Českotřebovský deník 327/2016 (22/12)

(Přání hejtmana Pardubického kraje do nového roku 2017)

  • Město Česká Třebová se chystá otevřít předškolní třídu mateřské školy na ZŠ v Borku.  
  • Tato budova patří Pardubickému kraji a tak otevření třídy předchází jednání s Pardubickým krajem o možném, využití prostor školy.  Předškolní třída MŠ by měla výhodnou polohu pro obyvatele sídliště Borek, kde je asi 20 dětí ve věku předškolním, kteří by tuto předškolní třídu navštěvovali. Je to ovšem na jejich rozhodnutí, nebude to povinné.  Předškolní třídu MŠ  nelze zaměňovat za přípravnou třídu, která je nyní na ZŠ v Borku otevřena. Přípravné třídy jdou pro žáky, kteří mají zejména odklad školní docházky. Otevření MŠ v Borku je třeba chápat jako velmi dobrý počin, který umožní jednak využít budovu ZŠ a jednak pomůže rodičům bydlícím v této čísti města,  nemuisí překonávat  velkou vzdálenost do škol ve městě.
  •  
    Nominace na ocenění Pardubickoho kraje

    Už jen do konce roku 2016 mohou zájemci navrhnout své kandidáty na ocenění Za zásluhy o Pardubický kraj a na Cenu Michala Rabase za záchranu. Pardubický kraj těmito cenami každoročně vzdává hold významným osobnostem regionu a také těm, kteří se zasloužili o záchranu života jiného člověka. Slavnostní vyhlášení a předání cen se uskuteční v první polovině roku 2017.
    „V Pardubickém kraji žije mnoho mimořádných osobností, které mají velké zásluhy o Pardubický kraj nebo zachránily lidský život a zasluhují si naši pozornost. My jím tímto oceněním chceme dokázat, že si jejich práce nebo činů velmi vážíme,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Cenu za Zásluhy o Pardubický kraj, která je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj, si v předcházejících ročnících odnesli architekt Miroslav Řepa, folkloristé Yvona a Petr Rybovi, odbornice na ex libris Marie Sedmíková, zakladatel skanzenu Veselý Kopec Luděk Štěpán, majitelé zámku Nové Hrady Magda a Petr Kučerovi, dobrovolníci starající se o pevnostní objekty na Králicku, významný český sochař Olbram Zoubek, ředitel Hamzovy léčebny Václav Volejník, hydrogeolog Daniel Smutek nebo pardubický historik Jiří Kotyk.
    Cenu Michala Rabase za záchranu, udělovanou za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot, si za svou odvahu v minulosti odnesla gymnazistka Veronika Kolafová, která resuscitací zachránila život zkolabované ženě. Ocenění dále získal Lukáš Kamaryt, strážník městské policie v Pardubicích, který jako první poskytl první pomoc muži na pardubickém nádraží. Cenu si odnesl rovněž středoškolský učitel Radek Biedla, který už přes třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství krve, plazmy a především kostní dřeně či řidič linkového autobusu Ladislav Pulpit, který zachránil život staršímu muži, jež zkolaboval během cesty autobusem. Posledními laureáty ceny jsou studenti Eliška Matysová a David Janďourek, kteří zachránili život člověku s epileptickým záchvatem a starali se o něj až do příjezdu záchranářů a moravskotřebovský lékař Jiří Pol, jehož téměř čtyřicetiletá práce v oboru je pacienty oceňována také díky jeho obětavému a lidskému přístupu.
     
    Rodičky jsou v kraji spokojené, chtějí zlepšit jen jídlo

    Program Přátelská nemocnice bude dle radního Pardubického kraje pro zdravotnictví Ladislava Valtra na všech pracovištích Nemocnice Pardubického kraje pokračovat.
    "Spokojenost pacientů i lékařů je důležitou součástí našeho zdravotnictví. Každá větší společnost má dnes nastavená pravidla komunikace se zákazníky a ve zdravotnictví je vztah lékařů a pacientů ještě důležitější. Za Pardubický kraj mohu prohlásit, že se budeme snažit dále podporovat nejen Program Přátelská nemocnice, ale i jakékoliv další možné příležitosti ke zlepšování podmínek pro práci. Hlavní tíha a ochota k pozitivně vnímaným změnám postojů samozřejmě stále zůstává na zaměstnancích našich zdravotnických zařízení,“ uvedl Ladislav Valtr.
     
