Českotřebovský deník 322/2016 (17/12)

Úspěch v regionálním kole soutěže Navrhni projekt 


Žáci třídy D2 a student L1 pod vedením vyučující Ing. Jaroslavy Knířové z Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová se umístili na 3. místě v regionálním kole soutěže Navrhni projekt. Projekt byl vytvořen na výzvu Evropské unie. Žáci Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová navrhli projekt s názvem Trans- App. Jedná se o off-line aplikaci, která by umožňovala seniorům a nevidomým vyhledávat informace o jízdních řádech.

Zleva - Jaroslav Barták, Tomáš Mádle, Ing. Jaroslava Knířová, Kristýna Kvasnicová, Jakub Doležal. Poznámka: K našemu týmu patří také Martin Horníček.  Dále uvádíme logo aplikace ,,Trans- App‘‘, které žáci navrhli.

Vánoční setkání ochranářů

Vánoce nám opět klepou na dveře a s nimi vše, co je pro ně příznačné a charakteristické - sladká vůně cukroví, starosti o dárky, shánění stromečku, ale také adventní a vánoční setkávání. Ne jinak tomu bylo i letos. Ve středu 18.12. 2016 se konala tradiční vánoční členská schůze ČSOP Zlatá studánka.
V ekocentru  Červenka se sešli členové v hojném počtu, aby zhodnotili akce uplynulého roku, promítli fotky z úspěšných akcí a pověděli si o akcích chystaných. Pro přítomné bylo připraveno malé pohoštění a nechyběly i kalendáříky s PF 2017. Vánoční setkání proběhlo v příjemné vánoční atmosféře, ke které přispělo i rozdávání drobných dárků. Celý večer byl plný pohody a sounáležitosti. Takže přejeme všem krásné Vánoce a do Nového roku jen to nejlepší.

Postřeh z jednání zastupitelstva města

Dne 12.12.2016 jsem se zúčastnil jednání zastupitelstva města a dlouho jsem váhal, jestli napsat tento článek.Nemohu však jinak a musím se pozastavit nad jednou kapitolou. Fotbalový klub z.s. žádá v případě splnění dalších podmínek (vlastní prostředky, podpora z veřejných zdrojů, podpora z dotačního programu ) o dotaci ve výši 3,3 milionu korun na umělé zatravnění hřiště. Jedná se o dotaci z veřejných zdrojů.
Potud by bylo vše v pořádku. O dotaci žádá nevýdělečný spolek. Při bližším prozkoumání však vyjde najevo několik, z mého pohledu, podstatných skutečností. Tento zapsaný spolek si v roce 1994 založil obchodní firmu FK Česká Třebová s.r.o. a je jejím 100% vlastníkem. Tato byla jistě založena za účelem vytváření zisku a tím, jak věřím, k finanční podpoře zapsané společnosti. Na dotaz jednoho z opozičních zastupitelů, týkající se této věci, bylo jedním z radních (místostarostou a zároveň jedním z jednatelů FK Česká Třebová s.r.o. a člena výkonného výboru FK Č.Třebová z.s.!!) vysvětleno, že FK Česká Třebová s.r.o.je předlužená a komerční úvěr nedostane a pokud nebude odsouhlasena dotace, tak bude akce nerealizovatelná. Jen podotýkám, že tato společnost jako jediné „s.r.očko“ ve městě čerpá téměř každoročně dotace z městské pokladny. Místo ohlášení tzv. podjatosti představitel města a zároveň člen vedení obou subjektů obhajoval přiznání dotace.
Znamená to tedy, že podnikatelskou neschopnost obchodní společnosti máme zaplatit my, Třebováci, a že k čerpání dotací stačí mít ve vedení města patřičného člověka?
Tak ohromnou sumu peněz poskytnout na věc, jejíž využití bude určeno několika málo desítkám lidí, je špatné. Jistě by se v našem městě našly stovky možností kam tyto prostředky investovat a které by přinesly užitek nám všem. Podle slov pana starosty tyto peníze v rozpočtu v případě čerpání chybět nebudou, protože se vezmou z rezerv! Skutečně je nutné vynaložit uspořené prostředky na takovéto projekty?
Opozice měla lépe argumentovat a při hlasování se měla postavit jednoznačně proti. Také hlasování většiny ostatních zastupitelů i zmíněného místostarosty „pro“ (přes jeho jasný střet zájmů) může způsobit, že v budoucnosti můžeme o tyto peníze, nebo jejich část, snadno přijít.
Vlastimil Peterka
 
Video  hlavního programu Jabkancové pouti - najdete ZDE  

NA HROMNICE POSTAVÍME STANY
Již tradiční přívratské Zimní táboření provází program v Pravěké osadě v Křivolíku, tedy i tentokráte můžeme milovníky toulání zimní přírodou se zajímavým cílem pozvat v sobotu 4.2. od 13,00 do 17,00 na povídání a pokoukání co se v osadě za rok zase změnilo a jak žili v zimě naši předkové. Tentokráte bude návštěva obzvlášť zajímavá, protože se na Bacrii rozhodli podpořit naše Zimní táboření konané 3, - 5. 2. nocováním v Křivolíku. Proběhnou tedy současně vlastně dvě táboření, jen to na Bacrii bude nejspíš drsnější, protože nejen že zázemí je pod širým nebem, ale naši předkové si sice uměli poradit, ale vybavení jako se vozí na táboření dnes neměli. Nasměrovat své kroky do Křivolíku může každý a pokud se bude chtít někdo připojit k nám, vycházíme od Statku U Kubů v Přívratu v 10,00.   Co se týká dalšího programu Zimního táboření v Přívratu, je samozřejmě již od pátku srdečně zván každý kdo spí rád ve stanu, má rád prima partu horalů, trempíků a muzikantů. Jak jsem již psala, v sobotu 4.2. vycházíme od Statku U Kubů v 10,00 a pro ty, kteří by chtěli zvolit kratší trasu, nebo chtějí projít trasu novou, vyrazíme i druhým směrem k Antoníčkovi a dále na Mandl, kde nás čeká příjemné občerstvení a cestou můžeme prožít i zlatou horečku. Tentokráte budou zlaté nugety sbírány ve formě úkolů, které budou cestu provázet.Na všechny se moc těšíme ! Za všechny pořadatele T. Řeháková