Českotřebovský deník 310/2016 (5/12)

Vánoční koncert v evangelickém kostele na Trávníku 

V neděli 18.12.2016 v 15 hodin odpoledne vystoupí ve vytopeném evangelickém kostele na Trávníku v České Třebové skupina KUDYKAM z Vanovic.  Srdečně zveme českotřebovskou veřejnost !
 
Neváhejte navštívit výstavu v Modrém trpaslíku!

Od prvního prosincového dne zdobí výstava sester Daniely a Denisy  Ponomarevových, talentovaných studentek orlickoústecké „umprumky“, prostory klubu Modrý trpaslík v České Třebové. Atmosféru vernisáže výstavy Dual umocnil ve čtvrtek 1. prosince koncert legendy české písničkářské scény Vladimíra Merty. Perokresby sester Ponomarevových mohou návštěvníci klubu zhlédnout při všech prosincových akcích. Tou nejbližší bude čtvrteční koncert skupiny Ladě, v sobotu 10. prosince se představí trojice DjS v rámci Hip Hop Cla6 no.1. Vrcholem adventního programu v Trpaslíku bude 17. prosince sólové vystoupení Lenky Dusilové. V čase vánočním bude alternativní klub otevřen ještě 28. prosince v rámci akce Duo podprůměrných: (čtené) divadlo Foto:  Michal Horák

Termín českotřebovského cyklomaratonu 2017 zatím není pevně stanoven


Je to téměř k nevíře, ale Velká cena České Třebové má za sebou již osm ročníků. Každoročně se závodu zúčastňuje kolem 200 bikerů, potěšitelný je nárůst závodníků v dětských kategoriích. Trojnásobným vítězem cyklomaratonu je olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. „V průběhu osmi let v České Třebové závodili cyklisté z Česka, Slovenska, Polska a Velké Británie. Tratě v okolí našeho města jsou krásné, ale náročné. Vím, že někteří bikeři jezdí raději rovinaté závody, ale takovou cestou my nepůjdeme,“ říká Vladimír Vaněk. Termín Českotřebovského cyklomaratonu 2017 je zatím nejistý. S největší pravděpodobností se pojede buď 25. června nebo 6. srpna.
Na každé třebovské základní škole mají školní parlament

Možná nejaktivnější školní parlament mají na ZŠ Habrmanova, tedy na "Července". Jeho  zástupci se zúčastnili také krajského jednání školních parlamentů v Pardubicích. V závěru listopadu se pak společně se zástupci pedagogického sboru školy měli možnost setkat v zasedací síni radnice se starostou Jaroslavem Zedníkem a místostarostkou Jaromírou Žáčkovou. Na setkání vznikla zajímavá diskuze, na které  žáci vysvětlili své požadavky směrem ke škole ale i k vybavení školního prostoru, zástupci vedení města nabízeli pokračování spolůupráce, rádi se seznámí s dalšími podněty ze strany žáků školy, některé z nich jistě bude možné realizovat. Setkání bylo živé, bezprostřední, nikdo se nebál promluvit. Žáci měli s sebou dostatek připraveného materiálu o své dosavadní práci ve školním parlamentu. Hovořili také o tom, že některé podněty získali právě n a krajském setkání školních parlamentů v Pardubicích. 
Školní parlamenty pracují také na zbývajících základních školách v Nádražní ulici a také na ZŠ Ústecká. I jejich členové se setkají ještě v prosince s představiteli našeho města . V úterý 13.12.2016 se první setkání uskuteční dopoledne v 9:30  hodin se členy školního parlamentu ZŠ Parník a odpoledne od 14.00 hod se zástupci školního parlamentu ZŠ Nádražní ulice.  Fotografie ze setkání se členy školního parlamentu ZŠ Habrmanova.
 
Před rokem vznikla myšlenka obnovit skácený totem v Srnově.
Realizace se podařila do 10 měsíců!

Na předvánoční schůzi ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko (dne 7/12 2015) vznikla v rámci plánování práce na další rok při diskuzi v rámci ZO ČSOP Podorlicko iniciativa obnovit v Srnově totem. Říkalo se, že ani nemusí být tak veliký, jako byl ten, který loni dosloužil. Jeho následník Totem II. měl  navázat na  tradici, jde přece o důležitý orientační bod navíc zmíněný a nafilmovaný v televizní reportáži, místo pro svatební obřady a další akce.  Podle předběžného jednání s zástupci Lesů  by bylo možné materiál - modřínové dřevo získat i bezplatně. Nový totem nemůže udělat každý, pro jeho vzory a náměty je třeba dodržet pravidla, navíc to bude stát  nějaké peníze. Členové ZO ČSOP tuto myšlenku na loňské předvánoční schůzce všeobecně podpořili i s tím, že jsou ochotni pomoci s uspořádáním sbírky, která by výrobu a postavení nového totemu uspíšila.  Tak byla odstartována příprava, definitivní řešení padlo až na jarní výroční členské schůzi organizace. Členové a funkcionáři též požádali i o náměty z řad veřejnosti. "Trampské hnutí v České Třebové a okolí má slavnou historii a tak lze věřit, že se nového totemu a jeho slavného znovupostavení brzo dočkáme," psal před rokem Českotřebovský zpravodaj. Jak to bylo dál už nyní všichni víme, akce se podařila a díky velkému pochopení Obce Rybník nebylo třeba pořádat ani sbírku.  Českotřebovské trampské hnutí  má opravdu slavnou historii. Bylo proto trochu ostudou, když trampskou výstavu  bylo loni z jara nutné uspořádat v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí.  Jenže i zde se vývoj dostal trochu kupředu. Existuje myšlenka vybudovat samostatné trampské muzeum celostátního formátu a jedním hlavních kandidátů na jeho umístění je právě Česká Třebová respektive Českotřebovsko. Zatím nic konkrétního, ale na příkladu rychlé realizace myšlenky nového Totemu II. je možné vidět, že i zde se mohou  věci dát rychle do pohybu. Trampové totiž stárnou s jejich vůle se tím násobí, potřeba zachovat trampské myšlenky pro další generace je hodně potřeba.... (mm)