Českotřebovský deník 313/2016 (8/12)

Ochránci přírody na předvánočním posezení hodnotili rok 2016

Společným předvánočním setkáním vrcholí rok v ZO ČSOP Podorlicko již tradičně.  V adventní době je potřeba se na chvilku zastavit, zhodnotit  proběhlé akce a již v této době také uvažovat co dál, co dělat v roce následujícím.  Grantové programy jsou totiž právě vyhlášeny a je třeba reagovat, vybrat takové programy, které budou právě pro práci ochránců přírody užitečné. Předsedkyně organizace PaedDr. Hana Grundová hodnotila rok jako úspěšný, prakticky se podařilo stanovený program naplnit a také očekávaný finanční výsledek hospodaření organizace za letošní rok 2016 nepočítá s problémy.  Rozhodně nejúspěšnější akcí roku, kterou si ZO ČSOP Podorlicko dala do svého plánu byla instalace nového Totemu II. v Srnově. Slavnost nového totemu 16. října byla také nejnavštěvovanější akcí, která se v roce podařila. Nesmíme ovšem zapomínat ani další tradiční  a velmi užitečné  akce ochránců přírody, jako je např. mapování a ochrana orchidejí, hub, a především záchranný transfer obojživelníků v lokalitě u Přívratu, který patří mezi nejrozsáhlejší záchranné transfery živočichů v ČR.  Akce ČSOP  má trvalý ohlas, jehož důsledkem bude vybudování trvalých ochranných  zábran zatím alespoň na části území, v tzv. sektoru 5. Bude vybudováno  asi 500 metrů trvalých zábran vybudovaných po obou stranách silnice a dva propustky, podchody. Zařízení usnadní každoroční práci ochránců přírody. ZO ČSOP bude vybudované zařízení udržovat a obhospodařovat.  Po vyhodnocení jeho účinnosti pak bude zvolen další postup. Trvalé zábrany a propustky by měly pomoci chránit obojživelníky i při jejich zpětném přesunu z rybníků směrem do lesů. Zařízení bude vybudováno s pomocí operačního programu Životní prostředí 14+.
V předběžném programu akcí na další rok 2017 nebude opět chybět tradiční podzimní akce: Mykologické dny. Ty se uskuteční  v druhém říjnovém víkendu již po patnácté a proto se plánují  slavnostnější a s bohatším a rozsáhlejším programem. Mykologické dny 2017 mají být opět mezinárodní. Účast již přislíbila delegace italských mykologů z našeho partnerského města Agrate Brianza a předpokládá se také účast delegace ochránců přírody  z ze Svitu a polské Olawy.  Mykologové také přemýšlí o tom, jaké přední české odborníky pozvat. Můžeme se tedy těšit na zajímavá setkání.  (mm)
 
Českotřebovské děti čtou!

Literární soutěž Lovci perel ukončena, 42 dětí přečetlo neuvěřitelných 285 knih :-)

Čtenáři dětského oddělení se letos opět zúčastnili oblíbené celoroční soutěže Lovci perel. Tato hra mění čtení v dobrodružství a z práce s knihou dělá zábavu. Vybrané dětské knížky se ve hře stávají perlorodkami a přinášejí čtenářům zajímavý zisk v podobě opravdových perel, za které děti na konci roku dostávají odměny. Mohou si je vybírat během celého měsíce prosince na dětském oddělení. Snažíme se děti motivovat k četbě knížek, učíme je pracovat s textem a informacemi, ale především je to atraktivní trávení volného času a zábava pro děti. Na 1. místě se umístila Fišarová Natálie, na 2. místě Petrová Štěpánka a na 3. místě máme dvě lovkyně Vaverkovou Štěpánku a Kubátovou Andreu. Na pobočce Parník získala první místo Vašatová Eliška, na druhém místě Číp Adam a třetí místo patřilo Vojtasové Veronice. Gratulujeme všem dětem, které se projektu zúčastnily a získaly perly, je fajn, že vás stále baví číst. Soutěž ale nekončí, hned 2. ledna 2017 startuje další ročník, čtenáři se tak mohou opět ponořit do čtenářských zážitků a lovit perly, bližší informace na dětském oddělení.
Martina Štosová,  Městská knihovna
 
Od českých silnic v loňském roce zmizely další tisíce stromů, také v Pardubickém kraji

Arnika sestavila každoroční statistiky kácení a výsadby stromů podél silnic v českých krajích. Údaje krajských silničních správ za rok 2015 přinesly smutnou zprávu. Poměr mezi pokácenými (15 600) a vysazenými stromy (9 100) se opět výrazněji vychýlil směrem ke kácení.Nyní se ukazuje, že nešlo o nastolení dlouhodobého trendu. Od roku 2003 tak bylo podél českých silnic vykáceno už téměř 200 000 stromů a vysazeno přitom jen asi 120 000 stromů (2). České aleje tak nadále z krajiny i měst a obcí mizí. Z dlouhodobého hlediska se téměř rovnocenný poměr mezi kácením a novou výsadbou daří udržovat v Jihomoravském, Moravskoslezském, Pardubickém a Středočeském kraji.   Arnika letos také vyhodnotila poměr mezi počtem vykácených stromů a novou výsadbou v období 2011 - 2015. Čísla hovoří v neprospěch vysázených stromů. Zjednodušeně lze konstatovat, že za 3 vykácené stromy byly vysázeny pouze dva. V roce 2014 sice došlo k mírnému zlepšení, výsledky za rok 2015 však nepotvrzují, že by šlo o dlouhodobý trend. V samotném roce 2015 nejvíc stromů zmizelo od silnic v Jihočeském (3 179 pokáceno, 683 vysazeno), Královehradeckém (1 183 ku 174) a Pardubickém kraji (1 261 ku 229). Výsledky Jihočeského i Královehradeckého kraje vycházejí výrazně ve prospěch kácení dlouhodobě. V případě Pardubického kraje by byla škoda, kdyby mělo jít o nastolení nového směru, protože v dlouhodobém hledisku kraj dosahuje velmi optimistických výsledků.  Stromy v loňském roce naopak přibyly podél silnic Libereckého (694 pokáceno, 982 vysazeno), Moravskoslezského (764 ku 1 013) a Středočeského kraje (467 ku 523). V podstatě vyrovnaný poměr vykázal Kraj Vysočina (2 084 ku 2 057).
Vážná dopravní nehoda na Tyršově náměstí  

