Setkání skupiny Literáti na trati v České Třebové              


V pátek 11. a v sobotu 12. listopadu se v hotelu Bravo uskutečnilo výroční setkání skupiny Literáti na trati Českého zemského svazu FISAIC. Organizace FISAIC je Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů a byla založena v roce 1952. Hlavním cílem organizace je zahrnutí volnočasové aktivity železničářů jak na národní, tak i mezinárodní úrovně. Federace v současnosti zahrnuje 25 zemí Evropy. Čeští železničáři byli do FISAIC přijati v roce 1990 a aktivně pracují v několika skupinách. V zájmových skupinách pracují esperantisté a radioamatéři, filatelisté, fotografové a filmaři. Další skupina je výtvarné umění a rovněž železniční modeláři. Nejmladší skupinou zastoupenou ve FISAIC jsou Literáti na trati. Skupina byla založena 15. února letošního roku a vedoucí skupiny se stal František Tylšar.
Literáti na trati je antologie píšících železničářů a první ze stejnojmenných knih byla vydána v roce 2014. V letošním roce vyšel již třetí díl, do kterého přispělo svojí tvorbou už 50 autorů. Navíc se při tvorbě této knihy sešly díla od několika autorů z Polska. Jejich povídání i próza je otištěna v polštině s českým překladem. Jeden z polských prozaiků obeslal 3 díl Literátů na trati také básní "Ve stanici Česká Třebová". Kromě povídek, básní, pohádek a fejetonů byli oslovení také kolegové ze skupin fotografie a výtvarné umění.
Výroční setkání skupiny Literáti na trati Českého zemského svazu FISAIC bylo zahájeno v salónku hotelu Bravo v pátek po 18 hodině, kdy do České Třebové dorazili členové skupiny. Přítomné uvítala tajemnice Českého zemského svazu FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová a vedoucí skupiny František Tylšar. Večerní jednání v příjemném prostředí probíhalo spíše neformálně a diskutovalo se o plánech a tvorbě. V přípravě je již další díl antologie Literáti na trati, kde se předpokládá účast dalších autorů a také rozšíření o práce dalších výtvarníků a fotografů. Někteří z členů se mohli pochlubit, že jejich práce jsou vydávány, většinou v nízko nákladových vydavatelstvích. V sobotu jednání probíhalo a bylo ukončeno po jedenácté hodině. Účastníci setkání odjeli po obědě v hotelu Bravo do svých domovů, jak jinak než vlakem. Jediným nedostatkem setkání byla slabší účast autorů, která byla způsobena hlavně termínem setkání, kdy většina musela odřeknout z časových důvodů.
Pavel Stejskal, jeden z spoluautorů Literátů na trati v dílech 1 až 3.