Českotřebovský deník 321/2016 (16/12)
Za tři měsíce přes tisíc podaných žádostí o dotace na projekty odpadového hospodářství

02.12.2016 - Státní fond životního prostředí ČR uzavřel příjem žádostí ve dvou výzvách Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, které nabídly žadatelům dotace na projekty zaměřené na předcházení vzniku odpadů a jejich další využití. O dotace byl obrovský zájem, který převýšil i stanovenou alokaci. Za tři měsíce trvání výzev obdržel Státní fond životního prostředí ČR v obou výzvách celkem 1 215 žádostí s celkovým požadavkem na dotace EU ve výši přes 3,4 miliardy korun. Všechny došlé žádosti Fond vyhodnotí do čtyř měsíců.
O finanční podporu na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění, úpravu a další nakládání s odpady mohly do 30. listopadu žádat zejména kraje, města, obce, původci odpadu i podnikatelské subjekty. Velký zájem byl ze strany obcí zejména o dotace na pořízení domovních kompostérů pro občany. Evropské dotace ale půjdou i na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic. Všechny tyto projekty mají jeden společný cíl - přispět ke snížení množství odpadů, které bude končit na skládkách.
40. výzva - prevence vzniku odpadů  V rámci této výzvy bylo pro žadatele připraveno 100 milionů korun na projekty předcházení vzniku biologicky rozložitelného odpadu prostřednictvím domovních kompostérů. Přijímány byly dále i projekty na vybudování sběrné sítě kontejnerů pro textil, a to včetně svozových prostředků nebo na vybudování center opětovného použití odpadů. O dotaci v celkové výši téměř 500 milionů korun, tedy téměř 5x převyšující stanovenou alokaci, si řeklo celkem 315 žadatelů, mezi nimi i město Česká Třebová
41. výzva - materiálové a energetické využití odpadů  Přesně 900 přijatých projektů s celkovými náklady přes pět miliard korun a požadavkem dotace necelé tři miliardy korun - to je výsledek ukončené výzvy zaměřené na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů. Své žádosti mohli zájemci o dotace podávat na výstavbu či modernizaci sběrných dvorů, třídicích linek, zařízení pro materiálové využití odpadů, zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady včetně zdravotnických odpadů nebo na výstavbu a modernizaci bioplynových stanic.  Město Česká Třebová zde o dotaci nežádalo, čeká na vyhlášení výzvy n budování kompostáren.  lze však očekávat, že i v této budoucí výzvě bude opět značný převis žádostí nad možnostmi dotačního titulu. Zatím není známo, kdy bude obdobná výzva otevřena.
NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM.

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v neděli 1. ledna 207 osmnáctý ročník NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM. Pořadatelé budou milovníky přírody očekávat pod rozhlednou „Stříbrnou krasavicí“ od 11 do 18 hodin.
Po bujaré silvestrovské noci, která přivítá rok 2017 Vám jistě menší mrazivé vydýchnutí přijde vhod. Pamětním diplomem budou odměněni pěšáci, cyklisté, jezdci na koních, lyžaři i mototuristé. Na šestnácti předchozích ročnících se prezentovalo celkem 17 406 milovníků zimní přírody.   Akce probíhá za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí.
O svoji Hvězdu na Andrlově chlumu pečují ústečtí turisté již 25. let mezi českými odbory je to zcela výjimečné!
PŘIJĎTE POBEJT.  MR.


Program „Regenerace sídlišť bude i pro rok 2017

Cílem je poskytování dotací obcím na regeneraci veřejného prostranství sídliště o celkovém počtu nejméně 150 bytů. Dotace je poskytována až do výše 70% rozpočtových nákladů akce, nejvýše však 4 mil. Kč.  Uznatelné jsou práce zahrnující:
1) výstavbu a rekonstrukce dopravní a technické infrastruktury včetně sanace či vybudování místních komunikací, chodníků a cyklistických stezek, včetně řešení bezpečnosti – retardéry, zpomalovací prvky; vybudování protihlukových stěn, vybudování odstavných a parkovacích stání včetně předepsaného počtu stání pro vozidla zdravotně postižených osob, opatření pro zachování nebo zvýšení celkového podílu nezpevněných ploch z důvodu ochrany mikroklimatu a zpomalení odtoku přívalových dešťových vod, odstranění vrchního vedení vysokého napětí a jeho nahrazení kabelovým vedením, sanace a doplnění veřejného osvětlení, realizace místních protipovodňových opatření, opatření pro zvýšení bezpečnosti sídliště (kamerové systémy), a s tím související projektové práce (projektové práce nelze hradit z dotace, ale započítat do spoluúčasti příjemce);
2) úpravu veřejných prostranství, sanace stávajících a zřizování nových dětských hřišť a odpočinkových ploch s příslušným mobiliářem, kontejnerová stání včetně podzemních, úpravy a budování veřejných sportovních a rekreačních ploch, a s tím související projektové práce. Jako doplňková aktivita budou podporovány úpravy ploch veřejné zeleně spojené s výsadbou stromů a zatravněním.
c) Projektem regenerace sídliště projekt zpracovaný podle podmínek stanovených v Zásadách pro zpracování Projektu regenerace sídliště uvedených v příloze č. 1 tohoto podprogramu, sledujícího komplexní zlepšení obytného prostředí sídliště a zahrnujícího úpravy podle písmene b).
Podmínky: Obec se na financování regenerace sídliště bude podílet nejméně ve výši 30 % rozpočtových nákladů, pozemek, na kterém bude provedena regenerace sídliště, je ve vlastnictví obce; obec má platný územní plán, platný doklad o povolení stavby podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu v platném znění; pokud je zákonem vyžadováno; g) obec má Projekt regenerace sídliště schválený zastupitelstvem. Tento projekt je v souladu s platným územním plánem. V případě aktualizace Projektu regenerace sídliště má obec aktualizovaný Projekt schválený zastupitelstvem.
V našem případě by se dal tento program využít dobře pro sídliště Křib.
 
Vymezení státem podporovaných regionů

Hospodářsky problémové regiony tvoří území obcí s rozšířenou působností:
1. Bílina 2. Bílovec 3. Bohumín 4. Broumov 5. Bruntál 6. Bystřice nad Pernštejnem 7. Česká Třebová 8. Český Těšín 9. Děčín 10. Frýdlant 11. Havířov 12. Hodonín 13. Cheb 14. Chomutov 15. Jeseník 16. Kadaň 17. Karviná 18. Konice 19. Králíky 20. Kraslice 21. Kravaře 22. Krnov 23. Kyjov 24. Lipník nad Bečvou 25. Litvínov 26. Louny 27. Mikulov 28. Moravská Třebová 29. Moravské Budějovice 30. Moravský Krumlov 31. Most 32. Nový Bor 33. Odry 34. Orlová 35. Ostrava 36. Ostrov 37. Podbořany
38. Přerov 39. Rumburk 40. Rýmařov 41. Sokolov 42. Stříbro 43. Svitavy 44. Šternberk 45. Šumperk 46. Tanvald 47. Teplice 48. Uničov 49. Ústí nad Labem 50. Valašské Klobouky 51. Varnsdorf 52. Veselí nad Moravou 53. Vítkov 54. Vsetín 55. Zábřeh 56. Znojmo 57. Žatec (Zdroj: příloha  k usnesení vlády ze dne 15. května 2013 č. 344 )