Českotřebovský deník 319/2016 (14/12)
Anna Vydrová - 103 roků - Gratulujeme !

Nejstarší českotřebovskou občankou je již řadu let paní Anna Vydrová, která se dnešního dne 14. prosince 2016 dožívá úctyhodného věku 103 let, navíc opravdu v plné síle, plná životního optimismu.  
Takové jubileum si nelze představit bez návštěv a gratulací ze všech stran.  Mezi gratulanty proto dnes dopoledne nechybělo ani kompletní vedení města, tedy starosta Jaroslav Zedník, a místostarostové Jaromíra Žáčková a Dobromil Keprt, byla ovšem i řada dalších návštěv, naštěstí rozložených do několika dnů.
Všechny tyto nástrahy se daří jubilantce i její rodině ustát a "přežít" a to ve velmi v dobré pohodě.  K vzácnému jubileu přejeme nejstarší občance našeho města vše nejlepší, hlavně hodně zdraví a dobré nálady !

Fotografie: Jubilantka Anna Vydrová (*1913) se svou dcerou Martou Demelovou

První vystoupení členů Univerzity třetího věku

Členská základna českotřebovské organizace Svazu důchodců je natolik aktivní, že si mohla dovolit uspořádat dne 8. prosince pro své členy v Národním domě vánoční besídku. Při té příležitosti byly osloveni absolventky Univerzity třetího věku obor tanec, kteří nám předvedly co se doposud naučily.  Tímto jim chceme poděkovat a popřát mnoho dalších tanečních i osobních úspěchů.
Místní organizace Svazu důchodců 

Krajská dotace pro hospodářskou komoru, také v České Třebové

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém včerejším jednání schválilo dotaci pro Krajskou hospodářskou komoru Pardubického kraje ve výši 400 tisíc korun. Finance jsou určené na činnost čtyř Regionálních informačních míst pro podnikatele. „Regionální informační místa pro podnikatele jsou v našem kraji celkem čtyři, a to v Pardubicích, Svitavách, Chrudimi a České Třebové. Jsou v nich zdarma poskytovány informace zejména malým a středním podnikatelům, ale také pořádají semináře a odborná školení,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Informační místa jsou určena především pro ty, kteří před vyhledáváním informací například na internetu dávají přednost možnosti své problémy řešit tváří v tvář s konkrétním pracovníkem. Mezi často kladené dotazy patří rovněž informace týkající se zahájení podnikání, provozu podniku a informace o předpisech vztahujících se k prováděné činnosti,“ dodal hejtman Netolický.
 
I přes prohru ve Světlé zůstali hokejisté na 1. místě tabulky KHL po odehraných odvetných zápasech

Krajská hokejová liga 2016/17 - tabulka po 2é odehraných kolech soutěže

#

Tým

Z

Body

1

Česká Třebová

20

50

2

Světlá n. S.

20

45

3

Mor. Třebová

20

40

4

Choceň

20

32

5

Hlinsko

20

29

6

Chrudim

20

27

7

H. Brod

20

27

8

Chotěboř

20

25

9

Litomyšl

20

24

10

Ledeč n. Sáz.

20

18

Na posledním 11. místě je tým Poličky, který získal z 20 zápasů 13 bodů a má negativní skóre 67:110.  Nejvyšší počet vstřelených branek mezi týmy tabulky mají českotřebovští Kohouti (137) před Moravskou Třebovou (104) a Chocní (103).  Světlá n.S., která nám dokázala dát ve středu 14/12 8 branek jich celkem nastřílela 90, je tedy v této tabulce na místě čtvrtém. První místo nám nyní umožní hrát další zápasy do konce roku na domácím zimním stadionu.

