Českotřebovský deník 318/2016 (13/12)

Třebováci na Zimním poháru ČR – Morava 11letého žactva v plavání

Na Zimní pohár ČR – Morava 2016 11letého žactva v Třebíči se kvalifikovali Nela Hýblová, Adam Sponner, Vojtěch Šilar a Vojtěch Štantejský.  Skupinka plavců vyrazila na cestu už v pátek, protože závod byl vtěsnán pouze do jednoho dne.
Sobotní den byl tedy velmi nabitý, na našich závodnících byla v odpoledních hodinách znát únava, přesto si všichni chlapci zaplavali nové osobní rekordy. I přes jejich velké úsilí to bohužel na stupně vítězů nestačilo.
Od Nelči Hýblové se očekávalo, že se svými výkony zařadí mezi nejlepší plavce na tomto poháru, a naše očekávaní naplnila! Celkem startovala v šesti disciplínách a vyplavala pět medailí. Na 100 m znak, 100 m motýl, 400 m volný způsob vybojovala stříbro a na 200 m volný způsob a 200 m znak dosáhla na bronz! Ve startu na 100 m volný způsob skončila na neoblíbeném čtvrtém místě. Ve všech startech vytvořila nové osobní rekordy. Spokojena s výsledky byla nejenom pí trenérka Lída Tmějová.
Za podařené výkony každého velice chválím a zároveň Všem přeji hodně úspěchů v nadcházejícím roce 2017.
Hýbl David

Parkování na Hýblově ulici a jeho časové omezení

Hýblova a také Moravská ulice patří do zóny zákazu stání, kde lze parkovat pouze na vyznačených parkovištích. Na nich je časově omezené stání např. 20 minut, ale pouze ve vyznačeném čase tedy např. od 8 - 16 hodin.  mimo tuto dobu je na  úsecích, označených jako parkoviště stání dovoleno  bez časového omezení, tedy také bez nutností mít a nastavit si parkovací hodiny. Značka parkoviště musí být zopakována po každé křižovatce,  před křižovatkou parkoviště končí a další začíná až zase za příslušnou dopravní značkou. Na Hýblově ulici tyto značky na sebe navazují, ne však např. na ulici Moravské, kde je značka parkoviště vyznačena od Starého náměstí až po nedávno nově vydlážděnou ulici Průchodní. Další možnost zaparkovat je však až  za pivovarem Faltus ve směru na ulici Moravskou, aby zde bylo možné zajistit nakládání a skládání zboží. Tyto detaily byly na dodatkových tabulkách vyznačeny poměrně nedávno a možná si toho všichni nevšimli. Večer tedy můžete zajít v klidu např. na koncert do kostela sv. Jakuba nebo na večeři do restaurace Faltus a pokud jste zaparkovali za značkou "Parkoviště" (byť se symbolem parkovacích hodin), tak parkujete správně, i když zde budete stát třeba tři hodiny...
 

Rozpočet Pardubického kraje 2017  schválen jako přebytkový 

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo krajský rozpočet na rok 2017. Ten stejně jako v předchozích letech počítá s přebytkem, a to ve výši necelých 46 milionů korun, který bude v průběhu roku využit na investiční činnost kraje společně s případným zvýšeným inkasem daní.
Schválený rozpočet kraje je stejně jako v předchozích letech přebytkový s rezervou necelých 46 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v průběhu roku znovu předpokládá zapojování zvýšeného inkasa daní. „Postupovali jsme stejně jako v předchozích letech, a proto je příjmová stránka v oblasti sdílených daní nastavena poměrně konzervativně. Finance, které budou vybrány nad rámec rozpočtu, zapojíme stejně jako v minulosti do investiční činnosti kraje ve všech oblastech. Predikce Ministerstva financí nám říká, že pro náš kraj je v příštím roce předpokládána částka 3,5 miliard korun, což znamená, že jsme téměř 300 milionů pod predikcí a lze proto předpokládat naplnění příjmové stránky a její překročení,“ řekl hejtman Netolický a dodal: „Již na únorovém zastupitelstvu budeme navrhovat první rozpočtová opatření na základě reálného výsledku roku 2016. Při schvalování rozpočtu na tento rok jsme nevěděli, zda bude krajům dorovnáno rozpočtové určení daní, které jim v minulosti odebrala tehdejší Nečasova vláda. S těmito prostředky jsme proto raději v rozpočtu nepočítali a již nyní víme, že budeme moci zapojit částku okolo 200 milionů korun.“
Celkové příjmy schváleného rozpočtu jsou nastaveny ve výši 3 363 781 tisíc korun. Výdajová stránka je navržena v objemu 3 317 946,28 tisíc korun. (Fotografie z dnešního jednání Zastupitelstva Pardubického kraje Luboš Kozel)
Pátek 17.února 2017 ve 20 hodin
Diskoples - 1.FC Rejlov pořádá diskoples - sál VOŠ a SŠT Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Otto Šabart.  Vstupné - 150 Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - 1.cena : LED HD 32“ televizor. Srdečně zvou pořadatelé.
 
