Smetanova Litomyšl se chystá nejen na příští, ale také na přespříští jubilejní ročník


Zasedání správní a dozorčí rady Smetanovy Litomyšle, největší kulturní události v našem kraji, znamená vždy skládání účtů a projednávání dalších plánů na následující rok. Tentokrát se vzhledem k jubilejnímu 60. ročníku v roce 2018 jednalo i o zásadních plánech na dva roky dopředu.
„Letošnímu 58. ročníku Smetanovy Litomyšle přálo počasí, zdobily ho výborné výkony umělců a těšila mimořádná přízeň návštěvníků. Také finančně skončil dobře, s dvoumilionovým přebytkem, kterým posílíme rezervní fond,“ sdělil předseda správní rady Smetanovy Litomyšle a 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Festival má tradičně vysokou návštěvnost, letos činila 26 148 lidí, a výnos ze vstupného dosáhl zatím rekordní částky 14,3 milionu korun,“ dodal Línek.
Nově byla v letošním roce ustaveno reprezentační funkce prezidenta festivalu. Stal se jím dlouhodobý člen správní rady Pavel Kysilka, který zajišťuje komunikaci s partnery festivalu.
Společnost Smetanova Litomyšl kromě mezinárodního operního festivalu produkuje také Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové, Smetanovu výtvarnou Litomyšl, provozuje zámecké sklepení s expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdce pro Václava Havla a tematické apartmány pro návštěvníky Litomyšle.
Další ročník festivalu se uskuteční v termínu 16. června až 6. července 2017. V plánu je 37 představení a koncertů včetně pěti operních titulů. Jak informoval dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský, nebude chybět nová smetanovská inscenace Tajemství a tahákem bude jistě také Rossiniho Lazebník sevillský v originálním českém přebásnění Jaromíra Nohavici. Další podrobnosti o programu budou zveřejněny v průběhu února. „I na příští rok počítáme s vyrovnaným rozpočtem,“ řekl Roman Línek a pokračoval: „Kolem 40 procent tvoří výnos ze vstupného, dotace tvoří asi 27 procent rozpočtu a důležité jsou také dary mecenášů a partnerů festivalu. Také díky nim můžeme dlouhodobě udržovat vysokou uměleckou úroveň festivalu."
Správní rada se zabývala také zlatým hřebem programu 60. ročníku festivalu v roce 2018, kdy si zároveň budeme připomínat 100. výročí vzniku republiky. Tím by se měl stát projekt nazvaný Český poutník, složený na objednávku Smetanovy Litomyšle právě pro tuto příležitost. Kantátu o čtyřech větách pro recitátora, baryton, dětský sbor, smíšený sbor a orchestr na slova básní Františka Hrubína, Jiřího Ortena, Josefa Václava Sládka, Josefa Kainara, Karla Hlaváčka, Josefa Hory a Jaroslava Seiferta píší čtyři současní čeští skladatelé Jan Kučera, Jan Ryant Dřízal, Sylvie Bodorová a Jiří Gemrot. Dílo by mělo zaznít v podání České filharmonie 15. června 2018.