VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ  ALENY PIRKLOVÉ 15.11.2016

Ve výstavní síni Kulturního centra  v Nádražní ulici byla v úterý 15. listopadu podvečer otevřena výstava fotografií českotřebovské populární a skromné cestovatelky Aleny Pirklové.  Na vernisáži promluvil Milan Michalski  na příčnou flétnu zahrály Mgr. Milada Hamplová a Magda Špičáková. Zcela zaplněná výstavní síň (taková návštěva na vernisáži už dlouho nebyla), zajímavé fotografie, stojí za prohlídku. Abychom si mohli udělat o cestovatelské vášni Aleny Pirklové detailnější obrázek,  uvedu úvodní slovo k výstavě Mgr. Milana Michalského  Přidám také pár fotografií z vernisáže výstavy, (také od Milana Michalského). Stovka fotografií na výstavě  má velkou vypovídající hodnotu, určitě se přijďte podívat. Výstava je otevřena do konce měsíce listopadu denně 9 - 12 a 14 - 17 hodin !

ÚVODNÍ SLOVO Mgr. MILANA MICHALSKÉHO

Vážené dámy, pánové a vzácní hosté. Dovolte mi, abych vás co nejsrdečněji přivítal v prostorách výstavní síně Kulturního centra v České Třebové, u příležitosti zahájení výstavy fotografií českotřebovské cestovatelky, mořeplavkyně a fotografky, Aleny Pirklové. 

Před několika lety můj kolega a kamarád Jiří Musílek řekl: ,, cestovatelem je ten, komu daly sudičky do vínku boty z toulavého telete“. Nevím, jak je to se sudičkami u Aleny Pirklové, jedno však vím, že první dobrodružnou cestu podnikla již v pěti letech a to autobusem od nádraží do Rybníka, s bandaskou plnou polévky za tatínkem, který pracoval jako kovář v kovárně.

Od té doby uplynulo mnoho času a Aleně Pirklové se mnohonásobně vyplnil její cestovatelský sen. Navštívila více než 60 zemí všech světadílů ,snad vyjma Antarktidy. Od Himálajských velikánů, kdy se dostala do Everest base Campu ve výšce 5364 m.n.mořem, až po exotiku Nového Zélandu, Austrálie, Karibiku a plula po všech světových oceánech.

Cestovatelství je vášeň, které je třeba obětovat mnoho věcí. Když pominu nemalé finanční náklady, příprava i samotná cesta zaberou nemálo času. Opouštíte teplo domova a vydáváte se za dobrodružstvím, které nemusí vždy končit dobře. Velmi dobrodružnou cestou byl například přechod přes hranice z Číny do Ruska, který se odehrával za pomoci pašeráků, či dlouhá cesta Transsibiřskou magistrálou, nebo přejezd nad propastmi neudržované silnice v Buthánu.

Alena Pirklová je všestrannou cestovatelkou a dokázala skloubit cestování po souši i mořeplavbu. Její první „mořské“ krůčky začaly v roce 1994 po návštěvě u mořeplavce Rudy Krautschneidera s následnými cestami na jachtě Polárka do Skandinávie. Snad nejnáročnější plavbou byla cesta přes severní Atlantik, v délce 2 320 námořních mil, kterou uskutečnila s Bedřichem Skálou v roce 1999. Start byl na Kanárských ostrovech z přístavu v Lanzarote a cíl v Karibiku. V roce 2005 vyhrála s posádkou jachtařský závod v Chorvatsku o Pohár Niké, který daroval Richard Konkolski, který se jako první Čechoslovák zúčastnil závodu přes Atlantický oceán.

Alena Pirklová uskutečnila řadu svých cest s  kamarády a poznala mnoho zajímavých lidí. Snad největším zážitkem bylo její setkání se Sirem Edmundem Hillarym, který startoval v Austrálii jachtařský závod Sydney – Hobart. Tehdy byla v týmu australských jachtařů, se kterými čtyři měsíce trénovala. Poslední cestu uskutečnila cestovatelka počátkem letošního roku  do Peru, kde společně s kamarádkou Martou Pelikánovou a dalšími přáteli navštívili Machu Picchu a Amazonii.

Výběr fotografií pro tuto výstavu nebyl pro autorku jednoduchý, zvláště, když v archívu jsou tisíce fotografií. Jak se to autorce povedlo, posuďte sami.

Milan Michalski