Kraj trvá na stávajícím projektu terminálu letiště. Nejdřív cestující, až poté restaurace

Pardubický kraj jako menšinový akcionář trvá na tom, aby byl při právě probíhající výstavbě terminálu pardubického letiště dodržen stávající projekt. Na případném navýšení se kraj nebude finančně podílet. Toto stanovisko dnes hejtman Martin Netolický deklaroval na jednání s ředitelkou společnosti East Bohemian Airport Hanou Šmejkalovou.
„Nový terminál podle stávajícího projektu bude naprosto dostačující pro plnohodnotný provoz letiště. V prvé řadě je nutné, aby do Pardubic začali létat cestující, až poté je na místě řešit otázku dostavby druhého patra, kde má být restaurace, kanceláře či VIP prostory,“ uvedl hejtman Martin Netolický a připomněl, že kraj významně urychlil financování celé stavby. „Krajský rozpočet, který byl včera schválený, počítá se zaplacením části odpovídající podílu kraje už v roce 2018, původně to mělo být o dva roky déle. Kraj financuje výstavbu z vlastních zdrojů celkovou částkou ve výši 87,4 milionů korun a tu v současné chvíli nehodlá navyšovat,“ dodal hejtman Netolický.
Samotný terminál cestující nezajistí
V blízké době je v plánu setkání zástupců Pardubického a Královéhradeckého kraje ohledně spolupráce zejména na propagaci letiště. Z případné turistického zájmu by mohla těžit celá oblast východních Čech, plány hovoří až o 200 tisících cestujících ročně. Pardubické letiště je také pro občany obou krajů lákavou alternativou při cestách na dovolenou.
„Je potřeba si uvědomit, že jen samotnou výstavbou terminálu nenalákáme nové turisty, ale pouze doháníme komfort, na který jsou cestující zvyklí na ostatních regionálních letištích. Zajištění vyššího turistického zájmu je věcí marketingu a spolupráce s cestovními kancelářemi a agenturami,“ zdůraznil hejtman Netolický.
Hrubá stavba nového terminálu by měla stát už na jaře, hotovo má být do konce roku 2017. V souvislosti s výstavbou terminálu se řeší také možné železniční napojení, které by mohlo vést až do tzv. Průmyslové zóny, kde sídlí společnost Foxconn. Ta by letiště využila k nákladní dopravě.
 
Ani v příštím roce nebude dopravní dostupnost v Pardubickém kraji omezena

Rozsah veřejné dopravy zajišťované Pardubickým krajem nebude omezen ani v příštím roce. Základní dopravní obslužnost Pardubického kraje pro autobusovou, drážní a trolejbusovou dopravou pro rok 2017 včetně vyčlenění finančních prostředků na prokazatelné ztráty schválili v úterý krajští zastupitelé.
„Nenastoupil jsem do funkce, abych našim občanům a obcím komplikoval přístup k železniční a autobusové dopravě. Právě naopak. V souvislosti s uzavíranou mezikrajskou smlouvu mezi Pardubickým a Královéhradeckým krajem bude o 100 tisíc kilometrů navýšen rozsah autobusové dopravy na 16 milionů kilometrů,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.  „Rozsah základní dopravní obslužnosti drážní dopravou pro rok 2017 je navržen ve výši 4,8 milionu vlakových kilometrů, tedy v obdobném objemu jako v roce 2016. V porovnání s letošním rokem zůstává stejný také objem obslužnosti zajišťovaný trolejbusovou dopravou, která se týká propojení Pardubic a Lázní Bohdaneč,“ uvedl krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Zastupitelé schválili také finanční dopad dopravní obslužnosti na krajský rozpočet. Pro rok 2017 je na úhradu prokazatelné ztráty z dopravní obslužnosti autobusovou dopravou v rozpočtu navržena částka ve výši 312,3 milionů korun. V případě drážní dopravy počítá krajský rozpočet s částkou 347,5 milionů korun. V návaznosti na memorandum o zajištění stabilního financování regionální železniční dopravy obdrží kraj dotaci od Ministerstva dopravy ve výši 142,8 milionů korun. Na úhradu ztrát dopravní obslužnosti trolejbusovou dopravou je vyčleněna částka mírně přesahující tři miliony korun včetně příspěvku města Lázně Bohdaneč.
 