Kraj přijal dotaci na vybavení pardubické nemocnice 

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválilo přijetí dotace od statutárního města Pardubice. Finanční prostředky ve výši 3,9 milionů korun poputují na nákup přístrojového vybavení pro pardubickou nemocnici. „Dotace bude použita na modernizaci přístrojového vybavení pardubické nemocnice, konkrétně pak perinatologického centra, očního oddělení, oddělení Interní kliniky, ORL kliniky a Centrálního operačního sálu,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr s tím, že celkově se jedná o osm přístrojů, a sice čtyři kardiotokografy, kraniotom, perimetr, elektrokoagulační přístroj a videogastroskop.
 
Zastupitelstvo kraje podporuje výsledek referenda v Králíkách 

Zastupitelé Pardubického kraje na svém úterním jednání přijali usnesení týkající se podpory obyvatel města Králíky, kteří v nedávném referendu jednoznačně odmítli záměr ministerstva spravedlnosti na zřízení ženské věznice v budově bývalého výchovného ústavu nedaleko centra města. Z celkového počtu 43 přítomných zastupitelů vyjádřilo záměru podporu 36 z nich. „Bohužel existují názory, zda má být výsledek referenda respektován. Jeho účastníci se v 86 procentech vyjádřili, že si věznici ve městě nepřejí, a proto je chci i nadále podporovat, jelikož se nejednalo pouze o předvolební aktivitu, jak také zaznívalo. Názor obyvatel je navíc závazný pro orgány města, jelikož referendum bylo zorganizováno dle platných zákonů. Proto nerozumím vyjádřením, která názor občanů zpochybňují,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Jsem přesvědčený, že jako krajští zastupitelé musíme takto oficiálně vyjádřit občanům města podporu. Navíc musíme přihlížet také k tomu, že záměr je v přímém rozporu s Programem rozvoje Pardubického kraje, který je každoročně aktualizován a říká nám, že při budování infrastruktury nebo využití stávajících volných kapacit musí být respektovány priority, které v dané oblasti jsou,“ uvedl hejtman Netolický a dodal: „O rozhodnutí Zastupitelstva Pardubického kraje budeme neprodleně písemně informovat Ministerstvo spravedlnosti a Generální ředitelství Vězeňské služby ČR.“ Hejtmanův názor v diskusi potvrdili také zastupitelé Václav Snopek či Petr Fiala. „Je naší morální povinností, abychom občany města v jejich konání potvrdili,“ shodli se oba. V následném hlasování se ze 43 přítomných zastupitelů k návrhu kladně vyjádřilo 36 členů krajského zastupitelstva.
 
18. výzva „Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy“

Alokace byla navýšena o 583,27 mil. Kč na 1 072 020 000 Kč z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj. Finanční objem kvalitních projektů rekonstrukcí, modernizací a výstavby komunikací pro pěší a komunikací pro cyklisty, která splňují kritéria hodnocení a kontrol, přesahoval původní alokaci výzvy. Díky navýšení alokace výzvy tak dojde k uspokojení většího počtu žadatelů po celé České republice a již bude možné začít schvalovat úspěšné projekty na podporu bezpečnosti dopravy a cyklodopravy předložené v 18. výzvě. Z tohoto programu bude Česká Třebová čerpat prostředky na rekonstrukci chodníků a veřejného osvětlení průtahu silnice na I/14 přes naše město.
 
