Vernisáž výstavy výtvarného oboru ZUŠ Česká Třebová 1.11.2016 

Foto Mgr. Milana Soukupová.

Výstava, byť jen čtrnáctidenní, měla vysokou úroveň a budeme si ji dlouho připomínat. Uspořádala ji Základní umělecká škola při příležitosti významného životního jubilea vedoucí učitelky výtvarného oboru školy Libuše Neradové. Jubileum oslavila již v červenci letošního roku, výstava se konala v Kulturním centru v první polovině listopadu.

Libuše Neradová se narodila ve Smržovce u Jablonce nad Nisou, vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu v Železném Brodě, obor malba na sklo a lept. Pracovala nejdříve jako vzorkařka skla, od roku 1968 pak jako odborná učitelka sklářských předmětů na odborném učilišti Technosklo v Semilech a přitom získala na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem pedagogickou způsobilost. Zaměření na sklo a techniky jeho zpracování a zušlechťování patří k nejsilnějším stránkám jejího mnohostranného výtvarného projevu dosud.

Po mateřské dovolené nastoupila v roce 1980 nastoupila na uvolněné místo učitelky výtvarného oboru českotřebovské Lidové školy umění, kde do té doby působil profesor Stanislav Víša. Na českotřebovské zušce tedy působí nepřetržitě již 37. rokem ! Dlouholetá učitelka vedla výtvarný obor českotřebovské ZUŠ velmi úspěšně a vždy byla pro své žáky vzorem a současně inspirací. Výstava byla ohlédnutím za úspěšnou činností výtvarného oboru školy a současně příležitostí poděkovat za výchovu několika generací  českotřebovských výtvarníků. Těžko za tak dlouhou dobu jmenovat ty nejúspěšnější žáky, připomeňme alespoň Michaelu Nerudovou, Bohuslava Špačka, Alenu Dostálovou nebo Lenku Marklovou, kteří vystudovali vysokou školu výtvarného zaměření. Byla ale i spousta dalších úspěšných, kteří se ve výtvarném světě dobře prosadili díky svému nadání, ale i odbornému vedení své učitelky.

Vraťme se k výstavě: byla úžasným vizuálním zážitkem. Je vidět, že paní učitelka Libuše Neradová své malé i velké žáky opravdu odborně vede a učí je neustále novým věcem. Takže výstavu od výstavy můžete sledovat jejich výtvarný růst a vyspívání jejich projevu.  Výstava byla současně demonstrací šikovnosti začínajících výtvarných umělců z České Třebové a okolí. Určitě velké divácké díky patří především učitelce Libuši Neradové, která tuto výstavu celou zorganizovala a připravila. Na vernisáži přišli děkovat nejen její současní žáci, ale také zástupci vedení školy a vedení města. Připomeňme, že její úspěšná činnost byla umožněna také velkou podporu a pochopením vedení školy. Také město přispělo svým podílem, když pro výtvarný obor zajistilo nové prostorné učebny na Tyršově náměstí.

 

Na každé z výstav, kterou se svými žáky pořádá, je vidět, že paní učitelka je opravdovým odborník. Velkou pozornost zaslouží její vlastní práce, které snesou přísné profesionální měřítko a které by se daly vydražit za velké peníze. Pod jejím vedením má škola opravdový výtvarný ateliér.

 

Také letošní výstava, stejně jako řada těch předcházejících, uspořádaných obvykle v dvouročním intervalu byla zajímavá, neotřelá a plná nápadů. Je vidět, že do výtvarného oboru chodí velice šikovní žáci a dělají radost nejen své učitelce, ale také rodičům.

Na závěr článku přicházíme ještě s opožděnou gratulací: přejeme především hodně zdraví, aby chuť do další výtvarné činnosti neudávala. Díky za vše, co jste vykonala za více než polovinu života dala pro českotřebovskou zušku a její žáky.

 

Milan Mikolecký Foto Mgr. Milana Soukupová