Českotřebovský deník 312/2016 (7/12)
Příběh vánočního stromu na českotřebovském Starém náměstí

Je to 11 metrů vysoký stříbrný smrk, který vyrostl na soukromém pozemku v České Třebové v ulici U Podhorky. Byl obdivován, ale současně také proklínán , protože svými rozměry  obtěžoval obyvatele domku a ani sousedé z něho nakonec neměli velkou radost. Nevyrostl na rovině, ale na náspu nad okolním terénem a jeho mělce založené kořeny  měly zejména při větrném počasí do dělat, aby strom udržely. Kýval se v tru dobu velmi intenzivně, sousedé k němu vzhlíželi  v takových případech s obavami.  Eko Bi akceptovalo nabídku majitele a tak se v den Jabkancové pouti v sobotu 19. listopadu, kdy však ("na potvoru") panovalo zrovna velmi nevlídné počasí,  přijeli zaměstnanci zelené party Eko BI s odpovídající technikou. Uložení stromu na podvozek však neproběhlo bez problémů. asi 4 metry od vrcholu byl kmen stromu porušen a bylo nutné jej zpevnit a vyspravit tak, aby nemohl po instalaci na náměstí nikoho ohrožovat.   K tomu byla zapotřebí další technika. Akce se podařila, zpevnění bylo provedeno pomocí pásovice,  trubek a to tak mistrně, že si toho nikdo z pozorovatelů na náměstí ani nepovšimne. Byla to ovšem strašná práce navíc, provedená ovšem na jedničku. Strom je ozdobený, a začátek adventu v neděli 27. listopadu se skutečně podařil. Elektronika navíc pravidelně umožňuje v těch nejaktuálnějších časech (každou hodinu od 17 do 21 hodin) sledovat stejné efekty, jako byly při slavnostním rozsvícení vánočního stromu.  Celá parta od Eko Bi. může být na svou práci hrdá a je třeba jim všem za vše poděkovat. Vánoční strom 2016 máme skutečně pěkný a mohou nám jej v řadě měst závidět. Současně byl vyřešen problémový strom ohrožující okolí v ulici U Podhorky.
Na první fotografii je snímek stromu na původním stanovišti z loňského léta 2015, další fotografie byly pořízeny  19. 11. odpoledne.  (mm)

Výzva pro pořadatele akcí v České Třebové

Město Česká Třebová vyzývá občany a pořadatele akcí v České Třebové k předložení návrhů akcí pro veřejnost, při jejichž konání by měla být zkrácena zákonem stanovená doba nočního klidu.
V souvislosti se změnou zákona o přestupcích a s přijetím nového zákona o některých přestupcích připravuje město Česká Třebová obecně závaznou vyhlášku, která stanoví výjimečné případy (slavnosti, akce), při nichž je vymezena kratší doba nočního klidu. Město Česká Třebová se proto obrací na občany, spolky (sportovní oddíly) nebo jiné právnické osoby, aby nejpozději do 31.12.2016 zaslali na Městský úřad Česká Třebová návrh akcí pro veřejnost, u kterých se domnívají, že by měly být ve vyhlášce uvedeny. V této lhůtě lze podat k předmětu výzvy i připomínky či jiné podněty. U stanovených akcí může být doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou, od 01.07.2017 při nichž nemusí být doba nočního klidu dodržována. Dobou nočního klidu se rozumí doba od 22:00 do 06:00 hodin. Návrh by měl obsahovat: termín (datum a čas konání akce nebo způsob jeho určení), identifikační údaje pořadatele, zdůvodnění významu akce pro město, kontaktní údaje navrhovatele. Návrh zašlete na adresu: Městský úřad Česká Třebová, Odbor právní, Staré nám. 78, 560 02 Česká Třebová.
O konečné podobě obecně závazné vyhlášky rozhodne zastupitelstvo města. Mgr. Karel Honl odbor právní MěÚ Česká Třebová
 
Nové ceny vody v České Třebové, Přívratu a Zhoři 

Rada města projednala ve funkci valné hromady vodárenské společnosti  také otázku změny ceny vodného a stočného. Odsouhlasila předložený návrh nákladů a výnosů Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o. v r. 2017. a ceny vodného a stočného pro obyvatele a ostatní odběratele od 1.1.2017 takto :
cena vodného v Kč za m3 bez DPH …………..… 29,60 Kč
cena stočného v Kč za m3 bez DPH …………..... 26,40 Kč
cena vody předané v Kč za m3 bez DPH …….… 15,30 Kč.
Proti roku 2016 se jedná o zvýšení ceny o cca 2%
 
Co rádi jíte" v Chalupě u Kateřiny 10. 12. 2016 od 11,30 hod.