Nově koncipovaný státní program na podporu úspor energie na období 2017 - 2021

Státní program na podporu úspor energie, tedy "program EFEKT“, vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce. Jeho realizace a financování bude zabezpečováno v souladu se schválenou dokumentací a v návaznosti na ustanovení § 13 odst. (2) písm. b) zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů. Program je jedním z nástrojů Ministerstva průmyslu a obchodu k dosažení aktuálního cíle stanoveného evropskou směrnicí č. 2012/27/EU o energetické účinnosti. Program EFEKT je doplňkovým programem k operačním a národním energetickým programům s cílem zvýšit úspory energie.
Rozpočet programu na období 2017-2021 je minimálně 750 mil. Kč. Finanční prostředky na jednotlivé roky budou uvolňovány postupně. Po celé pětileté období budou podporovány investiční akce malého rozsahu (podprogram 1) a neinvestiční akce v podobě energetického poradenství, zavádění energetického managementu, přípravy energeticky úsporných projektů, akcí a dokumentů na podporu úspor energie (podprogram 2). Program EFEKT bude nově vyhlašován prostřednictvím samostatných výzev na jednotlivé aktivity. Žádosti se budou podávat on-line prostřednictvím dotačního portálu http://dotace.edssmvs.cz cca od jara 2017.
První výzva je na aktivitu 2A - Energetická konzultační a informační střediska EKIS (více informací naleznete v samostaném článku). Uzávěrka přijímání žádostí je 31.12.2016. Žádosti o dotaci na EKIS 2017 se podávají klasicky v listinné podobě. Dotace z programu EFEKT může byt poskytnuta různým subjektům. Přípustný typ žadatele je specifikován u jednotlivých aktivit v textu programu. Získání dotace lze konzultovat ve středisku EKIS nebo v poradně I-EKIS. Komplikované dotazy lze konzultovat s vyhlašovatelem na elektronické adrese efekt@mpo.cz.
Přesné znění podmínek a seznam povinných příloh k žádosti je v plném znění Programu EFEKT 2017-2021 (níže v části Přílohy ke stažení). Příloha: Program EFEKT 2017 - 2021 - plné znění [pdf, 528 kB]
 
Do Skutče nejvíce táhnou Beatles

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahájil předprodej vstupenek na svůj XIV. ročník. Největším kasovním trhákem se za týden prodeje stal koncert na zimním stadionu, kde 19. dubna 2017 zazní hity legendární britské skupiny Beatles v symfonickém provedení. 
„Zájem o program festivalu nás pochopitelně nesmírně těší. K dnešnímu dni máme prodaných přes 550 vstupenek na pořad Beatles Mania. Pozadu nezůstává ani druhý koncert na zimním stadionu,“ řekla Lenka Frídlová z odboru kultura a školství. V roce 2017 si odbyde svou premiéru na festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč pražská Filmová filharmonie. Na zimním stadionu představí jeden ze svých koncertních pořadů věnovaný filmové hudbě. V projektu Dobrodružství filmové hudby, zazní písně z filmů jako Gladiátor, Poslední mohykán, Indiana Jones nebo Piráti z Karibiku.
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nabídne návštěvníkům také klasickou hudbu, operu, operetu i balet. „Na programu minulého ročníku klasický balet chyběl. Možná právě proto je o něho takový zájem,“ dodává Lenka Frídlová. Balet Giselle uvede Severočeské divadlo Ústí nad Labem, humornou operetu Rytíř Modrovous pak Moravské divadlo Olomouc a s výpravnou operou Tosca přijede do Skutče Slezské divadlo Opava.
Klasická hudba, opera, opereta, balet ale i spřízněné žánry a nové hudební projekty budou do města lákat návštěvníky v období od 12. března do 7. května 2017.
Pokud tedy ještě nevíte co koupit svým blízkým na Vánoce, tak vstupenky na festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč mohou být tím pravým dárkem. Podrobnosti o programu naleznete na stránkách: www.festival-hudebni.skutec.cz