přístup do areálu bude právě v oblasti mezi Pivovarským rybníčkerm a Panamákem. 

Mgr. Milan Mikolecký.