Nadace Proměny stále buduje nové parky                           

Až 25 mil. Kč na kompletní obnovu městského parku a odbornou pomoc při její realizaci nabízí městům již pošesté Nadace Proměny Karla Komárka.  Podporu z grantového programu Parky mohou aktuálně využít i menší obce nebo mikroregiony v celé České republice. Uzávěrka žádostí je na konci března 2017.

Koncepční řešení veřejného prostoru, včasné plánování jeho udržitelnosti, spolupráce s odbornou veřejností a zapojení místní komunity do procesu proměny – podle nadace hlavní ukazatele kvalitně připraveného projektu budou rozhodovat i o úspěchu žadatele, kterého vybere na podzim příštího roku. Do Grantové výzvy Parky 2016 se nyní mohou hlásit města a obce s více než 5 tisíci obyvateli, obvody a části větších měst s vlastním orgánem samosprávy a nově také mikroregiony (nad 5 tisíc obyvatel).

Grant do výše 25 mil. Kč je určen na obnovu nebo založení veřejného prostranství: například parku, veřejně přístupné zahrady či rekreační zeleně. Podmínkou je finanční spoluúčast města v min. výši 10 % celkového nadačního příspěvku. Součástí několikaleté spolupráce úspěšného žadatele s nadací je i odborná konzultační podpora ve všech etapách projektu, včetně organizace architektonické soutěže na návrh řešení proměny prostoru nebo pomoc s participací veřejnosti.

Pro zájemce o účast v grantové výzvě nebo o aktuální témata spojená s rozvojem městského prostředí pořádá Nadace Proměny konferenci Městské parky 2017 – 2. února v Praze. Užitečné informace jsou také volně dostupné na jejím tematickém portálu www.promenypromesta.cz.  Uzávěrka pro podání žádostí je 31. března 2017. Navazovat bude tříkolové hodnocení podaných žádostí, výsledky budou známy příští podzim. Vybraný projekt se bude realizovat minimálně další tři až čtyři roky. Další tři roky po jeho dokončení nadace přispívá i na údržbu.

Foto: dopravní hřiště v revitalizovaném parku "Jiráskovy sady" v Litoměřicích - akce Nadace Promny
Jiráskovy sady byly oceněny  v soutěži České ceny za architekturu

Právě letos končí tato etapa u projektu Ostrov Santos v Sušici dokončeného v roce 2013. Úspěšná a již několikrát oceněná revitalizace zdejšího lesoparku také patří k proměnám podpořeným Nadací Proměny Karla Komárka. Další z nich – Jiráskovy sady v Litoměřicích – je nyní v užším výběru České ceny za architekturu. Je uprostřed města a je plně funkční, navazuje na dopravní hřiště.  Před dokončením je obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli a další rozsáhlý projekt se připravuje v Plzni. (viz foto)

Fotografie - dokončování dětského hřiště v Litomyšli u Loučné stav z 24.9. 2016

Další informace na stránkách www.nadace-promeny.cz.

Město Česká Třebová má s Nadací Proměny svoje zkušenosti.  Před pěti lety vyhrálo soutěž o nový park Benátky. Díky němu získalo projektovou dokumentaci, která se však realizace nedostala, neboť podle sdělení vedení Nadace město Česká Třebová nedodrželo podmínky, které předtím byly přislíbeny.  A tak park Benátky zatím zůstal jen v plánech. Město na projektech dále pracuje a utratilo za ně už poměrně značnou částku peněz, podle mnohých občanů zbytečně, protože mezi občany není po parku v této lokalitě poptávka, přinese také nové mandatorní výdaje, zvláště když záměry projektantů jsou spíše odvážné. Uvidíme, jak bude vývoj v této oblasti pokračovat, v Litomyšli  budou mít (v podstatě skoro zadarmo) park a dětské kouzelné hřiště nábřeží řeky Loučné pár metrů od náměstí a zámku skutečně ve vynikajícím stavu. Můžeme jen závidět. Něco takového jsme mohli mít také v případě parku Benátky při lepší domluvě s vedením nadace Proměny. Když s nadací Proměny začali v Litomyšli před časem spolupracovat, mohli jsme je varovat, že to nemusí vyjít. Jenže  v Litomyšli se chopili příležitosti velmi dobře a dokázali věc dovést do úspěšného konce. Na stránkách nadace Proměny jsou však projektové stude na českotřebovský park stále k dispozici. Leč "náš" park existuje stále jen na této prezentaci....  (mm)