Stala se podvečer 6. prosince 2016 krátce kolem 16 hodiny již za obtížné viditelnosti. Šedesátiletá řidička osobního vozidla Škoda Octavia jedoucí po silnici č. I/14 ve směru k centru města se z dosud nezjištěných příčin střetla s nezletilým dítětem mimo přechod pro chodce. Ke střetu došlo na příjezdu ke světelné křižovatce od Ústí n.O. Dítě utrpělo těžká zranění,  bylo rychlou lékařskou pomocí transportováno do královéhradecké fakultní nemocnice. Dechová zkouška na alkohol byla negativní Škoda na octavii je předběžně vyčíslena na 25 tisíc korun. Doprava byla až do 18. hodiny ve směru od Ústí odkláněna do Masarykovy ulice Jestli jste střet viděli a můžete nám nehodový děj popsat, ozvěte se nám prostřednictvím linky 158 nebo na telefonní číslo 974 580 251.
Ohlédnutí Martina Šebely za čerty ve Třebové


V Praze byla vyhodnocena celostátní soutěž Firma roku a Živnostník roku - z našeho kraje nikdo

Vodafone Firma roku 2016
1. místo HOKAMI CZ, s.r.o. - výroba elektroniky (Liberec)
2. místo Beznoska, s.r.o. - výroba a prodej kloubních náhrad pro lidské a psí pacienty (Kladno)
3. místo KUFI INT, s.r.o - výroba komponentů a elektroniky (Plzeň)
 
Česká spořitelna Živnostník roku 2016
1. místo David Lomos - zakázková výroba šperků (Roztoky)
2. místo Magdalena Válková - nealkoholické nápoje a vinařství, regionální turistika (Strážovice)
3. místo Lucie Ernestová - grafické studio - tvorba her a dárků pro každou příležitost (Hradec Králové
Vodafone Odpovědná firma roku 2016
1. místo Koyo bearings Česká republika, s.r.o. (výroba jehličkových a válečkových ložisek a výrobu kladek pro automobilový průmysl, strojírenství a poprodejní sektor - Olomouc)
                            
Česká spořitelna Startup roku 2016
1. místo Neuron soundware ltd.  (využívání neuronové sítě - analýza zvuků - Londýn)
 
České podnikatelské stříbro 2016
1. místo KOH-I-NOOR HARDTMUTH   (producent a distributor uměleckých, školních a kancelářských potřeb - České Budějovice)
 
Adventní výstava klientů sociálních  služeb přivála do Reálky vánoční pohodu

Pardubice (7. 12. 2015) – Vánoce se nezadržitelně blíží a jejich kouzlo dorazilo také na krajský úřad. Budova Reálky už čtvrtý rok za sebou hostila předvánoční výstavu výrobků, které pomohli vytvořit klienti poskytovatelů sociálních služeb. Pestrou nabídku svíček, zástěr, vonných polštářků a dalších nápaditých předmětů doplnila také kulturní vystoupení s vánoční tématikou. Vánoční náladu pomohla dokreslit také vystoupení v podání klientů ze školy Svítání, Stacionáře Ústí nad Orlicí, SeniorCentra Skuteč a stacionáře Slunečnice v Pardubicích. Adventní výstavy se tradičně účastní jednak poskytovatelé sociálních služeb z řad neziskových organizací, tak také zástupci příspěvkových organizací zřizovaných Pardubickým krajem a obcemi v regionu.
 
Nová péče o onkologické pacienty v Chrudimi

Na návrh radního Ladislava Valtra schválili krajští radní finanční příspěvek ve výši 200 tisíc korun na rekonstrukci domu pro paliativní stacionář v rámci Hospice Chrudim. Ten již od jara tohoto roku rekonstruuje památkově chráněný dům v centru Chrudimi. Předpokládané dokončení stavby je plánováno na jaro 2018.
„Stávající hospic plánuje rozšířit své služby o paliativní stacionář, tedy zařízení pro nevyléčitelně nemocné, jehož cílem je zajistit služby zejména pro onkologické pacienty ve fázi postupujícího onemocnění, kteří ještě nepotřebují lůžkový hospic, ale již nemohou být v domácím prostředí,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „V současnosti neexistuje pro tyto pacienty zařízení sociálních služeb, které by jim bylo schopno poskytnout potřebné sociální i zdravotní služby. Zařízení bude poskytovat pobytové služby formou chráněného bydlení a týdenního stacionáře, případně denní službu, tedy paliativní stacionář,“ dodal radní Valtr.