Dobrodružná věž bude na Pekláku o cca 100 metrů výš   
Odbor rozvoje města a investic ve spolupráci s Eko Bi s.r.o. připravil podklady pro podání žádosti o podporu pro rok 2016 v rámci vyhlášeného programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji II. Celkové investiční náklady na realizaci stavby dle projektové dokumentace pro územní řízení jsou předpokládány ve výši 5.647.579,- Kč včetně DPH  Město Česká Třebová požádalo v termínu do 7. června o podporu ve výši 1.500.000,- Kč. Přiznaná podpora byla však pouze 950 tis. Kč. Zastupitelé na jednání zastupitelstva odsouhlasili spolufinancování této akce pro příští rok 2017. Předpokládaná výše 4.147.579,- Kč včetně DPH se díky poskytnuté dotaci 950 tis. Kč zvýší na cca 4,600 mil. Kč., které budou pro tento účel rezervovány v příštím rozpočtu města na rok 2017.
 
V rámci projektu bude vybudována ve sportovním  areálu  Peklák vybudována multifunkční dobrodružná věž výšky 17,80 m. Doplňuje již nabízené aktivity a rozšiřuje cílovou skupinu uživatelů o rodiny s dětmi  do 15 let, případně i o organizované zájmové skupiny. Předpokládaná provozní doba multifunkční dobrodružné věže je za příznivého  počasí celoroční.  Zajistí se tak komplexnost poskytovaných služeb s cílem zvýšit atraktivitu místa, poskytnout komplexní služby celoročně využít areál. V rámci projekčních prací na projektu Singletrack Glacensis podprojektu Bike resort Orlicko - Třebovsko, byla v projektu věž zmíněna jako stavba související. Bohužel při snižování finančního rozsahu projektu nebyla stavba multifunkční věže zařazena do financované části projektu.

Multifunkční dobrodružná věž měla být umístěna v dolní části sjezdovky v rozšířeném místě nad oploceným areálem zahrádek, kde by nepřekážela (po pravé straně ve směru jízdy lyžařů).  Při schvalování jsem v červnu uvedl i to, že je škoda že není navržena na horním konci sjezdovky, kde by mohla plnit i funkci rozhledny, z místa "pod kopcem" toho mnoho neuvidíme. Nyní se ukazuje, že se lokalita pro umístění dobrodružné věže změní, ovšem díky námitkám při stavebním řízení.

V současné době probíhá stavební řízení na umístění stavby, během k plánované investici se vyjadřují i sousedé ze zahrádek, kteří si zde "nad svými hlavami" tuto stavbu nepřejí. To je důvodem pro změnu lokality. Dobrodružná věž je tedy nově koncipována o 100 - 150 m výše na sjezdovce, opět na stejné  straně sjezdovky  v místech, kde sjezdovku křižuje vycházková trasa přes Jelenici. Bude to  na jedné straně znamenat, že všichni, kteří budou chtít dobrodružnou věž využít, si budou muset vyšlápnout asi o 100 až 150 metrů dále (a výše), ale  bude to mít i další pozitivní dopady. Téměř 18timetrová věž bude zde přece jenom také místem lepšího rozhledu a současně zde budou snazší zakládací poměry. Tím se zmenší se objem nutných zemních prací, což se příznivě projeví v ceně. Tím by se atraktivnost dobrodružné věže měla zvýšit. Na horním konci sjezdovky by to možná bylo ještě lepší, ale to by zde musela jezdit lanovka.....

Plánek na horním obrázku je ještě lokalizován do původního umístění na zahrádky "dole".