Otevření haly v České Třebové se blíží, další projekty           Na Skále budou navazovat


Pardubice (25. listopadu 2016) – Již brzy se obyvatelé České Třebové dočkají otevření nové sportovní haly, jejíž výstavba je financována z rozpočtu Pardubického kraje. Oblast Na Skále by pak měly oživit i další projekty, o kterých jednal hejtman Martin Netolický se starostou České Třebové Jaroslavem Zedníkem.
„Výstavba tělocvičny za necelých 57 milionů korun je první fází celkového rozvoje lokality Na Skále, protože se zde nacházejí i další sportoviště, která jsou dlouhodobě v neutěšeném stavu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Budeme s městem řešit využití stávající tělocvičny, aby byla pro sportovce i nadále využitelná. Jsme předběžně domluveni, že ji převedeme do majetku města, které připraví projekt na potřebnou opravu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Výstavba nové tělocvičny je pro kultivaci celé oblasti jen prvním krokem, další by měly následovat. „Nezbytná je rekonstrukce atletické dráhy a vůbec celého areálu, protože je léta zanedbávaný. Po nutných opravách by pak v areálu mohli žáci všech škol absolvovat hodiny tělesné výchovy,“ řekl hejtman Netolický a dodal, že město v souvislosti s výstavbou nové tělocvičny upravilo její okolí a vybudovalo nezbytné parkoviště.
Podpora pro nadšence běžeckého lyžování a turistické oblasti
Hejtman se starostou také otevřeli otázku údržby běžeckých tratí. Například na Šumavě vznikl systém, kdy by rekreační běžci na lyžích měli za využívání těchto tras platit, což hejtman jednoznačně odmítá. „Jestliže chceme, aby lidé sportovali i v zimě a v přírodě, tak je potřeba jim vyjít maximálně vstříc a ne od nich ještě vybírat peníze,“ řekl hejtman Netolický s tím, že řešení, nebo alespoň pomocí, by mohly být dotační programy. „Připravujeme dotační titul, který bude právě na úpravu tratí přispívat. V něm bude zohledněna například nadmořská výška tratí nebo četnost jejich využívání,“ vysvětlil hejtman.
Se sportem je také úzce spojeno odvětví cestovního ruchu. I na něj Pardubický kraj pravidelně přispívá, navíc výše podpory se od příštího roku zvýší, „Dosavadní podporu navýšíme o 100 tisíc korun na turistickou oblast, takže celkově se dostaneme na částku 400 tisíc korun. Navíc mohu garantovat, že během nastávajícího čtyřletého období výše podpory neklesne,“ podotkl Martin Netolický.