Českotřebovský deník 324/2016 (19/12)
ZO ČSOP PODORLICKO POŘÁDÁ V LEDNU 2017
V EKOCENTRU PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ

PŘEDNÁŠKA  „Chamar Daban - hory v okolí Bajkalu“
Čtvrtek 12.1.2017 od 18,00
Přednáška Jiřího Pesana Pavlouška o pěších turistických cestách v okolí Bajkalu vám poskytne náměty na netradiční dovolenou.
Vstupné dobrovolné.
 
Nová tělocvična na Skalce má problémy  s kolaudací

Hasičům se při kolaudaci nelíbily použité materiály obkladů, které sice vyhovovaly evropské normě, nikoliv však přísnější normě české. Znamená to tedy určité náklady navíc a také zdržení, tělocvična nemohla být předána ani do předběžného užívání. Obklady musí dostat další nátěry nehořlavým médiem a teprve po schválení bude být předána k používání veřejnosti a také školní mládeži.
Přitom na polovinu ledna je do nové haly naplánován důležitý florbalový turnaj celostátního formátu. Se slavnostním otevřením je třeba počkat. Na odstranění problému se však pracuje a tak by mělo být všechno opět brzo v pořádku.
 
Restaurace Javorka v novém

Nový provozovatel restaurace Javorka si při rekonstrukci interiér opravdu vyzdobil, můžete se podívat na vedlejší fotografii. 
Restaurace  bude mít otevřeno každý den, ve všední dny od 14 hodin odpoledne, v sobotu a neděli od 15 hodin.  Žádný den není tedy zavírací. 
Na čepu restaurace  bude Radegast 10°  Bernard 10°  Bernard 11° a Bernard 12°, také kofola.  V restauraci Javorka se budou od ledna 2017 konat pravidelné akce - diskotéky a Country večery....

Provozovatel P. Černá 777 2129 059

Adventní čas, připraví nás na chvíle vánoční…
aneb advent v naší Mateřské škole U Koupaliště, Česká Třebová

Adventní čas jsme v naší mateřské škole započali pečením perníčků a lineckého cukroví. Děti v cukrářských čepičkách pilně vykrajovaly hvězdičky, srdíčka či jiné tvary. Pečlivě je ukládaly na plech a paní učitelky jim nosily již voňavé výtvory jejich snažení. Při vánočním tvořivém odpoledni si děti společně s rodiči své cukroví nazdobily polevou a lentilkami.
V pátek 2. prosince za našimi dětmi přišel Mikuláš, anděl i sám vládce pekel. Děti zpívaly, přednášely básničky a odměnou jim byla plná nůše sladkostí.
Přímo na Mikuláše, v pondělí 5. prosince, k nám přijelo divadlo s vánoční pohádkou: „Vánoce se zlatým klíčkem s nadílkou“.
Třída Veverek se byla podívat v KC na výrobky svých kamarádů, kde naše škola vystavovala. Zastavili jsme se i v Českotřebovském muzeu na výstavě betlémů v České Třebové. Děti byly vtaženy přímo do děje a samy si mohly vyzkoušet živé figurky a jít se poklonit Ježíškovi.
Nastal očekávaný den 15. prosinec. Celé dopoledne si děti navzájem ukazovaly svá pásma, která mají připravena na odpolední besídku pro své rodiče. Mezitím Ježíšek naděloval pod stromečkem a dárečků bylo opravdu hodně.
Ukončením vánočních akcí byla besídka pro rodiče a rodinné příslušníky. Do pozdních podvečerních hodin děti rozbalovaly dárečky a hrály si s novými hračkami. Přejeme všem veselé, šťastné a láskyplné vánoční svátky! 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště v České Třebové  Více ZDE 
Účelová dotace pro dobrovolné hasiče

radní Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválili vyhlášení programové účelové dotace na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů, konkrétně na pořízení požární techniky a věcných prostředků požární ochrany v období 2017–2020, a dotace ostatním složkám integrovaného záchranného systému. Pro jednotky SDH je pro zmíněné období vyčleněna roční částka 6,5 milionu korun, v případě ostatních složek IZS se jedná o 550 tisíc korun ročně.
„Cílem dotačního titulu je poskytnout finanční příspěvek na zlepšení materiálního a technického vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Dlouhodobě jsem zastáncem podpory těchto složek, které jsou mnohdy první pomocí při řešení následků dopravních nehod nebo povětrnostních vlivů,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že poskytnutí dotace je vázáno na spoluúčast obce ve výši minimálně 30 procent. „Mezi techniku, kterou lze touto dotací podpořit, patří například cisternové automobilové stříkačky, dopravní automobily, ale také elektrocentrály, čerpadla, radiostanice nebo tablety pomáhající jednotkám při výjezdech. Parametry veškeré techniky doporučujeme konzultovat s Hasičským záchranným sborem Pardubického kraje,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Mezi ostatní složky IZS patří například oblastní spolky Českého červeného kříže nebo vodní záchranáři z Pastvin a Seče. V případě těchto spolků je nutná spoluúčast žadatele ve výši 10 procent.
Záměr na výstavby lisovny technických plastů firmy Josef Škrkoň v Křivolíku - najdete ZDE