  • Valašská kyselica
  • Pečená kachna, knedlík, zelí
  • Uzené maso v bramboráku, zelný salát
  • Rohlíky plněné mákem
  •  
    Rieter patří mezi společensky zodpovědné firmy

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem společnosti Rieter CZ Janem Lustykem. Mezi témata jednání patřil také odpovědný přístup společnosti k regionu, ve kterém působí. Společnost je totiž dlouhodobě velmi aktivní v podpoře zdravotnictví, kultury či sportu.
    „Společnost Rieter patří mezi společnosti, které se snaží podporovat region celou řadou aktivit, a to nejen v oblasti kultury a sportu, kde za zmínku stojí dlouholetá podpora Kociánovy houslové soutěže, ale také například Smetanovy Litomyšle. Mezi sportovní aktivity bych zařadil mnohaletou podporu tenisových turnajů, a to jak v podobě Rieter Cupu, tak v příštím roce již třetího ročníku mezinárodních tenisových turnajů Rieter Open v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které Pardubický kraj zařadil do dokumentu Tvář kraje, jelikož vnímáme jako důležité podpořit tuto akci s kvalitní mezinárodní účastí, která je zařazena do kalendáře ATP,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že společnost je aktivní také v podpoře Orlickoústecké nemocnice. „Prostřednictvím nadačního fondu S námi je tu lépe! uvolňuje Rieter pravidelně významnou finanční částku na podporu technického vybavení Orlickoústecké nemocnice. Jsem také rád, že tento nadační fond může sloužit jako dobrý příklad při zakládání obdobných fondů v dalších regionálních nemocnicích,“ dodal hejtman Netolický.
     
    Kraj znovu podpoří seriál cyklistických závodů. Jejich garantem je olympionik Jaroslav Kulhavý

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se dnes v Ústí nad Orlicí setkal s Jaroslavem Kulhavým. S olympijským vítězem z Londýna a stříbrným medailistou z Ria hovořil především o podpoře cyklistiky v regionu a spolupráci v rámci cyklistického projektu Hledá se vítěz!, který je určený pro mladé cyklistické nadšence.
    „Jarda Kulhavý je díky svým výsledkům vzorem pro celou řadu mladých začínajících cyklistů. Proto považuji za správné, abychom i nadále pokračovali v podpoře seriálu závodů Hledá se vítěz!, který kromě toho, že přiláká mladé ke sportu obecně, může nalézt také Jardova nástupce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem rád, že je Jarda patriot a snaží se podporovat oblast, kde se narodil, a kde i nadále žije. Je příjemné sledovat, že se úspěšní lidé hrdě hlásí ke svému rodnému městu a kraji a hlavně zůstávají normálními lidmi,“ dodal hejtman Netolický.)
    Roubená 12tiboká stodola ze 17 století se stěhuje z Čisté do Trstěnice

    V Trstěnici u Litomyšle se díky snaze Spolku archaických nadšenců a Institutu lidového kulturního dědictví vrací k životu unikátní stavba – polygonální stodola ze 17. století. Ta kdysi stála v obci Čistá, jenže kvůli nutné rekonstrukci ji její zachránci rozebrali a nyní znovu skládají o pár kilometrů dál. Rekonstrukci významného objektu podpořil částkou 500 tisíc korun také Pardubický kraj.
    „Muzea a skanzeny připomínající životy našich předků mají v Pardubickém kraji, ať už třeba v Hlinsku nebo na Veselém kopci, dlouholetou tradici, a proto je budeme i nadále podporovat,“ řekla krajská radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová. „Roubená polygonální stodola je unikátní svědectvím tehdejší doby, byla by velká škoda, kdyby se jí nepodařilo zachránit a zpřístupnit veřejnosti,“ dodala Hana Štěpánová, která si vznikající stavbu prohlédla v rámci dne otevřených dveří v Mikšíkově statku stojícího hned vedle.
    Spolek archaických nadšenců ve spolupráci s Institutem lidového kulturního dědictví realizuje projekt na obnovu roubené polygonální stodoly. Jeho cílem je záchrana unikátní dvanáctiboké roubené stodoly z Čisté u Litomyšle, pocházející z konce 17. století. Stavba byla v roce 2015 podrobně zdokumentována, demontována a převezena na místo dočasného uložení, kde je postupně rekonstruována. Spolu s dalšími památkami lidového stavitelství bude polygonální stodola součástí nově vznikajícího a veřejně přístupného muzea v přírodě v Trstěnici u Litomyšle