TŘEBOVSKÁ ROTUNDA SE OBJEVILA V ROMÁNU


Na konci listopadu orlickoústecké nakladatelství Flétna vydalo můj pokus o román: Nadechnout se bílé - Příběh ztraceného kázání Tomáše Akvinského. Snažil jsem se především vyjádřit svou fascinaci osobností tohoto církevního Učitele a středověkého filosofa. A protože psát o člověku, který žil jenom myšlenkami a vírou, je asi možné jen tak, že ukážeme tyto myšlenky, prolíná se celou knihou otázka, kde lze hledat a nacházet opravdové štěstí. Může to být ve vědecké práci? V podnikání? V sexu?

Druhá část této krátké tetralogie o podobách štěstí nás zavede také do historických počátků České Třebové. Petrus Tribovius, písař dominikánského řádu, se narodil v polozemnici někde v místech dnešního náměstí. Jeho drsný otec pomáhal při stavbě rotundy svaté Kateřiny a podle této světice pojmenoval i své druhé dítě – Katerinu. Ale syn dlouho v Třebové nezůstal, ujal se ho jeden premonstrátský mnich a uvedl do kláštera na Hoře oliv v Litomyšli.  

Jako mnoho snílků, i já jsem si představoval, že svatý Tomáš Akvinský mohl v Paříži potkat mého krajana, a tak jsem nechal svého hrdinu ještě putovat na Klášterní Hradisko, k dominikánům u svatého Michala v Olomouci a nakonec do kláštera u svatého Jakuba v Paříži. Ačkoli je taková fikce dosti nepravděpodobná, přál jsem si, aby se onen nepatrný a poněkud hrubý Petr stal osobním přítelem jednoho z největších géniů světového myšlení. A aby nebylo našeho města málo, celá čtvrtá část je tvořena deníkovými zápisky muže, který se rozhodl strávit několik dní jako poustevník v chatě U Marušky na Horách nedaleko mariánské kaple. Ale o něm už víc prozrazovat nebudu.

Snad se některý čtenář nad stránkami příběhu o ztraceném kázání bude moci nadechnout vůně středověkých klášterů, a třeba i inspirovat k hledání štěstí, jež by vedlo dál než nápis pod naší rotundou: „Dobré pivo, děvče hezké – to jsou dary země české!“  

 

BRDÍČKO, Jakub. Nadechnout se bílé: Příběh ztraceného kázání Tomáše Akvinského. Říčky: Martin Leschinger - FLÉTNA, 2016. ISBN 978-80-88068-17-4.

            Jakub Brdíčko, Česká Třebová