Elektrárna Chvaletice spustila nový web o modernizaci

Chvaletice, 12. listopadu 2016 – Společnost Severní energetická pokračuje v boji proti demagogii aktivistů, kteří protestují proti modernizaci Elektrárny Chvaletice. Dnes spustila nové webové stránky 7procistyvzduch.cz, jejichž cílem je seznámit veřejnost se základními informacemi o elektrárně, představit přínosy jedné z nejvýznamnějších investic v Pardubickém kraji a uvést na pravou míru nepravdivá tvrzení.
Jádrem nové informační platformy je ekologie a dopad elektrárny na životní prostředí v kontextu modernizace a již dříve realizovaných ekologizací. Na adrese 7procistyvzduch.cz najde návštěvník grafy znázorňující vývoj emisí znečišťujících látek, informace o postupu projektu po měsících, podrobný popis stavebních prací, odpovědi na mediálně vděčné otázky nebo informace o významných investicích z 90. let.
Vrcholící oprava třetího a čtvrtého bloku za 3 miliardy korun výrazně sníží emise škodlivých látek a prachu. Koncentrace oxidů dusíku klesne z 350 mg/m3 na 200 mg/m3 a díky výměně elektrostatických odlučovačů se mnohonásobně sníží prašnost pod 20 mg/m3. Elektrárna tak splní nové zákonné limity a bude moci do roku 2030 zastávat důležitou funkci stabilizace české přenosové soustavy.
Rekonstrukce se týká především kotelny, strojovny, elektrostatických odlučovačů popílku a systému kontroly řízení. Blok 3 by měla elektrárna uvést do provozu na konci ledna a blok 4 na jaře příštího roku. Souběžně připravuje podklady pro případnou modernizaci zbývajících dvou bloků.
Aktuální modernizací vrcholí dlouhodobý proces, díky kterému dnes elektrárna nepatří mezi největší znečišťovatele ovzduší v regionu. Podle oficiální zprávy o životním prostředí z roku 2014 znečišťují ovzduší v Pardubickém kraji nejvíce lokální topeniště. Elektrárna Chvaletice již stihla od začátku 90. let snížit emise oxidu siřičitého o 95 %, emise oxidů dusíku o 61 % a emise oxidu uhelnatého i tuhých znečišťujících látek shodně o 90 %. Díky právě probíhající ekologizaci bude množství emisí i nadále klesat.
Nejen Revolucionářův motýl v předvánoční galerii

Lidé mají ve vánočním čase více příležitostí na návštěvu zajímavých výstav. Připravena je i Východočeská galerie v Pardubicích, příspěvková organizace Pardubického kraje.  V uplynulých týdnech otevřela několik nových výstav, obměnila stálou expozici a za přispění Pardubického kraje také vylepšila zabezpečení objetu na Zámku Pardubice.
„Východočeská galerie vlastní ve svých sbírkách opravdové poklady, a jak je tomu v umění často, i mnohá díla ve své době opomíjená, prověří čas a získávají na hodnotě. Proto je dobře, že máme možnost vidět výběry ze sbírek v nějakém novém úhlu pohledu a na druhé straně pak sledovat i současné umění dalších generací umělců,“ řekl vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.
Ve stálé expozici na Zámku Pardubice je nově vymalováno a do tématu Svítání v sadu se dostala některá další díla. „Návštěvníci se tu také znovu setkají s jedním ze zásadních děl 20. století, drátěnou plastikou Karla Malicha s názvem Sedím a dívám se na oblohu. Ta byla zastoupena i na veleúspěšné výstavě v Jízdárně Pražského hradu,“ uvedla ředitelka galerie Hana Řeháková.
Revolucionářův motýl
Stálou expozici doplňuje na zámku výběr grafiky 60. let. Z reprezentativní grafické kolekce galerie vybrala kurátorka Marcela Rusinko díla nejprogresivnějších dobových osobností, jimiž byli Vladimír Boudník, Dalibor Chatrný, Jan Kotík, Zdeněk Sýkora či Karel Malich, výrazných solitérů typu Bohuslava Reynka, Zdeňka Sklenáře, nastupujících figuralistů Karla Nepraše, Naděždy Plíškové, Jiřího Načeradského, či Dobroslava Folla, ale i konzervativnějších a angažovanějších dobových poloh tvorby Ludmily Jiřincové, Ladislava Čepeláka, Josefa Lieslera a dalších. Titul výstavy čerpá z poměrně málo známého listu Josefa Lieslera, reagujícího v roce 1967 bezprostředním, naivně patetickým způsobem na smrt revolucionáře Che Guevary.
Místo Vánoc Ránoc Martina Velíška
V Domě U Jonáše vévodí v tomto čase díla sklářského výtvarníka, malíře a ilustrátora Martina Velíška. Jeho rukopis a díla jsou na české výtvarné scéně nezaměnitelným fenoménem už od 90. let. Ránoc je název písničky kapely Už Jsme Doma, se kterou je Martin Velíšek spojen nejen jako výtvarník. Zejména jeho ilustrace, třeba ke klasické Babičce Boženy Němcové, nenechají jistě nikoho chladným.
Cyklus Architektura objevuje krásu Potravinářské školy
Milovníky architektury potěší podrobný pohled na hlavní budovu mezinárodní Výstavy tělovýchovy a sportu v roce 1931, později přebudovaný pro potřeby potravinářské školy. Stavba z ateliéru Karla Řepy dodnes neztratila své kouzlo.
Kdy na výstavu?
Výstavy ve Východočeské galerie v Pardubicích jsou otevřené do 23. prosince od 10:00 do 18:00 hodin. Na Štědrý den se tradičně otevírají noční prohlídky v zámeckém objektu od 21:00 do 24:00 hodin, v neděli 25. 12. pak oba objekty od 13:00 do 18:00, 26. 12. v pondělí máme zavřeno a mezi svátky je otevřeno od 27. 12. do 30. 12. v obou objektech od 10:00 do 18:00 a v  neděli 1. ledna se všechny výstavy otevřou ve 13 hodin.