Informační povinnosti obecních úřadů podle zákonů o dani z hazardních her
Seznam provozovatelů loterií a sázkových her

Informativní přehled technických herních zařízení včetně sázkových her v kasinu za celou Českou republiku

Generální finanční ředitelství vydalo Informační leták o hazardu pro obecní a krajské úřady. Ministerstvo financí vydalo seznam provozovatelů loterií a sázkových her platný ke dni 1.11.2016 a přehled povolených zařízení k 31.10.2016.

Dne 15. 6. 2016 byly ve Sbírce zákonů publikovány zákony nově upravující oblast provozování hazardních her a jeho zdanění: zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách (dále jen „ZHH“), zákon č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her (dále jen „ZDHH“) a souhrnná novela č. 188/2016 Sb., kterou se změny v oblasti provozování hazardních her promítají do dvou desítek dalších předpisů

Zákony nabydou účinnosti 1. ledna 2017 s výjimkou několika ustanovení, která jsou účinná již od 15. června 2016. Bližší informace k dani z hazardních her je k dispozici na stránkách Finanční správy ČR.

Podle ustanovení § 8 odst. 2 ZDHH, které nabylo účinnosti dnem 15. 6. 2016, jsou obecní úřady povinny bezodkladně poskytovat správci daně (tj. finančním úřadům a Specializovanému finančnímu úřadu) informace

  • o ohlášení hazardní hry, jejíž provozování je předmětem daně z hazardních her (týká se tombol s herní jistinou vyšší než 100 000 Kč a turnajů malého rozsahu, které je však podle ZHH možno ohlašovat až od 1. ledna 2017),
  • o vydání, změně nebo zrušení povolení k umístění herního prostoru (týká se technické hry, binga a živé hry),
  • další informace získané při výkonu své působnosti v oblasti hazardních her, pokud je správce daně potřebuje pro výkon správy daně z hazardních her, tj. v době od 15. 6. 2016 do 31. 12. 2016 zejména informace o všech nových či měněných povoleních vydávaných obecními či krajskými úřady ještě podle § 18 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, která budou platná k 1. 1. 2017.

Předmětné ustanovení ukládá obecním úřadům povinnost shora uvedené informace posílat do datové schránky místně příslušným finančním úřadům včetně Specializovaného finančního úřadu. Místní příslušnost finančních úřadů se řídí u právnické osoby jejím sídlem (tj. sídlem provozovatele). Specializovaný finanční úřad je ve smyslu ust. § 11 zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, příslušným pro vybrané subjekty.

Seznam úřadů a další informace najdete zde na informačním letáku Finanční správy.

Seznam provozovatelů loterií a sázkových her

Seznam provozovatelů loterií a sázkových her, kteří jsou držiteli povolení Ministerstva financí (mimo věcné loterie, tomboly a výherní hrací přístroje povolované obcemi) - 1.11.2016. Možnost ověření společnosti provozující loterie a sázkové hry - Obchodní rejstříkSoubor ke stažení zde.

Informativní přehled technických herních zařízení včetně sázkových her v kasinu za celou Českou republiku

Ministerstvo financí, odbor 34 - Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi připravil aktualizovaný informativní přehled technických herních zařízení v České republice, kterým Ministerstvo financí vydalo povolení.

Přehled je aktuální k datu 31.10.2016 a celkový počet technických herních zařízení (EMR, IVT, LLS, VHP v kasinech atd.), včetně sázkových her v kasinu evidovaných bez rozdělení na technická a netechnická zařízení, dosahuje 50350 kusů