Českotřebovský deník 314/2016 (9/12)
Ocenění Milanu Richterovi – za dárcovství krve

Dne 3. prosince 2016 se v Malostranském paláci v Praze konalo již páté setkání výjimečných dárců krve, kteří dovršili 250 čestných darů krve nebo její složky. Na tomto setkání, které se koná jednou za dva roky, byla předána nejvyšší vyznamenání ČČK dárcům krve - plakety Donum sanguinis - donum vitae neboli Dar krve - dar života.
Oceněno bylo 155 dárců a nejvíce odběrů krve či plazmy měl na svém kontě Milan Richter -  373 odběrů.
Milan Richter je veřejnosti  především  známý svými každoročními vytrvalostními sportovními výkony, organizací dálkových pochodů a cyklojízd,  publikační činností a literární tvorbou.
S dárcovstvím krve se nikde neprezentoval, tak to na něho prozradím já:
Na převzetí ocenění v Praze si vzal pracovní volno a po návratu jsem ho požádal o ukázání plakety a diplomu a vyfotil jsem ho s diplomem v ruce.. Když jsem si doma na počítači prohlížel fotku, všiml jsem si, že má na levé paži jakousi nepatřičnou skvrnu. Není to skvrna, je to čerstvá 374. náplast jeho dárcovského života, protože ráno byl na transfuzní stanici. A v dárcovství bude kontinuálně pokračovat.
Jak je psáno v ocenění Milan Richter prokázal ojedinělý a hluboce lidský akt mnohonásobného bezpříspěvkového dárcovství krve! Osobně jsem rád, že si toho v ČČK všimli. Václav Polák

PS: Mezitím za ním přijeli redaktoři z pardubického deníku MF Dnes a věnovali mu většinu stránky ze 7.12.2016.


Hledáte tablo absolventů českotřebovského gymnázia?

Najdete ho na tomto odkazu http://www.gymnct.cz/soukupova/oslavy/Tabla/ipage00048.htm
 
Dotaci na zvýšení bezpečnosti dopravy na silnici I/14 dostaneme

Úsilí všech, kteří se zasloužili o přípravu žádosti o dotaci na úpravy chodníků a veřejného osvětlení podél silnice i/14 v úseku Lhotka (na Špici) - Parník (Kaufland) a dále až na světelnou křižovatku  na Tyršově náměstí bylo úspěšně zakončeno. Dotace bude. Město zatím získalo zprávu  elektronickou poštou.  Předpokládané investiční náklady jsou rozpočtovány ve výši 23,8 mil. Kč.  Podpora bude poskytnuta  z Integrovaného regionálního  operačního programu v rámci 18. výzvy "Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy". Žádost byla odeslána v dubnu. t.r.  Rozhodnutí, které mělo přijít již v průběhu listopadu bylo provedeno až v předchozích dnech.  Projekt byl také ještě před podáním podroben bezpečnostnímu auditu  a bezpečnostní inspekci pozemních komunikací, které provedl Ústav soudního znalectví při Fakultě dopravní ČVUT Praha. Důsledkem přijetí dotace budou rozsáhlé stavební činnosti, které budou realizovány již od jarních měsíců roku  2017 tak, aby byly práce na chodnících dokončena ještě před velkou rekonstrukcí silničního tělesa. Při rekonstrukci I/14 v Č. Třebové, kterou bude financovat a provádět ŘSD, nepůjde jen o obnovu vrchních asfaltových vrstev, ale o rekonstrukci podloží tak, aby vozovka vydržela bez problémů i těžkou dopravu. Rekonstruovaná silnice pak dostane nový povrch, tzv. "tichý asfalt". Součástí akce by měla být také výměna oken ve vytipovaných objektech podél silnice I/14.

Pardubický kraj počítá se zateplením historické budovy orlickoústeckého gymnázia, potřeba jsou i další opravy

Ústí nad Orlicí (9. prosince 2016) – Pobyt ve škole zejména v zimních měsících by mohl být pro studenty orlickoústeckého Gymnázia T. G. Masaryka v dohledné době o poznání příjemnější. Pardubický kraj jako zřizovatel školy podal žádost o dotaci na zateplení historické budovy, které přinese mimo jiné významné energetické úspory. Nejen o tomto projektu hovořil s vedením školy v rámci návštěvy gymnázia hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který následně studentům také přednášel.
„Očekáváme, že se nám v následujících dvou letech podaří získat finanční prostředky na rekonstrukce zajišťující energetické úspory v takzvaných historických budovách, které byly v minulosti trošku opomíjeny. Bylo to z toho důvodu, že dotační programy neumožňovaly na tyto rekonstrukce čerpat prostředky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V následujícím období už to možné je, a proto jsme o peníze požádali. Rozpočet Pardubického kraje je nastaven tak, že s prostředky na rekonstrukce počítá. Uvidíme, jak s žádostí uspějeme,“ dodal hejtman Netolický s tím, že podobná situace se týká také historických budov gymnázií v Litomyšli, České Třebové a Vysokém Mýtě.
Gymnázium T. G. Masaryka nedávno slavilo výročí 70 let od založení. Letitá historie se na budově gymnázia projevuje i na dalších místech. V blízké budoucnosti je v plánu renovace elektrorozvodů a osvětlení v sedmi specializovaných učebnách. Aktuálně se také řeší možnosti opravy podloží ve vestibulu školy.
 
Hejtman za katedrou
Návštěvy školy využil hejtman Martin Netolický také k uspořádání přednášky a diskuze pro studenty prvního a druhého ročníku čtyřletého gymnázia. Tématem devadesátiminutového bloku byla veřejná správa potažmo činnost kraje, nicméně studenti se s chutí pustili také do debaty o historických souvislostech. Hejtman také apeloval také na to, aby jako gymnazisté pokračovali ve studiu na vysokých školách.