    Dotazníky v porodnicích
    V Pardubickém kraji se rodí v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a v Ústí nad Orlicí. Všude se snaží vytvořit maminkám příjemnou atmosféru a kromě perfektní zdravotní péče jim nabídnout také různé relaxační pomůcky jako vířivky, míče, stoličky, hifi věže nebo aromaterapii. Na patologické nebo rizikové těhotenství se zaměřuje porodnice v Pardubicích.
    V době sociálních sítí a maminkovských webů není těžké si zjistit, že čerstvé maminky vnímají porodnice v naprosté většině velmi kladně, a pokud mají nějaké připomínky k personálu, jmenovitě to zveřejňují. Spokojenost rodiček potvrzují i dotazníky, které má k dispozici vedoucí oddělení řízení kvality Markéta Nemšovská za rok 2015: „ V minulém roce jsme dělali průzkumy ve vybraném období, více poznatků budeme mít za letošní rok, kdy sběr dat probíhá už celý rok kontinuálně. Přesto z dotazníků za rok 2015 vyplývá, že známkou 1 nebo 2 naše porodnice ocenilo 95 procent dotazovaných a 97 procent by porodnici dále doporučilo dalším maminkám. Jedničkou byla nejčastěji v sedmi položkách hodnocena porodnice v Chrudimi. Takový výsledek je pro nás velmi dobrou zpětnou vazbou, ale stále můžeme naše služby zlepšovat.“
     
    Cílem je pestřejší strava
    Nemocnice zaznamenávají dlouhodobě na většině porodnic trend, kdy se pacientky nejčastěji kriticky vyjadřují k množství a skladbě podávané stravy. Proto byla ve společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s., připravena od září tohoto roku pro pacientky na porodnických odděleních nová dieta.  „Naším cílem je nabídnout rodičkám pestřejší stravu, která bude vhodná i z hlediska laktace, jedná se konkrétně o dietu 3P – porodnickou, která je připravovaná v celé NPK dle jednotných energetických požadavků, vzorových jídelníčků  a potřeb, splňujících požadavky pro tuto dietu. Na její přípravě se podílel tým nutričních terapeutů a jsou zde zařazeny potraviny, které jsou zcela ve shodě s výživou rodiček i kojících matek,“ vysvětluje Světlana Jeřábková, ředitelka ošetřovatelské péče a členka týmu Přátelské nemocnice.
     
    Zkušenosti z webu emimino.cz
    Maminky hodnotí v jednotlivých porodnicích přístup lékařů, porodních asistentek i dětských sestřiček. Při porodu hrají velkou roli hormony, a tak i citlivost k nepříjemnému jednání je mnohem vyšší. Řada rodiček dává přednost přirozenému průběhu porodu a kladně se vyjadřuje k tomu, když nejsou nuceny k jiným řešením. Oceňují i možnost přiložení dítěte po porodu na břicho a ponechání nějakou dobu v klidu, případně i v přítmí. Příjemná atmosféra je pro ně důležitá také pro nastartování správného kojení. Výhrady k jídlu v porodnicích sice mají, ale jsou pro ně méně podstatné.
     
    Ročně se v kraji narodí na 4,5 tisíce dětí
    Porody a spokojenost maminek hrají v hodnocení nemocnic pacienty nemalou roli. Například v roce 2015 přišlo ve čtyřech krajských porodnicích na svět 4571 dětí. Nejvíce jich bylo v Pardubicích (1547), Ústí nad Orlicí (1257), v těsném závěsu v Chrudimi (1042) a na čtvrtém místě byly Svitavy se 725 porody.