Poznámka:  je třeba současně napsat, že se na dopravní obslužnosti uvnitř měst Pardubického kraje také podílejí tyto subjekty svými příspěvky. Tak např. právě na prosincovém jednání zastupitelstva města byla pro příští rok schválena částka 443 tisíc Kč jako příspěvek města Česká Třebová na dofinancování dopravní obslužnosti uvnitř města, zejména na úseku  Terminál Jana Pernera - sídliště Lhotka ale také na zajížďky autobusů do Kozlova na točnu a do Svinné na točnu. Tato částka se dříve do krajského rozpočtu neposkytovala, v roce 2017 bude tento příspěvek poskytnut teprve potřetí. 
 
Štafetu historických měst kraje převzal Letohrad

Pardubický kraj nepatří k největším. Přesto má na svém území na 40 památkově chráněných území – tedy památkových rezervací, zón a ochranných pásem. Starostové měst a obcí každoročně soutěží o titul Historické město roku. Krajským vítězem za rok 2015 se stalo město Letohrad, které za to dostalo od Pardubického kraje finanční odměnu 50 tisíc korun. Na setkání se starosty historických měst kraje předal ocenění starostovi Letohradu Petru Fialovi 1. náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný za kulturu a památkovou péči. Mezi gratulanty byli i radní Pardubického kraje Hana Štěpánová a Bohumil Bernášek.
Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Soutěž vyhlašuje Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Pardubický kraj každoročně oceňuje krajského vítěze této soutěže. „Vážíme si toho, jak se město Letohrad dlouhodobě stará o obnovu historického jádra a památkové zóny. Využívá nejen dotace, ale má i vlastní speciální fond, který doplňuje i veškerý výnos z parkovného v městské památkové zóně. Převážně dlážděné ulice dnes tvoří spolu s náměstím a barokním zámkem s přilehlým krajinářským parkem harmonický celek,“ uvedl Roman Línek. Vedle zámku a městského muzea, kde jsou k vidění Napoleonovy sáně, poutá pozornost další pamětihodnost, kaple sv. Jana Nepomuckého, s níž se pojí již více než 300 let Kopečková pouť.
V městské památkové zóně jsou opraveny historické budovy - barokní zámek, bývalá sýpka Nový Dvůr, bývalý Panský dům, současné sídlo radnice. Měšťanské domy zdobí opravené fasády a komunikace svítí novotou. Při revitalizaci náměstí došlo k rozšíření počtu parkovacích pro osobní auta, autobusová doprava byla přemístěna k železničnímu nádraží. „Na obnovu kulturních památek a budov v historickém jádru bylo investováno v rámci města v posledních dvou desetiletích více než 300 milionů korun. Nespornou pomocí byly státní dotace na obnovu objektů v rámci programu regenerace. Domy v centru byly v restituci vráceny majitelům, a ti, až na malé výjimky, je obnovili z vlastních finančních prostředků,“ řekl Petr Fiala, starosta města.
Díky biatlonistům je Letohrad známý na celém světě. K návštěvě lákají turisty také dva významné historické objekty v péči podnikatelů, které slouží současnosti jako Muzeum řemesel v tzv. Novém dvoře a Orlická tvrz s hotelem obklopeným vodními plochami.
Každoročně se v Letohradě pořádá slavná Kopečková pouť, čtvrt století místní občanské sdružení připravuje mezinárodní hudební festival a pravidelně se sem sjíždějí spisovatelé členové Klubu autorů literatury faktu k udělování literárních cen E. E. Kische. Letohrad se jako město krajky zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.
Účast v prestižní soutěži historických měst má v Pardubickém kraji dlouholetou tradici. Hned prvním celorepublikovým vítězem soutěže bylo v roce 1995 vyhlášeno město Svitavy, v roce 2001 se titulem honosila Litomyšl a v roce 2013 Chrudim.
 
Přehled krajských historických měst předchozích let:
2015    Letohrad
2014    Litomyšl
2013    Chrudim
2012    Jablonné n. O.
2011    Chrudim
2010    Polička
2009    Jablonné n. O.
2008    Bystré
2007    Chrudim