Vážení příznivci Velkého swingového orchestru,

dovolte mi, abych reagoval na článek p. Milana Mikoleckého, který byl nedávno uveřejněn  v Českotřebovském deníku. Autor se v něm pozastavuje nad skutečností, která nás mimochodem velmi těší, totiž že koncert VSO byl vyprodán hned v první den předprodeje. Navrhuje, a není sám, aby se koncerty VSO opakovaly 2x za sebou, aby byli uspokojeni i další potenciální zájemci o vstupenky. Myšlenka to není nová. Pamatuji se, že první koncerty, krátce po vzniku orchestru ještě pod vedením p. Vosyky, se hrály 2x, odpoledne a večer, nebo až druhý den. To bylo ale v 80. letech, kdy big bandy byly něco neokoukaného a kdy návštěvnost byla velká. Postupně se od této praxe upustilo.

Možnost reprízování koncertu jsem konzultoval jak s bývalým ředitelem KC p. doc. Preislerem, tak se současným ředitelem p. Kopeckým. Vždy jsme dospěli k závěru, že by to byl počin s nejistým výsledkem a z ekonomického hlediska pravděpodobně prodělečný. Koncerty VSO jsou totiž plánovány včetně vystoupení hostů zhruba s jednoročním předstihem a těžko předvídat jeden rok dopředu, jaká bude návštěvnost. Je sice již dlouholetou tradicí, že koncerty bývají vždy vyprodané, ale předpokládat s ročním odstupem, že se vyprodají dvě představení za sebou, je dost troufalé.

Pokud bychom chtěli reagovat až na vyprodané představení narychlo uspořádanou reprízou se stejným hostem, je téměř nemožné najít vhodný termín, vzhledem k zaneprázdněnosti pozvaných sólistů, moderátorů, zvukaře, i samotných hráčů VSO, kteří nehrají jen se „swingáčem“, ale i v jiných kapelách. Podle mého názoru tedy nezbývá, než si „vyčíhat“ zahájení předprodeje nebo si zamluvit vstupenky v předstihu. Zahájení předprodeje jsme letos avizovali na svých webových stránkách www.vsoct.cz i v Českotřebovském zpravodaji.

Dále bych chtěl vyvrátit vžitou představu, že přednostní právo na vstupenky mají členové orchestru a jejich hosté. Letitá praxe je taková, že muzikanti si kupují vstupenky pro své příbuzné a známé stejně jako každý jiný. Informace, že členové VSO mají „volňásky“, už dávno není pravda. Bývalo to v 80. letech, kdy VSO ještě hrál pod patronací Osvětové besedy. Na veřejnosti se objevily i námitky, že vstupenky jsou někdy příliš drahé a např. pro seniory, kteří tvoří nezanedbatelnou část publika, jsou cenově nedostupné. Rád bych řekl, že cena vstupenky je v režii KC a orchestr na ni nemá žádný vliv a z výše vstupného nijak neprofituje. Všechna představení, která orchestr hraje pro svého zřizovatele KC, jsou totiž bez nároku na odměnu. To ale není stížnost. Kulturní centrum na druhé straně podporuje náš orchestr jiným způsobem, např. tím, že máme v rámci možností volnou ruku ve výběru hostů z řad profesionálů, a to někdy není pro KC laciná záležitost.

Nakonec bych rád seznámil naše posluchače s dalšími plánovanými akcemi VSO: Jarní koncert má být v pátek 5. května. Hostem bude Big Band  Vysoké Mýto pod vedením Jaroslava Prudiče.

Podzimní koncert je naplánován na pátek 24. listopadu. Jako host vystoupí zpěvačka Leona Machálková.

V ústeckém regionu je několik big bandů, které kvalitativně Velký swingový orchestr převyšují, nemají však to štěstí, že hrají před zaplněným sálem. O to více si vážíme přízně českotřebovského publika a doufáme, že nám zůstane nakloněno i v příštích letech a nadále bude zaplňovat hlediště velkého sálu Kulturního centra.

                                                                                                          Za VSO Milan Špičák - kapelník